PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 189741
5,7 74 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Witam ,Prometeusz to nastepna część Historii Rasy Ludzkiej ,niektórzy Twórcy Filmowi czy
Pisarze odtwarzają prawdziwe Historie i wszystko jest wkodowane w DNA ,Pozdrawiam
Mariusz

skywalker41000

z jakiegho źródła czerpiesz takie informacje
?

skywalker41000

Sorra nie kumam toku rozumowania temat wydaje sie ciekawy rozwiń go :D

użytkownik usunięty
ODST Wolf

Jemu chodzi o to, że niby faktycznie tysiące lat temu w mniej lub bardziej sztuczny sposób powstali ludzie (czy też - stworzono ich), a w genach jest swego rodzaju "prapamięć", która przekazuje informacje na ten temat z pokolenia na pokolenie już zupełnie bez udziału świadomości. No i że niekiedy ktoś uzyskuje dostęp (samemu o tym nie wiedząc) do części tej pamięci i to, co wydaje się - wg zwolenników tej teorii - fikcyjną opowieścią, jest tak naprawdę relacją z tamtych czasów udostępnioną nam przez Boga, Kosmitów czy w co tam kto wierzy.

W łagodniejszej wersji tej teorii współcześni władcy zlecają reżyserom i pisarzom tworzenie takich dzieł jak "Armageddon", "2012", "Droga", czy "Metro 2033" żeby przygotować ludzi na to, co rzekomo niedługo się wydarzy.

W genach fakt jest zapisane kim byliśmy i co robiliśmy oprócz tego jak wyglądamy ale nie ma zapisane co będzie dlatego DNA może sie powiększyć ale nigdy zmniejszyć...bzdura autorzy filmów wzorują się tylko na tym co wiedzą w przypadku s-f jest to wiedza ...Metro wojna atomowa i globalna zima temat oklepany jak .... Armagedon rany przecież to już się stało tylko nas wtedy nie było.... Droga opisuje najstraszniejszą ludzką naturę...2012 do tego może dojść ale to nauka i wyobraźnia twórcy przedstawiona logicznie na ekranie.......Pamiętajcie ludzie wiedza to potęga im więcej wiecie tym mniej wierzycie w tego rodzaju zabobony...faktem jest też że coraz mniej w jakiego kolwiek boga....Ja jestem Ateistom i wole naukę niż wiarę.
Przepraszam jeżeli kogoś obraziłem tym co napisałem.

ODST Wolf

mnie na pewno nie :-)

ocenił(a) film na 10
cezarywi

Ten sam rodzaj pamięci sprawia, że dziecko po narodzinach zaczyna ssać sutka matki. To potwierdzone naukowo. Temat ten porusza też gra Assasin's Creed, gdzie żyjący współcześnie bohater podczas hipnozy ze szczegółami opisuje i przeżywa na nowo życie swojego przodka, który był członkiem tajemnego bractwa na średniowiecznym bliskim wschodzie.

ocenił(a) film na 7
ODST Wolf

Osobiście nie wierzę w pamięć genetyczną, sny typu "deżawi" (:) ), mogą wynikać między innymi z budowy i działania mózgu, która przypomina nieco działanie komputera kwantowego, w sieciach neuronowych. A jak wiadomo, gdzie pojawiają się kwanty, tan pojawia się wiele paradoksów, min dotyczących czasu.
Nie oznacza, to na przykład przewidywania przyszłości, bo jak wiadomo nie da się jej przewidzieć, a każdy taki jasnowidz, stał by się poniekąd śmiertelnie znudzonym bogiem swojej własnej rzeczywistości. Zamykając ją w jedynej słusznej konfiguracji. Mogło by to oznaczać, jedynie możliwość, rozwiązywania niektórych możliwych ścieżek przyszłości. Polecam przeczytanie kilku książek z dziedziny fizyki teoretycznej, astro fizyki i fizyki kwantowej, wbrew pozorom, są dużo łatwiejsze do przyswojenia, i dużo ciekawsze niż można by się spodziewać. No i jeśli chodzi o przewidywanie przyszłości, to Frank Herbert i Jego saga "Diuny" to dzieła, których motywy tym związane są niesamowicie wręcz trafne.

ocenił(a) film na 6
mrowczak123

Nie zapominajmy o Stanisławie Lemie.

