Te które widziałem:
Odyseja Kosmiczna 2001
seria Alien oraz Predator
Moon
Event Horizon
Dystrykt 9
Coś
No i w sumie nic innego godnego uwagi nie przychodzi mi do głowy, dzisiaj mam zamiar obejrzeć Pandorum, dawajcie inne tytuły, tylko proszę, nie wyskakujcie mi z bajkami typu Gwiezdne Wojny czy Matrix.
Widziałem. Widzisz? Trudno jest znaleźć taki film, mogłoby się wydawać, że filmów Sci-Fi wyszły setki, ale te w klimatach Obcego można policzyć na palcach co najwyżej dwóch rąk.
Metropolis
Planeta malp
Terminator
E.T
Forbidden Planet
Total Recal(wkrotce nowa wersja)
Tron
Robocop
A Clockwork Orange
Dark City
Fantastic Voyage
451 Fahrenheita
THX 1138
Dark Star
Bliskie spotkania trzeciego stopnia
No właśnie o to chodzi, że ja nie chcę filmów typu Terminator czy inna Planeta Małp, chcę dokładnie filmy w klimatach Obcego, czyli pobyt w kosmosie, bieganie w skafandrach itd. w zasadzie to z mojej listy powinienem usunąć Dystrykt, Predatora i Coś, bo chodzi mi właśnie o filmy w takim klimacie jak Alien, Moon, czy Event Horizon, a nie po prostu filmy Sci-Fi.
"Solaris" (od strony filozoficznej), "Dante 01", telewizyjny "Legion" (1998), słyszałem też coś dobrego o "Supernova" (2000) ale jego nie namierzyłem. Ale generalnie zobacz, jak i inni, którzy jeszcze nie widzieli to "W stronę słońca". Zupełnie nie rozumiem czemu wciąż taki niedoceniony sci-fi.
Picu wymienił dość trafnie przyzwoite "W stronę słońca" ("Sunshine"). Choć pytasz o filmy, zaproponowałbym też świetnie wpisującą się w ramy konwencji serię gier video "Dead Space", obowiązek dla fana takiego Sci-Fi.
Dead Space jest słaby (a właściwie jest gniotem) w porównaniu do klasyka gatunku jakim jest System Shock 2 - bezsprzecznie najstraszniejsza gra w historii, dokładnie w takich klimatach jak Alien.
No :D A Dead Space może sobie przejdę, ale z opinii słyszałem, że ta gra jest nudna, sam grałem godzinę i mnie znużyło.
-Supernova (2000)
-Cargo (2009)
-Misja na Marsa (2000)
-Czerwona planeta (2000)
-Solaris (2002)
-Odyseja kosmiczna 2010
-Czarna dziura (1979)- lipa
Nie dzieją się w kosmosie, ale powinny Ci się spodobac:
-Kula (1998)
-Głębia (1989)