PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 189 tys. ocen
6,3 10 1 189116
5,7 63 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Obejrzałem nie dawno wielce wychwalany film o Batmanie i szczerze mówiąc
rozczarowałem się nim, ale nie o tym chciałem napisać. Interesuje mnie dlaczego tak
wielu "znęca się" nad Prometeuszem za pewne fabularne niedociągnięcia, chociaż
nowy Batman wcale nie jest pod tym względem lepszy. Mroczny Rycerz Powstaje ma
całą masę błędów fabularnych i to wg mnie większych niż w Prometeuszu. Prometeusz
jest filmem science fiction, filmem tajemniczym, pełnym Celowych niedomówień, więc
takie fakty jak: "Dlaczego David otruł Charliego, a potem pomaga Elizabeth?", "Jakim
cudem Elizabeth tak szybko wyzdrowiała po operacji?" można logicznie wytłumaczyć
(oczywiście nie wszystkie, ale sporą część owszem). Ale nowy Mroczny Rycerz ma
kilka poważniejszych wpadek, o których fani nie chcę wspominać "Bo to arcydzieło,
pozbawione wszelkich błędów", np "Cała policja, lub przynajmniej jej 99,9%+
antyterroryści dała się uwięzić w kanałach, i tak sobie przez 5 miesięcy siedziała pod
ziemią, bez wody i jedzenia i nie starała się nawet uciec", "Jaki sens w ogóle ma misja
Bane, skoro miasto Gotham na przestrzeni 10 lat mocno się poprawiło, przestało być
miastem bezprawia jak w jedynce.", "Jakim cudem więźniowie się nie skapnęli, że
dziecko które u nich się urodziło i dorastało jest tak naprawdę dziewczynką?",
"Dlaczego w ostatecznej bitwie o Gotham, terroryści, policja i antyterroryści zamiast
strzelać ze swojej broni woleli wyskoczyć masowo na środek ulicy z gołymi
pięściami?". TDKR ma wiele innych błędów, ale nie chce mi się już wymieniać. Zanim
zaczniecie krytykować jakiś film i jego fanów, spójrzcie wcześniej na swoje ulubione
filmy.

ocenił(a) film na 1
szmyrgiel

Chłopcze...żale na temat DKR wylewaj na stronie temu poświęconej.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
Marekgdapl

...i szczeka, szczeka, szczeka...

ocenił(a) film na 1
jaffat

A możesz iść się podlizywać dalej?

ocenił(a) film na 9
Marekgdapl

...i warczy, gryzie....

ocenił(a) film na 5
Marekgdapl

Marku, manifestujesz w watkach o Prometeuszu swoje niebywale kompleksy. Nie rozumiem po co sie tak zachowujesz? W sposob oczywisty nie posiadles trudnej sztuki prowadzenia dyskusji. Niedojrzalosc bije z Twoich postow na kilometr, zarowno na plaszczyznie mocno infantylnego sposobu myslenia, jak i w napastliwej i niegrzecznej formie stosowanej wobec adwersarzy. Sprawiasz wrazenie osoby sfrustrowanej, ktora odbija sobie niepowodzenia w realu agresja w necie. To jest szczeniackie zachowanie, mowiac wprost. Takich ludzi po prostu nie sposob traktowac powaznie. Wez sobie do serca to co napisalem i przestan sie tak rozpaczliwie miotac. Ja tez mam na Filmwebie niska tolerancje na glupote, dziecinnosc i niedojrzalosc i co jakis czas wdaje sie w pyskowki, ale nigdy ich nie inicjuje i nie wpadam w jakis amok i ataki agresji wobec wszystkich, ktorzy sie napatocza. Wyluzuj i zacznij panowac nad swoimi dziwnymi emocjami.

ocenił(a) film na 1
per333

I tu się kolejny chłopcze mylisz....Uwaga w tej bezpretensjonalnej formie wyraża jedynie mój stosunek do tego rodzaju nieuczciwych adwersarzy.
Uważam, że próba obrony "Prometeusza" dotyka jakiegoś absurdu,którego nie zauważasz.
Sięga się do porównań z innymi filmami i gatunkami.Zaraz porównamy go z filmem"Auta".W końcu samochody nie rozmawiają)))
Rozszerzanie dyskusji o dodatkowe,zbędne obszary jest próbą sprowadzenia dyskusji dotyczącej tego filmu na boczne tory czy w maliny.