skywalker41000

Co do rzeczonego filmu "prometeusz" to fajnie że zdecydowali się na fabularne powiązanie z pierwszą częścią obcego a co do opinii.., cóż to to się nazywa edukacja subliminalna i muszą to robić. Już dzisiaj zyskują dzięki temu to co chcieli, ludzie zatracają wiarę w religie, są skłonni myśleć bardziej racjonalnie i posłusznie. Przez edukacje subliminalną gdy nadejdzie moment na zaprezentowane pewnych faktów ludziom, naszej prawdziwej historii na ten przykład, szok będzie dużo mniejszy. Dzisiaj natomiast ten szok doprowadził by do kompletnego chaosu. Co by zrobili zwłaszcza fanatycy religijni itp. Historia zna przypadki jak dziecko wychowane z dala od cywilizacji po prostu umierało przez ten szok gdy zobaczyło dzisiejsze miasto i technologie, z ludźmi było by jeśli nie to samo to podobnie. Oczywiście nie oznacza to że wszystkie filmy które są produkowane to prawdziwa historia rasy ludzi, to raczej zaznajomienie nas z tematem pozaziemskich ras i inteligentnego życia, taki mają cel. Zwłaszcza chcą wpoić nam strach wobec obcych cywilizacji, strach zaś sprawi że w sytuacji realnej bądź sfingowanej konfrontacji zachowamy się przewidywalne, zgodzimy się na wszystko dzięki temu strachowi, w dosłownie w kilka dni np wszystkie państwa staną się jednym wielkim super mocarstwem w walce o nasze wspólne ziemskie przetrwanie a samą religie szlag trafi. Co będą chciały światowe elity wiedzą tylko oni. Ostatnio bardzo przyśpieszyli swoją agendę, co róż w mediach są materiały coraz bardziej nachalnie i wyraźnie sugerujące pewne fakty, chociażby Ancient Alliens z History channel będące zbiorem archeologicznych odkryć na ten temat, nie mówiąc już o pewnych ostatnich odkryciach jak np Japońska Atlantyda czy Piramidy w Bośni datujące na wieeele tysięcy lat przed naszą erą, same te budowle są jawnym zaprzeczeniem wmawianej nam historii.

pawel86ck

Spoko....odstaw internet...gry komputerowe....wszelkie media...i pomyśl sam , a nie czytasz wymysły jakiegoś psychola który wymyślił kolejną teorie spiskową i zebrał kilku zwolenników.....są trzy opcje co do obcych :
1 są tak samo rozwinięci jak my i będą zajarani że znaleźli inną inteligentną rasę...
RELIGIA WE WSZELKIEJ FORMIE UPADA W 10 DO 50 LAT....
2 Są bardziej rozwinięci i kolonizują kosmos z punktu widzenia strategicznego tylko im przeszkadzamy bo jesteśmy potencjalnym zagrożeniem w tej kolonizacji....Niszczą nas teraz bo potem gdy sie rozwiniemy sprawi im to problemy.
Albo wchodzą w sojusz z nami bo widzą w tym jakieś korzyści [Ja raczej bym sie ich nie doszukał]
3 Są dużo bardziej rozwinięci od nas [ tak aby sprecyzować pierdną i już cała nasza rasa nie istnieje]...i tu jest kilka opcji...
1 Unikają nas by nie zakłócić nam rozwoju...
2 Chronią nas Bo i tak nawet gdy się rozwiniemy nie stworzymy im problemów a wieżą że inteligentne życie ma prawo istnieć.
3 Chcą przejąc kontrole nad galaktyką i eliminują potencjalne zagrożenia...inne rasy.

Na masz tak z grubsza na logike wytłumaczone co może sie stać....A doszedł byś do tego sam jak byś tylko trochę pomyślał.

ODST Wolf

noooo...

ODST Wolf

Teoria spiskowa to bardzo wygodne słowo, ma za zadanie automatycznie zdyskredytować nawet te wiarygodne dowody/fakty bez argumentów, zazwyczaj więc używa się tego słowa jeśli coś wydaje się bardzo nieprawdopodobne, takie coś bardzo dobrze służy bronieniu swoich najczęściej zaprogramowanych poglądów. Do pewnych poglądów jesteśmy tak przyzwyczajeni, tak zżyci, że nie chcemy nawet o rzeczach im przeczących słyszeć. Słowo teoria spiskowa działa tak samo jak "śmianie". Chyba nie muszę przypominać ze jeszcze nie dawno ludzie śmiali się nawet na myśl o tym że ziemia może być okrągła. CO TO MÓWIŁO O ICH INTELIGENCJI Z PUNKTU WIDZENIA/WIEDZY KTÓRĄ DZISIAJ MAMY. Sugerujesz mi "bym tylko trochę pomyślał" ale zapewniam cię drogi przyjacielu że we wszystkim jest logika :) a ja sam już pewne rzeczy wiem z bardzo wiarygodnych źródeł, bardzo wiele rzeczy sam sprawdziłem. Sam byś był zaskoczony w jak doskonałym świecie żyjemy, nie ma czegoś takiego jak haos. Rozumiem jednak twój punkt widzenia, nie masz takiej wiedzy i doświadczeń pozwalającej ci ocenić pewne rzeczy bardziej obiektywnie. Napisałem to co wiem z perspektywy wiedzy jaką zdobyłem, nie oczekuje że mi uwierzysz, w co uwierzysz, to nie moja sprawa :).

