PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 189735
5,7 74 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

na początku gdy usłyszałem o tym filmie, i o tym że będzie mówił o początkach rasy ludzkiej, spotkania istot, które dawni ludzie uważali za bogów, byłem nieco zdziwiony takim tematem, ale też zadowolony że tak ambitny projekt ktoś chce zrobić. Dużo później gdy pojawił się zwiastun i różne informacje o filmie, byłem co najmniej rozczarowany. Rozczarowany faktem, że będzie to kolejny film o Obcych. Ile można? Rozumiem, że to są dobre filmy, że przynoszą kasę, ale sądziłem że Ridley Scott chce zrobić naprawdę ambitny film s-f, a nie kolejną część serii o kosmitach...

doliwaq

Lol,mylisz się,to nie będzie film o Alienach.Po trailerze można to zauważyć,jak i po opisie filmu i wypowiedziach reżysera.

Adorianu

Radzę się doinformować,również mógłbyś poczytać poniższe tematy,wiedziałbyś że film ma być o początkach rasy ludzkiej,a odbywa się to wszystko w uniwersum aliena,w 1 cz widzieliśmy statek pełen jaj obcych i ''fotel'' na któym siedziała skamielina dziwnej istoty zrośniętej z siedzeniem,i tychże kosmitów,inżynierów zobaczymy w filmie,nie xenomorphów.

ocenił(a) film na 8
Adorianu

Jednak spodziewałem się czegoś innego.

ocenił(a) film na 9
doliwaq

A ja tam bardzo żałuję właśnie, że to nie będzie prequel "Alien'a" i muszę przyznać, że zdementowanie informacji jako miałby nim być ostudziło moje oczekiwania. Wiem już teraz, że będę bardzo niepocieszony kiedy zobaczę na ekranie uniwersum aliena ale bez jego w roli głównej. Strasznie żałuję bo generalnie S-F nie jest moim ulubionym gatunkiem a "Alien" jest wyjątkiem bo tą serię uwielbiam. Będzie napewno dobry film ale jakby był prequelem "Alien'a" z biegającymi obcymi to dla mnie by już było wszystko :)

doliwaq

Czyli czego?,powyżej napisałeś o ''bogach'',a w filmie pewnie pojawi się taki motyw,kosmici inżynierowie zdolni do tworzenia życia z niczego dzięki pewnej substancji(według scenariusza który wyciekł do sieci),zresztą motyw ala kosmici nasi stwórcy jest głośno nadmuchiwany,jak i w teoriach spiskowych tak teraz w filmach,jakbym był fanem teori spiskowej sugerowałbym że chcą nas przez to jakoś przygotować,lub coś wmówić xD.

ocenił(a) film na 7
doliwaq

Polecam zapoznać się z komiksem "Aliens Anioły Apokalipsy" ...

ocenił(a) film na 7
konradw27

Być może jakiś motyw jest wykorzystany w filmie...

konradw27

z tego co wiem(wypowiedż scotta) to to coś na fotelu w pierwszym obcym to nie była skamielina tylko kombinezon.

ocenił(a) film na 7
sebastian11346

Jaki kombinezon, przecież widać że ma kości.

ocenił(a) film na 6
konradw27

kombinezon, to już dawno zostało potwierdzone, w 44 sekundzie trailera widać pusty (w domyśle) fotel pilota Derelict Ship a po prawej widzimy sprych rozmiarów, humanoida, tu też jest coraz mniej wątpliwości co do tego że poraz pierwszy mamy okazję ujrzeć Space Jokeya w swojej naturalnej formie

ocenił(a) film na 6
korowiow80

sporych rozmiarów

ocenił(a) film na 5
korowiow80

No i zniszczono w ten sposób cały intelektualny dorobek fanbojów, dla których AvP, czy sam Predator to część uniwersum Aliena, a Space Jockey to słoń ;(