ocenił(a) film na 5
Marekgdapl

Marku, a moze cierpisz na jakies zaburzenia psychiczne? Te groteskowe proby wyjasnienia innym forumowiczom o czym moga dyskutowac i w jaki sposob powinni dyskutowac sa mocno irracjonalne i byc moze lekko psychotyczne.
I nie, nie myle sie. Wyraznie widac, ze jestes osoba bardzo niedojrzala emocjonalnie. Z reguly to Ty sie mylisz i nie wiadomo dlaczego dalej w to brniesz. Czemu do tej pory nie opanowales podstawowych zasad? Kto Ci wmowil, ze ludzie nie maja prawa dyskutowac o czym im sie zywnie podoba i kto Ci wmowil, ze ludzie nie maja prawa oceniac filmow tak jak uznaja to za stosowne? Sprawiasz wrazenie osoby raczej niezbyt inteligentnej, na co wskazuje sposob rozumowania, skladnia, sposob formulowania mysli, nieumiejetnosc prowadzenia dyskusji etc. i moze Twoj problem opiera sie po prostu na zwyczajnym "nierozumieniu"? Nie ogarniasz mocy, wiec wpadasz w tej swoje dziwne stany, epatujesz frustracja i irytacja, zasmiecasz coraz to nowe watki. Powtorze: ogarnij sie, bo na razie wyglada to cokolwiek zalosnie. Potem dziwisz sie, ze inni nie traktuja Cie powaznie.

ocenił(a) film na 1
per333

Dobrze...przyznałeś sobie rację i wygrałeś.
Nadal nie zniżę sie do oceny twojej osoby)))
Pójdziesz już sobie?

ocenił(a) film na 5
Marekgdapl

Marku, a moze Ty sobie juz pojdz? Zauwazyles, ze nie potrafisz z nikim prowadzic normalnej dyskusji. Gdy dorosniesz do prowadzenia dyskusji, wroc, chetnie bysmy Cie tu widzieli odmienionego, normalnego, zachowujacego sie jak wiekszosc. Jesli wolisz zlikwiduj to konto na Filmwebie, bo jest - jakby to rzecz - lekko skompromitowane. Gdy wrocisz za pare lat nikt juz nie bedzie o Tobie pamietal. To jest jakis plus, nieprawdaz?

ocenił(a) film na 1
per333

Zrozum...ani na twój ani na swój temat nie zamierzam dyskutować.
czego nie rozumiesz.Ogarnij się!))))))

ocenił(a) film na 5
Marekgdapl

Marku, ale ja sie Ciebie tylko pytam czy wyciagnales wnioski dla siebie? Czy dalo Ci do myslenia dlaczego jestes tutaj tak postrzegany a nie inaczej? Czy zrozumiales juz dlaczego nikt nie traktuje Ciebie powaznie? Czy rozumiesz dlaczego ludzie uwazaja, ze jest z Toba cos nie hallo? No i dlaczego masz takie dziwne problemy z konstruowaniem zdan w jezyku polskim?

ocenił(a) film na 5
Marekgdapl

Marku, jestes osoba charakterystyczna. Wzbudzasz smiesznosc wsrod wielu ludzi swoim dziwnym zachowaniem. Nie umiesz prowadzic normalnie dyskusji. Zawsze sie zafafluniasz i dosc szybko zaczynasz obrazac ludzi, ktorzy maja inne od Twojego zdanie. Piszesz po polsku koszmarnie. Nie wiem w jakim jestes wieku, ale zapewne w szkole lekko nie miales. Epatujesz tutaj niebywalymi kompleksami, jednoczesnie zarzucasz innym, ze je maja. Temat kompleksow musi byc dla Ciebie sporym problemem. Pod wzgledem sposobu myslenia jestes na poziomie 8-9-latka. Ewidentnie odbiegasz intelektualnie od przecietnej. Ciagle szarpiesz za nogawki, zapluwasz sie ze zlosci i robisz z siebie idiote. Moim zdaniem potrzebujesz jakiejs pomocy, bo Twoje zachowanie z pewnoscia do normalnych nie nalezy.

