Moim zdaniem genialny! Ogladalem w imax wiec efekty duzego ekranu robia swoje. Fantastycznie dobrana muzyka, efekty, spektakularnosc projektu, pomysl, wykonanie - po prostu jestem oczarowany. Myslalem ze po Alien nie bedzie juz tak dobrego filmu tego typu a tu prosze. No i swietne nawiazanie do Ridleyowskich poczatkow z obcym. Wciaz jestem pod wrazeniem pomyslowosci scenariusza ale przede wszystkim rezyserii. Swietny poczatek filmu, swietne zakonczenie no i nadzieja ze to nie koniec cyklu, bo tak to mozna nazwac, presequel Alien? Pewnie wielu narzeka, coz, ja tam moge tylko wspolczuc tym co ogladali jakies tam sciagniete kopie badz, co bardziej tym, co nie maja dostepu do kina. Duzy ekran znow zwycieza. Zamierzam sie wybrac na 3D, ciekawe jak to bedzie wygladac. FIlm polecam zdecydowanie. Fajne nawiazanie do kwestii religii, przy czym ten film moze sie podobac chrzescijan ale to szczegol. Mysle, ze kilkanascie lat, ten film bedzie tym samym co dla nas obecnie pierwsza czesc Alien.
SPOJLER
Mam nadzieje ze Scott pojdzie za ciosem i zobaczymy gdzie to Shaw sie wybrala w podroz.
I tak każdy miałby w dupie moją teorię, tak jak każdy ma w dupie teorię o polu morficznym, która jest tak logiczna, że już bardziej się nie da, a mimo to wszyscy naukowcy olewają ją ciepłym moczem.
Czyli jak jasne ? Dla mnie wiele rzeczy wciąż nie jest jasne, ponieważ wnioski z wielu odkryć i faktów nie pozwalają na tak szybkie sklasyfikowanie sprawy jak to sobie życzysz. Dowodów też nie jest brak tak jak to mówisz (przedstawiają je naukowcy różnych dziedzin) ostatnio nawet oglądałem wywiad z archeologiem który odkrył piramidy w Bośni (5x większe od tych w Egipcie), samo to co powiedział było dla mnie bardzo wymowne i tylko potwierdza doniesienia innych naukowców jak Lloyd Pye czy Greg Bradden z innych dziedzin. Jednak każdy i tak wybierze co ma myśleć na ten temat, ja nie wierze w przypadki :)
Pozdro.
0wner2 - Polecam ci ten link
http://www.youtube.com/watch?v=qNGngZsxAhw&feature=player_embedded#!
Darwinizm traci na wartości po tej prezentacji
Jako jeszcze ciekawostkę dodam. Jak mówi np Steward Swerdlow (twierdzi że pracował dla rządu, wiele rzeczy o których mówił sprawdzałem OSOBIŚCIE, więc wiem że na pewno wiele rzeczy z tego co mówi to prawda) Podobnież według niego takie filmy jak Prometeusz mają służyć edukacji subliminalnej, w miedzy wiersze wkłada się fakty. Chodzi o to ze gdyby elity powiedziały ludziom wszystko otwarcie... wywołało by to problemy i szok nie do odwrócenia, całe religie legły by w gruzach, ludzie zaczeli by się domagać wolnej energii itp nikt by nie chciał pracować. Dlatego sugeruje się pewne rzeczy w filmach, później gdy już nastanie odpowiedni czas jesteś już na nie przygotowany.. i szok nie będzie tak wielki. Swoją drogą my bierni zjadacze chleba możemy tylko spekulować :) Nie mniej wydaje się ze coś za dużo tych poszlak, zwłaszcza ostatnio. Nie tak dawno Major wojsk USA Bob Dean powiedział czego był świadkiem (poświęcił caaaałą karierę dla tego co miał do powiedzenia, nic nie zyskał) , również jeden (chyba z 12 ?) astronautów będących na księżycu zdecydował się powiedzieć co nie co.. przerwał zmowę milczenia bo mówi jest zawiedziony tym co robi rząd, tzn że od tylu lat okłamuje się ludzi... to co dziś naprawdę opisał że widział na księżycu przeraziło by fanów tego co nauczają dziś w książkach, także to już nie pierwsza bardzo wysoko postawiona osoba która to potwierdza. TAKŻE JA NIE PRZEKREŚLAM ŻADNEJ Z TEORII na temat tak naszej historii czy tego co mamy dziś w książkach.. Prędzej czy później czas pokaże kto ma racje, wszystko się wyjaśni.
