Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190174
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Przestaje mi się chcieć czytać nudne opisy i obciachowe narzekania.
Nie mówię o tym by zachwalać jakiś film jeśli wychodzicie z kina niezadowoleni, ale obiektywniej. Może nie wasz klimat. Podajcie i wady i zalety, a nie lutujecie ocenę 1/10 albo 2/10. Potem jakiego filmu by człowiek nie otworzył widzi 1/10 bo jakiemuś krytykowi za pięć groszy nie pasowało.
To samo tyczy sie tych którzy nawet całości nie zdołali obejrzeć, a już wlepiają 10/10?!
Wstyd mi za te polskie portale i brak szacunku do innych użytkowników.
Analizujcie, oceniajcie ciut obiektywniej błagam!!!

użytkownik usunięty
TCWolf82

Niestety musze przyznac Ci racje... filmweb oraz jego uzytkownicy od dluzszego czasu sa kiepskim i bardzo slabym zrodlem informacji. O rankingu juz nie wspomne...

bo wiekszosc uzytkownikow ma 12-14 lat i jeszcze nie panuje nad emocjami...

El_Draque

Hormony szaleją u nich;)

ocenił(a) film na 8

A ty co krytyk filmowy?

ocenił(a) film na 7
TCWolf82

Dlatego w przypadku "Prometeusza" polecam poczytać na tym forum ->
http://www.prometheusforum.net/discussion/1213/prometheusforum-user-reviews
Opisy kilkudziesięciu użytkowników w punktach, bez "pyskówek". Każda dyskusja jest w "moderowana", więc nie dochodzi do niepotrzebnego obrzucania "się kałem" i odbiegania od tematu. Można? Można. Tylko niestety trzeba wykazać się znajomością języka angielskiego - oczywiście nie jest to kryterium koniecznie, żeby wypowiadać się w sposób kulturalny...

mike2k2

Świetne forum, świetne obiektywne recenzje. Tak powinno być na fw.

0wner2

no akurat Ty kolego to nie powinienes mowic nic o kulturalnej merytorycznej dyskusji i pyskowkach

maciekozi

Dlaczego?

ocenił(a) film na 8
mike2k2

Przejrzałem to forum i rzeczywiście zdecydowanie się różni od tutejszego.
Szkoda,że małolaci oglądają camy w necie i potem komentują,ale taka specyfika polskiego widza.

TCWolf82

Zgadzam się.

0wner2

Również się zgadzam.

ocenił(a) film na 5
TCWolf82

Najlepiej żeby zamiast skali 1-10 dali dwie możliwości do oceniania "Zajeb...." i "Chu...." bo zawsze tak jest że jak komuś się nie podoba to daje 1 i celowo zaniża średnia filmu.

Joleke22

Wiadomo że ludzie wpadają tutaj aby się rozładować po ciężkim dniu w pracy i wyładowują flustracje na innych. Trzeba założyć jskieś nowe forum dla fanów bo tutaj same pyskówki...

ocenił(a) film na 5
Mazurian

Trzeba trzeba :D

Joleke22

Po 20 lipca robimy taki sam temat jak na tym forum prometeusza wyżej i nie odpowiadamy na posty trolli.

ocenił(a) film na 5
0wner2

Owner2 skąd wiesz że ci się spodoba film jak go jeszcze nie widziałeś może sam zaczniesz hejtować :]

Joleke22

Nie zacznę hejtować bo film jest w 100% w moim guście: gra w nim Fassbender, Rapace wygląda zajebiście i kupiła mnie już jednym spojrzeniem na zwiastunie, muzyka jest świetna, efekty świetne, potwory zajebiście wyglądają, kategoria R więc można spodziewać się brutalności, universum Aliena, moje ulubione klimaty i co najważniejsze: film jest chaotyczny, niezrozumiały, nasączony symboliką, pozostawia więcej pytań niż udziela odpowiedzi i można go różnie interpretować oraz jest jechany przez plebs. Mój ideał filmu.

ocenił(a) film na 5
0wner2

hehe :)

0wner2

Oj zaczniesz hejtować:D Ja po seansie byłem zły że Ridley tak dał #*#* dla Foxa z powodu okrojenia Promka. Ale po pewnym czasie (30 min po seasie) mi przeszło i jeszcze raz musiałem obejrzeć. Dopiero mi się spodobał - wiele nawiązań do "istoty stworzenia", zagadki... itp...

Mazurian

Co mogłoby mi się nie spodobać? Nie zacznę hejtować bo jestem przygotowany na wszystko i nie ważne jak by było i tak mi się spodoba ;)

0wner2

Pocięty film.

Mazurian

Na to jestem gotowy i nastawiam się, że cały film obejrzę dopiero na BD.

ocenił(a) film na 8
0wner2

I kompletnie nie mam na myśli jedynie tematu Prometeusza, ale całego film-webu.
Na Promcia się wybiorę owszem, ale niestety tak jest na każdej stronie.
Owner ten apel tyczy się takich wypowiedzi jak twoje. Świetnie ,że czekasz na film i dociekasz rożnych źródeł, ale nie wyciągaj wniosków przed premierą bo to bez sensu.