Nie bylo zadnej naszej "ostatniej dyskusji", Marku, bo Ty w zadnej dyskusji w sposob normalny nie bierzesz udzialu. Nie kontrolujesz swoich emocji. Ja Ci tylko zwracam uwage na cos na co zwracalo Ci uwage wielu ludzi przede mna. Dziwi mnie, ze do teraz nie wyciagnales zadnych wnioskow z tych lekcji. Ja moge sie mylic, ale nie dziesiatki osob na raz. Twoje opinie na temat innych uzytkownikow Filmwebu, pelne inwektyw, epitetow nie maja zadnej wartosci i nikt ich nie traktuje powaznie, bo Ciebie nie sposob traktowac powaznie. Twoje ataki sa tylko Twoja emocjonalna ekspresja wynikajaca z zaburzen psychicznych. Ty po prostu inaczej nie umiesz sie komunikowac z ludzmi, jak poprzez nazywanie ich kretynami, idiotami, czy patalachami. To sa wyzwiska uzywane przez male dzieci. W Twoim przypadku sa naduzywane, bo sypiesz nimi niemal wszedzie gdzie sie pojawisz, wobec niezliczonej ilosci innych ludzi. Rozumiem, ze nie jestes tak inteligentny jak wiekszosc, ok, to nie Twoja wina, ale ta specyficzna agresja moglaby byc jakos opanowana i kontrolowana. Pomysl o tym, bo z reguly takie stany sie poglebiaja, jesli nie sa leczone. Dla wlasnego dobra zastanow sie nad tym co napisalem. Pozostawiam do przemyslenia i pozdrawiam serdecznie.

ocenił(a) film na 1
per333

Ja ci coś poradzę i na tym skończymy.
Staraj sie nie powtarzać w dyskusji.Robisz to niestety nagminnie.Powtórki źle o tobie świadczą.Dochodzi sie do wniosku że nie masz nic do przekazania.
Nigdy nie wypowiadaj sie w imieniu innych użytkowników.Zawsze tylko w swoim.
Szukanie "pleców" to domena słabych psychik.
Czytaj co piszesz.takie słowa...zdania:"nikt nie traktuje Ciebie poważnie" w połączeniu z udokumentowanym uporem z twojej strony u inteligentnego obserwatora mogą wywołać uśmiech.
Nie wytykaj błędów...chyba,że swoje posty sprawdzasz z dużym pietyzmem.A nie robisz tego.
I taka rada od serca,którą po tym poście wprowadzę w życie.Jak masz o kimś złe zdanie...to go mijaj.Jest tutaj kilku użytkowników twojej prominencji intelektualnej.Monotonia,miałkość sądów...bystrości i inteligencji nie tykam.Bo po co?)Ja ich nie zmienię.Nie jestem idiotą twojego pokroju.Wybacz,to tylko diagnoza)))
Żegnam.Znikasz .Pa.
Ps.ten post to żarcik.Nie bierz do głowy.zawiera wszystkie twoje błędy i jest zaprzeczeniem swojej treści.Przecież takie rady pisze się po to aby komuś pomóc albo go zmienić.A jak dowiodłeś...nie ma na to najmniejszych szans.

ocenił(a) film na 5
Marekgdapl

Drogi Marku, wyrazilem swoje zdanie po tym jak zaobserwowalem Twoje dziwne zachowania w roznych watkach. Wszedzie powtarza sie ten sam schemat. Zaburzony psychicznie, prawdopodobnie mlody czlowiek, tracac nad soba kontrole zaczyna innych wyzywac od kretynow czy patalachow. Wszedzie ludzie opisywali Cie podobnie i traktowali Cie z politowaniem. Nie jestem w tym przeciez odosobniony. Dodatkowo Twoja koslawa polszczyzna. Ja sie nie czepiam literowek, pojedynczych bledow, ale ogolnej nieskladnej formy. Bledy zdarzaja sie wszystkim, ale Ty najnormalniej w swiecie nie umiesz poprawnie konstruowac zdan. Nie rozumiesz tez wielu slow, ktorych uzywasz. "Prominencji intelektualnej"? Chciales chyba napisac "proweniencji" Drogi Marku. To sie ociera o jakis analfabetyzm funkcjonalny.