Właśnie z tego powodu ja chcę obejrzeć Prometeusza, szczerze powiedziawszy mam gdzieś Obcych i z całego serca dziękuję Ridleyowi, że poszedł właśnie w tym kierunku. Jest może ten film, który wysłałeś, gdzieś z polskimi napisami? I co konkretnie widział ten astronauta?
Ten astronauta to Edgar Mitchell,
http://www.youtube.com/watch?v=mVV6u-Y2XZU&feature=related
Poniżej natomiast masz materiał majora (command sergeant major) i tego co ma do powiedzenia, całość z napisami.
http://www.youtube.com/watch?v=2RwkXYZVF5E
Ja oglądałem kiedyś dużo lepszą kopie gdzie wszystkie te szokujące zdj. było widać dokładnie, tyle że tamto było po ANG więc nawet tej wersji nie szukałem
Na wypadek gdybyś nie znał ang. to Mitchell mówi że pomimo ośmieszania ufo sam wie co widział w czasie misji na księżyc, a widział kosmitów. Mówi że kazano mu siedzieć cicho i że w ukrywanie dowodów rząd bawi się od dawna, to go zdenerwowało i skłoniło do przerwania zmowy milczenia. Zakłada ze jest tyle samo inteligencji ile galaktyk/układów gwiezdnych... czyli cały wszechświat tętni życiem. Potwierdza to cała historia zapisana na ziemi, masz to w malowidłach, legendach.. pozostawione są nawet po nich budowle jak ta np w Bośni
Dzięki wielkie za przetłumaczenie, bo nie wszystko zrozumiałem z tego co on tam mówił. A Robert Dean bardzo ciekawy, obejrzałem początek, ale to jutro zabiorę się za cały film, bo teraz jestem już bardzo zmęczony. Ale dzięki wielkie za te linki ;)
To co ma do powiedzenia ten major to jeszcze nic. Tak naprawdę na wszystkie pytania odpowiadają tablice Sumeryjskie. W szkole uczymy się o Sumerze i że np mieli język i pismo... nie mówi się tylko o tym co pisali :) A mieli opisaną całą historie ziemi ! nie można im zarzucić że to były legendy zniekształcone przez pokolenia (tak jak to ludzie robią z Dannikenem) gdyż Sumer był pierwszym ludzkim pokoleniem i to raczej rozum sugeruje że to pisali o swojej prawdziwej historii :) Zwłaszcza dokładność w przedstawieniu naszego układu słonecznego nie budzi wątpliwości że ci ludzie mówili prawdę. Cały układ jest prawdziwy, planety tych samych rozmiarów, mało tego, jest opisane skąd wziął się pas asteroidów za Marsem. To jest nie możliwe by ci prymitywni ludzie wiedzieli o takich rzeczach dosłownie znikąd przy czym my dopiero niedawno poznaliśmy ostatnie planety naszego układu słonecznego (i to wymagało teleskopów). Nie ma logicznego wyjaśnienia na powstanie tych tabliczek z punktu widzenia historii jaką się opowiada ludziom, jednak sens jest gdy wysłuchasz całej historii Sumeru, wtedy wcale takie niemożliwe nie jest. A jest powiedziane ze jesteśmy rasą stworzoną przez inną rasę :) Wszystko to bardzo zgrabnie przedstawił LIoyd Pye w linku który podałem (lecz niestety po ang), to co przedstawił to praca naukowa, opierająca się na jego doświadczeniu w archeologii, wykazał bardzo poważne dowody które rozjaśniają całą sprawę neandertalczyków i niby ludzkiej ewolucji. Jego wykład wyjaśnia czemu neandertalczyk był przystosowany do życia na naszej planecie zaś my już nie :) (delikatna skóra, tam za zimno, tam za ciepło, skład powietrza który nie jest optymalny, takie rzeczy nie działy by się gdybyśmy wyewoluowali na tej planecie zaś Neandertalczycy byli kompletnie zaadaptowani