0wner2

Nie ma sensu po 20 lipca zakładać - zobacz co się teraz dzieje gdy w Polsce nie ma premiery a poczekaj jak film trafi do Polski i młodzi wyjadacze będą "&^*^*^%" i będzie ich spora sumka. Teraz to kilku ludzi hejtuje.

Mazurian

Najlepiej zacząć normalną rozmowę w Październiku gdy wyjdzie BLue ray / dvd i Ridley pokaże na co g stać:) Być może mnie nie będzie bo chce wyjechać na zarobek do Holandii. Owner2: Nie moge Cie złapać na gg i nie wiem w którym temacie pisałeś w o scenariuszu prequela/i Aliena 1. Więc podam go tu:
http://strangeconversation.blogspot.com/2010/02/new-alien-film-alien-harvest-scr ipt.html
Mam małą prośbe: Jeżeli już przeczytasz to mógłbyś mi streszcić to na gg bo nie umiem dobrze angielskiego.

ocenił(a) film na 7
Mazurian

Wszystko wyglądałoby inaczej gdyby premiera w Polsce = premierze światowej. A tak forum od dwóch tygodni jest zaśmiecone "pseudorecenzjami". Wcześniej można było pogadać o filmie i spróbować zgadnąć jak Riddley Scott spróbuj nawiązać do "universum Aliena". Teraz kiedy film już jest w kinach (oczywiście poza Polską) nagle pojawił się rój ekspertów, fanów, recenzentów członków gildii "Aliena" (niepotrzebne skreślić), którzy do tej pory, dziwnym trafem ani razu nie zabrali głosu w dyskusji na temat "Prometeusza". Chyba tak naprawdę moderatorzy na filmwebie nie istnieją...

mike2k2

W sumie racja i zauważ że wielu krytyków nie kryje się że widziało niskiej jakości camy. A moderatorzy na filmwebie działają tylko wtedy jak się zacznie ich obrzucać mięsem lub pisać do nich privy ze zgłoszeniami.

ocenił(a) film na 7
neo_angin

Na prometheusforum.net każdy użytkownik ma punkty "karma" za "staż" na forum i ilość wypowiedzi - dlatego każdą z recenzji można dodatkowo zweryfikować. Dodatkowo jest oddzielny wątek poświęcony tylko i wyłącznie ocenianiu filmu. Ja już jestem zmęczony czytaniem po raz kolejny, że komuś się film nie podobał. Jego sprawa, jego gust, jego prawo do wypowiedzi -> tylko niech mu ktoś podpowie żeby pisał wszystko w jednym, "głównym" wątku. Ktoś taki wątek powinien założyć - a moderatorzy niech wytną wszystkie pozostałe tematy, w których "recenzent" w 3 zdaniach pisze, że film mu się podobał, bądź nie podobał,a potem sam sobie w kolejnych 2 zdaniach odpowiada (z braku zainteresowania reszty użytkowników). Z tego powodu trzeba potem się przebijać przez kolumny egzaltacji i nienawiści w celu znalezienia jakiegokolwiek, ciekawego tematu niezwiązanego z kolejną oceną filmu.

mike2k2

100% racji. Przed światową premierą można było tu pogadać i poczytać ciekawe rzeczy, a teraz to to jest jakaś parodia forum.

0wner2

Połowe zagorzałych ludzi z stąd zniknęło: Lewandowski, Orzeł, Jaszczur, Charism,.....
Widze tutaj jeszcze Joleke, mike2k2, Mroowczaka.... Może większość doszła do wniosku że jest atak hejterów i ludzi którzy narzucają na siłe swoje poglądy na innych Użytkowników. Niech hejterzy się panoszą - ja nie będę wdawał się z nimi w dyskusje. Pozdro.

ocenił(a) film na 7
Mazurian

Myślę, że hejterzy znudzą się prędzej od nas. Tymczasem będę zaglądał na forum regularnie i podrzucał nowinki i ciekawostki jak tylko coś się pojawi :)

mike2k2

Fajnie. Mi się już znudziło podrzucanie nowinek... To są fajne stronki:
http://www.prometheusnews.net/
http://www.prometheus-movie.com/

ocenił(a) film na 7
Mazurian

To moje dwie ulubione :) Dodałbym jeszcze do kompletu: http://www.avpgalaxy.net/

mike2k2

Ja czasem wpadam też na "Zakazaną planetę";)

ocenił(a) film na 7
Joleke22

Chyba jeszcze żadnego filmu nie oceniłem niżej niż 6:) zazwyczaj oceniam jedynie te filmy które mi się podobają a te które mnie nie interesują przestaje oglądać po kilku minutach lub w ogóle nie ruszam:) logicznie skoro nie obejrzałem całego filmu nie oceniam:)

ocenił(a) film na 8
Joleke22

Jak film jest za przeproszeniem zjeb..y i do chu...a nie podobny to dlaczego nie ma dać 1!!!

ocenił(a) film na 5
Lukotoni

Co za ignorancja.

