PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 189741
5,7 74 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Witam wszystkich forumowiczów i fanów obcego.
Zakładam nowy temat ponieważ nie jestem pewien jednej rzeczy,o tuż wiemy dobrze że ten film będzie w wersji 2D i 3D.Co do wersji 3D to będzie ona pokazywana pewnie w rozdzielczosci 2K z cyfrowych projektorów w kinach typu Helios,Multikino,Cinema było wiele razy wałkowane przy okazji premiery filmu Avatar.
Ale moi drodzy czy Prometeusza 3D będzie można zobaczyć w kinach Orange Imax w Warszawie,Poznaniu,Katowicach,Krakowie i Łodzi.
Nie wiecie może jaką kamerą jest kręcony ten film w 3D i czy to jest kamera IMAX 35mm czy 70mm kopie analogowe czy cyfrowo oraz czy gdzieś piszą czy to jest kamera Imax.
Wiem że do premiery filmu pół roku ale czy takie informacje może są może wy wiecie a może ja gdzieś przeoczyłem.
Fajnie gdyby był Prometeusz w Orange Imax mam miłe wspomnienia z projekcji Avatara w tym oto kinie.Za wszystkie odpowiedzi dzięki.

gbvhb

Co wy na to.

gbvhb

Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć na moje pytanie odnośnie Prometeusza 3D w Imaxie.

ocenił(a) film na 7
gbvhb

No wiec tak.

1) Nie wiem jakimi kamerami jest kręcony P. Jednak możemy odrzucic 70mm, bo byłoby o ty mgłośno, a pzoa tym nie da sie ankręcić za ich pomocą calego filmu, gdyz są one po prostu zbyt niewygodne w użyciu.

2) IMAXy w Polsce obecnie są cyfrowe. Daja obraz 2k. Nie mamy juz prawdziwych 70mm IMAXow i to jest wstyd i hańba. :<

3) Najprawdopodobniej jest to zwykły film 35 konwertowany do 3d, nie ejst kręcony specjalnymi kamerami do 3d jak Avatar, czy teraz Amazing Spider Man i Hobbit. Wiec na wrażenia zbliżone do Avatara nawet nie ma co liczyć.

4) Z wyborem seansu 2d/3d trzeba poczekać do pierwszych opinii czy ten film jes przygotowany do 3d, czy jest kręcony pod pewnymi kontami, ktora dodają lębi itd, czy jest płaski jak np Piraci 4, którzy do 3d nie nadawali się wcale.

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
Charism

*'kątami' oczywiscie. : P

Charism

Co do Imax to wszystkie są cyfrowe za wyjątkiem Warszawy tam jest analog.
A Prometeusza fajnie było by zobaczyć na wielkich ekranach Imax ale jeżeli jest tylko 2K to obraz na tak dużym ekranie będzie rozmyty.
Sam zastanawiam się co było by najlepsze 2D czy 3D Imax czy też 3D Real D-Cinema Dolby Digital w zwykłych kinach typu Multikino,Helios czy Cinema City.Tak więc pozostaje tylko czekać do AMERYKAŃSKIEJ premiery 8 czerwca.
Dzięki za odpowiedź.

Charism

2) IMAXy w Polsce obecnie są cyfrowe. Daja obraz 2k.

Fajnie ale ja np. w domu mam właśnie projektor Full HD 2K 3D.

ocenił(a) film na 7
gbvhb

Czyli masz prawie IMAXa w domu, tylko ekran mniejszy sporo mniejszy ;)

Tak jak mówiłem - IMAXy po przejsciu na cyfrę przestały być jakieś 'mega-super'.

Charism

Czyli masz prawie IMAXa w domu, tylko ekran mniejszy sporo mniejszy ;)

No wiesz ale też oglądam filmy w zdecydowanie bliższej odległosci niż w imaxie.
Wygląda to tak ekran 120 cali z 4-5m.

A co do info to dzięki za odpowiedź, ale według mnie zdecydowanie lepiej było by oglądnąć Prometeusza 3D tak jak Avatara w Imaxie a nie w zwykłym kinie ze zdecydowanie mniejszym ekranem i tylko z rozdzielczości domowej 2K.
Oraz szkoda że obecnie cyfrowe Imaxy również dają jedynie 2K.
Nie ma to jak Imax analogowy z taśmy 70mm pozostaje czekać aż century fox zrobi konwersję obrazu na taśmę analogową 70mm i wtedy wycieczka ponad 600 km do Wawy na premierę 20 lipca hehe.

ocenił(a) film na 6
gbvhb

A ja powiem tyle: jakby była Sigourney to bym sprzedał dom, byleby było w 3D, a tak to mi to trochę wisi...

użytkownik usunięty
gbvhb

Film jest kręcony redem epic w 5K.

Czyli o Imaxie chyba powinniśmy zapomnieć w kontekście Prometeusza.

użytkownik usunięty
gbvhb

To czym jest nagrywany w tym aspekcie nie ma dużego znaczenia. Avatar był nagrywany w cyfrze 2K i nie było problemu aby trafił do kin w 35mm, 70mm i kopiach cyfrowych. Co więcej aby maksymalnie wykorzystac mozliwosci kina imax trafil do niego w formacie obrazu 16:9, a inne wersje to była pełna panorama (2.35 : 1 ). To tylko kwestia dogadania się studia/producentów z siecią Imax.

Czyli jeżeli 20th century fox dogada się ze scotem ridleyem to możemy oczekiwać że w imaxie zobaczymy 16:9 na kopii analogowej chociaż teraz już nie bo imaxy prawie wszystkie to cyfrowe 2K.A do zwykłych kin trafi panorama 2:35:1 w wersji cyfrowej w 2D i 3D 2K chyba dobrze zrozumiałem.

użytkownik usunięty
gbvhb

Pytanie jaki format obrazu wybrał Scott dla Prometeusza... Co prawda w Alien wybrał 2:35do1 a w blade runnerze z tego co pamietam 2:20do1 ale skoro to 3D to ja bym jednak wolał 16:9.

ocenił(a) film na 7

You made my day! :D

Cieszy mnie to straszliwie, jedyne prawdziwe 3d to te kamery, żadnej konwersji.

ocenił(a) film na 10
Charism

Ja na Prometeusza w 3D bym nie poszedł. To prawdopodobnie będzie zbyt fajny film by patrzeć na rozmazany obraz nakierowany ostrością na jeden trójwymiarowy punkt na ekranie :D W 3D widziałem Starcie Tytanów, Thora, potem nowego Conan'a, wszystkie te filmy ssały wizualnie, a lepsze efekty specjalne można podziwiać w wersji 2D. Taka jest prawda, zastanawia mnie czemu twórcy tego nie zauważają xD

barry8500

Zgadzam się co do twórców i studia to pewnie i tak w ostateczności decyduje rachunek ekonomiczny jeżeli chodzi o mnie to fajnie by było zobaczyć ten film w 3D i liczę że dostanie R-kę w kinach na Blu-ray to na pewno będzie Rated.
PG 13 to byłaby porażka.

gbvhb

Tak, chętnie bym pozbył się wszystkich gimnazjalistów z sali kinowej, chociaż i tak wiem, że wejdzie każdy, kto będzie chciał.