Pogodz sie, Marku, z faktem, ze jestes intelektualnie slaby. Nabierz pokory. Nie szczekaj na ludzi. Czemu niemal wszystkie Twoje posty ociekaja jakas frustracja, czlowieka zagubionego i zalęknionego? Probujesz gryzc wszystkich naokolo. Czy udalo Ci sie w tym serwisie prowadzic z kims rozmowe grzecznie, bez uciekania sie do chamskich odzywek? Czy jezeli ktos ma inne zdanie od Ciebie, to od razu jest Twoim zdaniem patalachem albo kretynem? Czemu tak czesto powtarzasz te slowa? Przylgnely do Ciebie w realu, tak byles nazywany przez innych? Masz az tak ciezkie zycie w realu, ze probujesz sie tu dowartosciowac i odreagowac swoj stres i frustracje?

Podaj mi prosze link do dyskusji z Twoim udzialem, w ktorej - mimo roznicy pogladow - nikogo nie obrazales.

ocenił(a) film na 1
per333

Nie mogłem się oprzeć.Rzadko ktoś potrafi sie publicznie tak ośmieszyć))))))))))))
Prominencja czy proweniencja?Co za piękny dowód zarzutu mi czynionego))))
Jak to było?"...To sie ociera o jakis analfabetyzm funkcjonalny..."
A teraz pędem do słownika.
Ułatwię ci.Prominencja intelektualna...rodzaj wybitnych,przodujących cech związanych z intelektem.Tutaj pisane z ironią. Gdybyś na to nie wpadł)

ocenił(a) film na 5
Marekgdapl

Marku, brniesz dalej w zaparte, no i jak zwykle - jak Ty to zawsze okreslasz - "nie umiesz sie powstrzymac". Uzywasz slow nieadekwatnie do ich znaczenia, gubisz sie w swoich wywodach, tracisz nad soba panowanie, wyzywasz innych od durni czy patalachow. Tak jest wszedzie z Twoim udzialem. Dlaczego?

Wreszcie sprawdziles w slowniku znaczenie slowa "prominentny". Nie istnieje okreslenie "prominencja intelektualna", bo jest bez sensu. W zastosowanym przez Ciebie kontekscie srednio inteligentny czlowiek uzyje okreslenia "proweniencja intelektualna". Takich przypadkow w Twoich wypowiedziach moznaby mnozyc. Poza nierozumieniem znaczenia slow, ktorych uzywasz, nie umiesz ich tez skladac ze soba w sposob poprawny gramatycznie. Momentami wychodzi belkot stylistyczny. Jak Ty sobie dawales rade w szkole z taka polszczyzna?

ocenił(a) film na 1
agaM55

Aż "cuchnie" monotonią( zaraz się dowiemy,że monotonia nie ma zapachu)
Jałowość sądów i konkluzji ubrana w wyświechtany i dziurawy płaszczyk kultury..spod którego zabiedzone "ciałko" per333 wyziera.
Sama skóra i kości.
I tylko megalomani w wyobrażenie tytana intelektu biedactwo uciekło)))))))))))))

ocenił(a) film na 1
agaM55

On myśli,że jesteś założonym przeze mnie kontem))))

ocenił(a) film na 1
agaM55

Mam do Ciebie prośbę.Usuń wpisaną lokalizację.Fw powinien pokazać ja według IP.

ocenił(a) film na 5
Marekgdapl

Ja mam lepszy pomysl, Marku. Skoro nie umiesz prowadzic normalnie dyskusji z ludzmi, skoro wykazujesz cechy socjopatyczne, to moze po prostu zrezygnuj z Filmwebu i zlikwiduj swoje konto. Jak do tej pory konto zalozone 2 wrzesnia 2012 jest pierwszym, z ktorym sobie bez wyzwisk porozmawiales. Chyba nawet Ty nie jestes az tak glupi, by nie rozumiec co to tak naprawde oznacza. Bezskutecznie prosilem Cie dwa razy o podanie linkow do rozmow, w ktorych NIE obrazales ludzi majacych INNE zdanie niz Ty.
Niezaleznie od decyzji, ktora podejmiesz, mam nadzieje, ze zapamietasz nasza mila pogawedke i gdy znowu bedziesz chcial kogos obrzucic dzieciecym epitetem, to byc moze sie powstrzymasz. Pozdrawiam Ciebie, Marku, serdecznie.

ocenił(a) film na 5
Marekgdapl

A skad sie wzial ten nowy nick, Marku? Chyba pierwszy raz na oczy go widze. Natomiast Twoj nick przewija sie nieustannie i zawsze w tym samym kontekscie - czlowieka zaburzonego i ograniczonego intelektualnie, ktory nigdy nie prowadzil normalnej dyskusji. Czemu ciagle ludzi obrazasz? Czemu nie umiesz wymieniac sie argumentami? Czemu nie umiesz rozmawiac na spokojnie? Czemu ciagle tracisz nad soba kontrole? Czemu tak silnie epatujesz swoimi kompleksami? Czemu piszesz z takim trudem po polsku?