do warunków jakie mamy). Także dowody na naszą historie są wszędzie, trzeba jedynie pozbyć się zaprogramowania społecznego, bazując na odkryciach archeologów/naukowców dziś możemy sami o pewnych rzeczach wyrobić sobie opinie. Jak mówi Stewart Swerdlow który pracował dla rządu, nawet 99% z tego o czym mówi się w książkach to bzdury napisane w jednym celu zaś jego praca polegała na edukacji subliminalnej, tak by ogłupiać masy. Nie trzeba zresztą wierzyć Stewartowi, to co pokazuje Keith Barry w magii umysłu udowadnia że ludzie jesteśmy jak komputery i że w większości przypadków po prostu się nami kieruje, ludzie byli zszkowowani po oglądnięciu "magii umysłu", mnie to jednak nie zdziwiło. Stad też przez edukacje subliminalną mamy dziś mylne pojęcie o wielu rzeczach, archeolog który odkrył piramidy w Bośni stwierdził że istnieje duży ruch który ma na celu zakłamywanie historii, twierdzi że im archeologom po prostu nie wolno mówić o pewnych rzeczach czy też pokazywać pewnych odkryć. To zaś co mówił o tych piramidach w Bośni było bardzo wymowne, nie byli byśmy w stanie nawet dziś zrobić tych budowli, jeden blok skalny przekracza 50x udźwig najpotężniejszego dźwigu na świecie, zaś tu mam uwierzyć że 12 tys. lat temu (bo na tyle datuje się te piramidy) ludzie sobie te bloki skalne po prostu ułożyli :) Ludzie jednak akceptują tego rodzaje wyjaśnienia bo nawet nie zakładają hipotezy innej jak ta że pochodzimy od małp. Tak wygodniej, dlatego wierzy się że te wszystkie budowle wybudowali dosłownie "dzikusy"
Jesli przedstawisz mocne dowody - uwierzę. Powtarzam, mocne i rzetelne dowody, namacalne i obserwowalne zjawiska, dajace sie zweryfikowac.
A to ze Majowi i inne cywilizacje były wysoce rozwiniete nie musi wcale wynikac z ingerencji sił nadprzyrodzonych. Po prostu rozwin eli sie szybciej niz my, my im pomoglismy w upadku poprzez konkwistadorow
Dużo faktów które mi osobiście otworzyły oczy przytrafiło mi się samemu w życiu, jednak mówienie o nich jest bezcelowe, tak bardzo są dalekie od tego co uważasz pewnie za realne.. że został bym wyśmiany. Takie rzeczy trzeba samemu przeżyć by chociaż myśleć o nich za realne.
Sam musisz wybrać w co masz wierzyć, nie pozwól by ci ktoś powiedział co masz myśleć, pokazujesz w wypowiedziach ze jesteś inteligentnym człowiekiem więc gdy będziesz miał tylko na to ochotę :) dowody sam znajdziesz. Mogę tylko uchylić rąbka tajemnicy w co ja wierze.. ja jestem przekonany że nic nie dzieje się przypadkiem, niema czegoś takiego jak chaos, całe życie we wszechświecie jest zaplanowane dla nas... dusz, to jest rzeczywistość duchowa :), Greg Bradden w prezentacji Language of divine matrix ma to za hologram i przedstawia nawet już niepodważalne dowody na to. Nawet głupia mrówka ma tu miejsca i nie została stworzona przypadkiem.. co więcej z punktu widzenia doświadczenia/wiedzy jakie teraz mam uważam słowa takiego Jezusa za bardzo możliwe a nawet GENIUSZ (jeśli nie potraktujesz jego słów za metafory, wszystko się sprawdza, problemem jest złe rozumienie modlitwy, modlitwa to nie PROSZENIE). Co do filmu Prometeusz, trochę mnie przeraziło jak zobaczyłem tyle aluzji do chrześcijaństwa, R.Scott zdecydowanie chciał ludziom coś przez ten film powiedzieć.. zakodować ludziom..