ocenił(a) film na 8
TCWolf82

To jest faktycznie typowe dla polskich nastolatków. Takie poczucie, że jak skrytykują coś popularnego, to znaczy, że są "bardziejsi". Dziwna forma terapii ego. Druga popularna wada, którą wskazałeś to myślenie i ocenianie zero-jedynkowe, bez stanów pośrednich. Niestety inwazja gimnazjum na filmweb zrobiła co zrobiła. Trzeba filtrować i walczyć o jakość wypowiedzi.

ocenił(a) film na 8
KarolZet

Jestem pewny ,że wśród gimnazjalistów też są osoby potrafiące się wypowiedzieć. Apeluję do tych co kompletnie nic nie wnoszą do dyskusji bo nie potrafią operować konstruktywnymi informacjami. Wpisy ograniczają się do > Zajebiste, Gówniane, Fajne, ch..owe, WoW, LoL, Przeciętne, Super. >
To jest żadna ocena. A dlaczego już tlumaczę.
Człowiek jest takim zwitkiem emocjonalnych odchyłów ,że jednego dnia dana rzecz nam się podoba a za chwilę już nie. Ważne jest również w jakim jesteśmy stanie (zadowoleni,wkurzeni,oczekujemy hitu, spodziewamy się słabego filmu) i to również wpływa na odbiór. proponuję obejrzeć coś przynajmniej 2 razy, a potem oceniać.

ocenił(a) film na 8
TCWolf82

Gimnazjaliści to młodzi ludzie, którzy chwile temu odkryli, że umieją myśleć inaczej niż rodzice ale jeszcze nie zdążyli nauczyć się z tego korzystać. Dlatego też gimnazjalista, który ma coś oryginalnego, nowatorskiego i naprawdę ciekawego do powiedzenia jest prawie jak Yeti, ponoć ktoś go kiedyś spotkał. I nie ma co się na to obrażać. Taki wiek. Po prostu rozumu trzeba nabrać z wiekiem i większość nabierze, ale w gimnazjum się go jeszcze nie ma. Dlatego też osoba w tym wieku powinna raczej słuchać i zdobywać wiedzę niż udawać eksperta na siłę, a często niestety tak się właśnie gimnazjaliści zachowują, co często powoduje ich ośmieszenie. Przykro mi, jeśli Ci to nie leży.

Zgadzam się z Tobą całkowicie w kwestii apelu, a niestosowanie kolokwializmów i ocen niemerytorycznych na FIlmwebie. Komunikat na temat filmu powinien odnosić się do jego obiektywnych elementów, mniej do osobistych odczuć. Do Twojej listy dodałbym jeszcze unikanie sformułowań zbyt ogólnych w stylu "nudny", a używanie w zamian form w stylu "wolne tempo może nie pasować ludziom o większym temperamencie" albo "przewidywalna fabuła i nie najlepszy montaż mogą znudzić potencjalnego odbiorcę". Formy opisu w stylu "nudny" są po prostu tak wieloznaczne, że w praktyce nie znaczą dla czytającego nic, poza tym, że daną osobę film znudził, co jest mało wartościową treścią jeśli nie znamy osoby znudzonej i nie wiemy co ją nudzi.

ocenił(a) film na 8
KarolZet

Popieram!!! Co do gimnazjalistów to bym polemizował uczę kilku, którzy by Cię zaskoczyli :P

ocenił(a) film na 8
TCWolf82

Uczyłem wielu gimnazjalistów, witam kolegę po fachu ;-). Było oczywiście wielu, którzy wystawali nad poziom, ale jak dla mnie doświadczenia nic nie zastąpi. Kiedyś pewnie niejeden z nich mnie przerośnie, ale to będzie kiedyś :-).

ocenił(a) film na 8
KarolZet

Nie jestem nauczycielem z zawodu. Warsztaty prowadzę z młodzieżą.

ocenił(a) film na 8
TCWolf82

Warsztaty dla zainteresowanych czy obowiązkowe?

ocenił(a) film na 8
KarolZet

Zainteresowanej młodzieży. :) Zajęcia teatralne, słowo, ruch sceniczny i rytmika. Improwizacje, etiudy, spektakle.
Trzy lata już będzie i niektórzy są bardziej otwarci i elokwentni niż niejeden student.

TCWolf82

Fajnie że ludzie z aspiracjami udzielają się na forum - a nie tylko fanatycy, trolle i pożal się boże hejterzy.

ocenił(a) film na 8
Mazurian

Oooooooo... milo. Dziękuje.
Niestety jakiej bym nie dodał recenzji to zostaje pominięta lub z niewielką odezwą się spotyka. Jak ktoś napisze ,że film jest chu...y to zaraz znajdzie się 100 zainteresowanych do wzajemnej pyskówki. :) hahaha... dziwne i smutne.

ocenił(a) film na 8
TCWolf82

Ktoś mi kiedyś powiedział: "Wiesz dlaczego dzwon głośny? Bo pusty w środku.". Dlatego nie przejmowałbym się szumem i rwetesem krzykaczy. Można na filmwebie też znaleźć inteligentną dyskusję w stylu fanowskim, a nie tylko pyskówki w stylu portali dla bravomłodzieży.

KarolZet

Mądre słowa

ocenił(a) film na 8
Mazurian

Dzięki