Wg. mnie kolejne 2 części Obcego powinny się rozgrywać po wydarzeniach z 4 części. Takie posunięcie jest bardziej sensowne. Fabuła mogła by się skupić na jakiejś książce (jest ich ok. 15) o ksenomorfach. Przecież są nawet polskie wydania książek, kontynuujących wątki z 4 części:
Obcy - Azyl;
Obcy - Mrowisko;
Obcy - Wojna samic.
To miało by sens.
Co o tym myślicie???
Ja bym tam wolał żeby był to początek nowej trylogii i ,w ostatniej części definitywne zakończenie z obcym. Wydarzenia mogłyby by się rozgrywać miedzy starymi częściami(kilka nawiązań do poprzednich części) i mógłby wyjść z tego całkiem nowy obcy :)
Tyle,że czwórka się dzieje kilkaset lat po trójce i cały świat tam już inaczej wygląda pod wieloma względami. Równolegle do przygód Ripley też miały miejsce różne ciekawe akcje godne sfilmowania, między 1 a drugą częścią filmu też był przeskok o 60 lat z tego co pamiętam, gdyby kręcili kolejne części, to mogliby je umiejscawiać w tych lukach. Książki pewnie też nie były chronologiczne i w jakimś stopniu niezależne od siebie.
A tak z ciekawości o czym ma być ten film bo jak patrze na tytuł to już sam nie wiem.
"części tego byly miliony w tym się nieda już połapać po co jeszcze więcej"
Ja mam na myśli książki, których akcja dzieje się po wydarzeniach z czwartej części, a nie komiksy. Ogółem jest 15 książek o Ksenomorfach i w każdej jej główną bohaterką jest Ripley. Pierwsza ma tytuł "Obcy - ósmy pasażer Nostromo"
Obcy - Azyl;
Obcy - Mrowisko;
Obcy - Wojna samic.
Wszystkie te trzy powieści nie są kontynuacjami filmu "Obcy - przebudzenie". To odrębne powieści. Ripley w nich nie jest klonem, to po pierwsze. Po drugie akcja dzieje się w uniwersum po wydarzeniach w "Obcy - ostateczne starcie", choć "Obcy III" nie kłóci się z fabułą. Po trzecie Ripley jest jednym z głównych bohaterów tylko w "Obcy - Wojna Samic". W pozostałych głównymi bohaterami są starzejący się sierżant piechoty morskiej oraz młoda dziewczyna, którą uratował przed ksenomorfami. Wszystkie te trzy książki są dobrym materiałem na film, ale byłyby sprzeczne z czwartą częścią.