Prosilem Cie grzecznie o podanie linka do jakiejkolwiek dyskusji z Twoim udzialem, w ktorej, mimo roznicy pogladow, nie probowales nikogo obrazac. Powiedz mi, Marku, czy to jest normalne, ze ciagle szczekasz na innych? Sprobuj chociaz stwarzac pozory normalnosci.

per333

Co młody człowieku ,masz problem z moja płcią?

ocenił(a) film na 1
agaM55

Możesz usunąć lokalizację?Może wtedy dotrze do niego świadomość ogromu śmieszności ))))

ocenił(a) film na 1
agaM55

U mnie pokazuje według IP...u ciebie niestety jest teraz "nie wiem".A mogłoby być przezabawnie)

Marekgdapl

Zmienione :))

PoZdro

ocenił(a) film na 1
per333

A może podesłać ci linka do forum psychologicznego.Poszukaj piłki i przestań kopać po goleniach...Perku.

ocenił(a) film na 8
Marekgdapl

Prometeusz zaskakuje, Batman lekko rozczarowuje. PRAWDZIWY TEMAT.

ocenił(a) film na 1
szmyrgiel

O proszę...jednak używasz przodomózgowia.Jest kilka innych...po co batman skakał z tobołkiem,przecież to dodatkowe obciążenie.?Dlaczego Batcopter nie zestrzelił samochodów obstawy ciężarówki z bomba?Zgoda,ma błędy i nikt z miłośników tej serii nie będzie takim idiotą żeby ci pisać "dlaczego" czy kazać użyć wyobraźni.Ma za to inne zalety związane z fabułą a nie jej brakiem.Nikt też nie napisze ci o wiekopomnym arcydziele tylko o świetnym filmie.Odnalazłeś się))))))))))))

Marekgdapl

Oczywiście w TDKR mogą być pewne błędy logiczne, ale istotą serii Nolana jest wiarygodność. Każdy z Batmanów Nolana utrzymany jest w klimacie bardziej realistycznym, nie przypomina serii Tima Burtona czy po prostu komiksów. Nie mamy tutaj inwazji z kosmosu, mutantów, czy czarów, seria Nolana przy każdym z wątków uderza w realizm. Oczywiście, nie da się zrobić w 100% realistycznego Batmana, zawsze są jakieś małe odskocznie, ale nie za bardzo zwraca się na to uwagę. Pierwsza i druga część Batmana bardzo mi się podobała, nie raziły kiczem i przesadną grotestką, posiadały swój specyficzny (jak na film o Batmanie) klimat i to był plus, taki właśnie jest Batman Nolana. Tutaj Nolan odszedł od swojego schematu, poniosła go wyobraźnia, przez co film przestał być wiarygodny i stracił swój charakterystyczny klimat. Fabuła w TDKR jest na pewno ważna nie można traktować ją jako tło, a fabuła w takim przypadku powinna być bardziej dopracowana.

Odnośnie pierwszej Twojej wypowiedzi. Tematem jest Prometeusz w porównaniu z innym blockbusterem, tutaj za przykład podałem "doskonałego" Mrocznego Rycerza Powstaje. Wielu użytkowników daje Prometeuszowi 4,5 lub 6 "za błędy w fabule", ale TDKR dostaje od nich pełną dychę mimo iż też ma "błędy w fabule".

PS Wiele ludzi twierdzi, że nowy Batman jest arcydziełem, filmem bez skazy.

szmyrgiel

Zgadzam się, sam dałem Batmanowi 10 bo był świetnym widowiskiem, ale to na pewno nie było arcydzieło bo miał mnóstwo błędów fabularnych i to ogromnych, a nie drobnostek jak w Prometeuszu.

ocenił(a) film na 5
0wner2

Jesli to nie bylo arcydzielo to dlaczego dales Batmanowi 10? Przeciez mozna bylo dac inna ocene, niekoniecznie maksymalna...

per333

Bo uważam, że w kategorii widowisko zasługuje na 10.