Ehhh... ;/////// już zakoncze tę dyskusję jednak. Bywajcie zdrowi i do zobaczenia na seansie ;)
Powod dla ktorego Ridley w swoim filmie umiescil elementy z religii Chrzescijanstwa (krzyzyk na szyi glownej bohaterki, rozmowy pomiedzy bohaterami na temat Boga) byl poniewaz on sam mial dosyc calego tego cyrku ktory sie dzieje w naszych czasach... wojny miedzy krajami ktore wybuchaja poprzez religie(cos co jest jedynie pogladem, nie rzecza materialna). Draznilo go to ze w dzisiajeszych czasach ludzi tak bardzo drazni to kto w co wierzy i w co powinno sie wierzyc. Dlatego napisal taka fabule a nie inna. Moze on sam wierzy w to ze nas ludzi stworzyly istoty nie z tego swiata.
Człowiek nie tyle nawet pochodzi od małpy, ale jest klasyfikowany jako MAŁPA - małpa z rodziny człowiekowatych - człekokształtnych małp wąskonosych.
Film marny, nawet jak się wyłączy myślenie to kretynizmy na ekranie bolą w mózg.
Może miało być tu jakieś głębsze przesłanie, ale z tego bełkotu widzianego na ekranie nie jestem w stanie go odczytać.
Bo są, bo nikt nie obiecywał ani się nie napinał na to żeby były "dobrym kinem" - jako filmy rozrywkowe są OK - bawiły mnie, a Promek *w swojej klasie* jest żenadą.
Pozdro dziadek, nie zapomnij leków na Alzheimer'a bo się więcej nie zalogujesz :*
Łódzka kulturka widzę wyłazi spod waciaka :)
Ssij pastylki na kumanie dziadek, bo widzę po profilu, że dobrych filmów nie potrafisz zrozumieć.
A może wytłumaczysz nam o co w filmie chodziło? :)
Tak naprawdę to za wiarą w pochodzenie (nas ludzi) od małp przemawia nasze zaprogramowanie społeczne, po prostu nawet głupio nam jest rozważać ze tak nie było, wolimy myśleć że jesteśmy jedyną inteligencją wśród miliardów galaktyk (przy czym każdy zawiera w sobie kolejne setki miliardów układów słonecznych). Ja bym tak Danikena nie wyśmiewał, facet ten dokonał logicznej interpretacji opartej na poważnych przesłankach. Istnieje multum dowodów sugerujących że jednak pomimo prześmiewań sceptyków facet ma więcej racji niż mu się to zdaje przyznawać. NIE MA MOWY, BYM UWIERZYŁ ŻE MAJOWIE ZNALI TYSIĄCE LAT TEMU WSZYSTKIE PLANETY NASZEGO UKŁADU (z dokładną charakterystyką, w tym długość dnia, odległości do nich itp), tymczasem my dopiero niedawno poznaliśmy niektóre z tych planet. To samo było z sumerem, gdzie znaleziono tabliczki z narysowanym naszym układem i historią naszego powstania (widać więc że to nie Pitagoras czy Kopernik byli pierwszymi którzy zasugerowali pewne rzeczy).
Poniższy film natomiast przedstawia czemu absolutnie niemożliwym jest, byśmy pochodzili od małp :D
http://www.youtube.com/watch?v=qNGngZsxAhw&feature=player_embedded#!