ODST Wolf

Jeszcze jedno, możesz udowodnić nam tu jaki jesteś mądry skoro piszesz że nie mam o niczym pojęcia i słucham teorii spiskowych, to możesz powiedzieć nam tu wszystkim skąd wzięła się właśnie Japońska Atlantyda (minimalnie 12-18tyś lat pne., znajduje sie głęboko w Oceanie) czy Piramida w Bośni (datowana na nawet od 12 do nawet czytałem 40 tyś lat pne). Ja oczywiście ich historię znam ale nie będę ci ułatwiać. Widziałem wywiad z tym archeologiem który odkrył tą piramidę, sam twierdzi że istnieje tam wiele rzeczy które są nie do wytłumaczenia i sam wierzy że to nie jest dzieło ludzkich rąk, sama budowla jest 5x większa niż piramida w Gizie zaś bloki skalne tak duże i ciężkie że 5x przekraczają udźwig najdoskonalszego dziś dźwigu. Z samego szczytu piramidy emitowany jest sygnał od którego uciekają wszystkie zwierzęta i najprawdopodobniej pochodzi z jakiegoś wyrafinowanego urządzenia. Możesz też jak potrafisz wytłumaczyć nam tu wszystkim, jak to się stało że Aztekowie tysiące lat temu mieli już wyrysowany cały nasz układ słoneczny z uwzględnieniem planet o których dowiedzieliśmy się dopiero niedawno jak też ich super dokładnych danych (wielkości w metrach tych planet, czas trwania dnia, nocy, obieg wokół słońca co do sekundy). Będziesz to w stanie wytłumaczyć to będziesz gość :) wytłumaczysz te "ANOMALIE" to wiedz że istnieją jeszcze lepsze.

ocenił(a) film na 7
pawel86ck

Jakbyś mógł to weź zalinkuj cos sensownego o tej piramidzie. : P

Charism

http://www.youtube.com/watch?v=pLCpie0paMI
Wszystko po ANG ale raczej nie znajdziesz po PL, wywiad z archeologiem zaczyna się od 5m.50s, Wiele ciekawych informacji o tej piramidzie. Odnośnie mojego poprzedniego postu, chodziło mi o układ słoneczny działa Majów, nie Azteków, tekst pisałem szybko a te 2 ludy kojarzą mi się zawsze a Ameryką.

ocenił(a) film na 7
pawel86ck

Kej, Thx.

pawel86ck

Chce cie przypomnieć że to mogą być pozostałości po prastarych cywilizacjach....które upadły...historia pokazuje że wcale tak rzadko sie to nie działo...Co do Azteków to chce ci przypomnieć że obserwacja gwiazd tak jak w Egipcie pomagała im potrzymać wiarę w bogów wiedzieli kiedy będą zaćmienia itd...więc ją rozwijali bo to było im potrzebne , jak to robili? Tego obaj sie nie dowiemy bo podczas wyprawy Europejczyków na tamte ziemie Pewien ksiądz spalił książki i pergaminy Azteków...
Co do piramidy w Europie to powiem ci że to jest dziwna sprawa ale puki co twierdze że pozostałość po pradawnej cywilizacji. Co do sygnału to nigdzie takiej inf nie znalazłem....Co do rzeczonej Atlantydy....Chce ci przypomnieć że tamten rejon jest bardzo aktywny wulkanicznie i tektonicznie...tzn wybudowali miasto idioci w depresji doszło do trzęsienia i ich zalało....potem zlodowacenie...
Tylko powiedz mi jeszcze co ty próbujesz mi powiedzieć?
Przekonać do Kosmitów?
Ingerencji Kosmitów w Nas?
Określ się...:D

ODST Wolf

Informacje o sygnale czytałem kiedyś w ang. artykułach ale też podaje ją archeolog nawet w tym wywiadzie do którego link podałem, wystarczy że przesłuchasz.
Co do reszty to chodziło mi głównie o słowo teoria spiskowa, użyłeś tego w odniesieniu do mojego pierwszego postu. Chciałem ci więc pokazać, że być może nie wszystko jest takie, jak sądzimy że jest, na podstawie pewnych odkryć które możesz ocenić sam. Wracając do pierwszego postu, takie jest moje zdanie, wykorzystują takie filmy jak Prometeusz do wkodowania ludziom pewnych możliwości na przyszłość, czy to uznasz za teorie spiskową czy nie, to po prostu tak uważam, opieram to na swojej wiedzy i doświadczeniach o których nie będę tutaj pisał :). Mogę ci tylko polecić mega ciekawy dokument, który emitowany był na discovery h. , na poniższej stronie jest po PL.
http://www.youtube.com/watch?v=w7_jpudtEHs&feature=player_embedded#%21
Pokazuje jak doskonale i łatwo można zaprogramować ludzi, wykorzystując proste aluzje itp, można zaprogramować ludzi do określonego myślenia tak że będą uważać ze to ich własne opinie, można zaprogramować ludzi do takiego stopnia że wręcz będą ślepi na wydarzenia które mają miejsce tuż wokół nich. Ludzie mogą oglądnąć film i będą innymi ludźmi. Jestem pewien że program ci się spodoba, a następne odcinki też są ciekawe... jak by mieć takie zdolności jak ten człowiek... życie było by łatwiejsze :), co śmielsi mogli by okraść człowieka w biały dzień a ten by nie wiedział co się stało :)