Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190185
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Jako wielki fan "Obcego" oraz twórczości Ridleya Scotta udałem się na "Prometeusza" (choć odradzano mi to)... udałem się tam z wielkimi oczekiwaniami oraz nadziejami....po seansie nie została nawet nadzieja wskrzeszenie legendy. Najprościej będzie jak wymienię co było dobre (a jest tego jak na lekarstwo) a co złe.

PLUSY:
-niesamowite zdjęcia Dariusza Wolskiego (w szczególności sceny otwierające film gdy widzimy topniejący lodowiec)... ogólnie cały początek filmu jest bardzo dobry.
-efekty specjalne (ale to chyba nikogo nie dziwi przy tak wielkiej produkcji)
-postać kapitana Janka....Idris Elba po prostu rozbraja.

MINUSY:
-postacie (oprócz kapitana oczywiście)
-dialogi
-muzyka
-scenografia(nie ma tu nic czego nie widzieliśmy w pierwszym obcym... no może oprócz pomieszczenia z wielką mordą).
-SCENARIUSZ! To właśnie jest największą bolączką tego filmu.... Normalnie woła o pomstę do nieba! Błędy i głupota sprawiają wrażenie jakby scenariusz był pisany na kolanie i to 15 min przed rozpoczęciem zdjęć... no po prostu masakra... prościej będzie gdy wymienię kilka punktów:
1. Na samym początku badacze znajdują gwiezdną mapę... oj sorry... "It's not a map, it's an invitation”... jak dalej w filmie "wyjaśnione" miejsce do którego udali się naukowcy to odizolowany ośrodek do badań nad bronią biologiczną czy coś w tym stylu... no tak... jak zostawiać mapę do do najtajniejszego obiektu wojskowego.... jak już zapraszać gości to oczywiście na najlepsze party.
2. "Naukowcy"... po wejściu do nieznanej olbrzymiej obcej budowy, na obcej planecie, w obcym środowisku oraz atmosferze zdejmują hełmy... tego nie trzeba komentować.
3. Niektórzy z naukowców (Jak nasz Pan wytatuowany geolog) po dojściu do celu wyprawy (komnata z wielką mordą) nagle zmienia zdanie i ucieka... bo lubi skały i tylko skały... no dobra niech mu tam będzie... no wiec ucieka ze swoim ziomkiem...no i gubi się... chwilę wcześniej wypuszczał swoje sondy i wskazywał drogę pozostałym z ...chyba mapy którą stworzyły sondy... ale i tak potem się zgubił w drodze powrotnej... nie nie potrafię tego wytłumaczyć.
4. David wnosi nieznaną substancję na pokład statku następnie robi z niej drinka dla swojego zawiedzionego odkryciem przyjaciela (oczywiście odkrył wyższą cywilizację pozaziemską oraz z czego zrodziło się życie na naszej planecie... każdy naukowiec byłby smutny z tego powodu)... ale cóż David jest tylko Robotem... nie jest przecież tak inteligentny jak nasi "naukowcy".. nie zdawał sobie sprawy że może tym wytruć lub pozabijać całą załogę łącznie ze swoim ukrywanym szefem staruszkiem.
5.Jeden z "naukowców" chce się pobawić z bliżej nieokreśloną i potencjalnie niebezpieczną istotą... po czym ta go morduje...no nie mógł tego przewidzieć... wydawała się taka milusińska.
6. Dawid znajduje "Moduł Dowodzenia" statkiem z komorami do hibernacji oraz panelami do sterowania... oczywiście tych komór oraz paneli nie było w "Obcym" z '79... sprawdzałem.
7. Zapłodniona Pani doktor dokonuje operacji na samoobsługowym stole Panny Vickers... oczywiście stół okazuje się być tylko dla mężczyzn.. Panna Vickers, miliarderka dbająca o przetrwanie montując na Prometeuszu osobną kapsułę która zapewnia przetrwanie przez 2 lata kupiła stół dla facetów... pewnie przeoczenie. Swoją to fascynuje mnie kobieca anatomia oraz wytrzymałość...Pani doktor zaraz po cesarce biega, skaka i cuduje a to mężczyźni muszą dłużej pracować na emeryturę.
8. Rozbudzony "Inżynier" natychmiast zabija wszystkich ludzi po czym chce odlecieć na Ziemię i zniszczyć wszelkie życie... nie interesuje go co się dzieje, kim są przybysze, co się stało z jego pobratymcami... chce już wsiadać i lecieć... no tak... dlaczego nie zrobił tego wcześniej? przecież uciekł wcześniej (przed czymś) do modułu dowodzenia... dlaczego nie odleciał? poczuł się zmęczony i postanowił pospać 2000 lat?
9. Dlaczego "Inżynier" chce zniszczyć życie na naszej pięknej planecie... przecież jest dawcą życia... twórcą cywilizacji... "Inżynierowie" poświęcają własne życie aby tworzyć inne... do tego dał starożytnym cywilizacją gwiezdną mapę... co prawda na zarażoną wirusami itp planetę ale to mu wybaczymy. Potrafi ktoś mi logicznie wytłumaczyć za co chce tak bardzo unicestwić życie na naszej planecie? Za Lady Gagę oraz Biebera?
10. jak wcześniej wspominałem inżynier zabija ludzi w module dowodzenia... oczywiście ekipa z Nostromo z filmu '79 takowych szczątków ludzkich oraz pozostałości nie odnajduje.
11. Kapitan ginie wraz z dwoma członkami załogi którzy dobrowolnie zostają po to żeby się zabić (do pilotowania wystarczy jedna osoba)... co tam życie... przereklamowane... ale nie o tym chciałem... Inżynier zaraz po katastrofie... udaję się do pani doktor aby... zemścić się... nie wiem co może kierować tak wyższą, bardziej zaawansowaną istotą..przecież mógł udać się do innego ze statków (podobno były ich dziesiątki) oraz dokonać swojego zamysłu zniszczenia Ziemi.
12.Inżynier wydostał się ze statku...o tym było punkt wyżej... oczywiście w filmie z '79 jest on na swoim miejscu ze śladem po wydostaniu się na zewnątrz obcego... zastanawiające.
13. Dziwny przeogromny "twarzołap" zabija.. a raczej składa jajo w ciele Inżyniera... potem rodzi się z tego bliżej nieopisany Obcy którego nie widzieliśmy w żadnym z filmów... no kurde.. zrozumiałbym gdyby Pani doktor wycięła ze swojego ciała zwykłego"twarzołapa" z którego potem wykluła by się królowa obcych... złożyła by potem jaja we wnętrzu statku "Inżynierów" ponieważ tam panuje odpowiednia atmosfera... no i mamy jakieś nawiązanie do pierwszego filmu... a tak kapa.
14. Oczywiście po wyprawie na którą "firma" wydała bazyliony dolarów nie zostaje nawet ślad... statek obcych odnajduje dopiero załoga Nostromo w filmie z '79... potem firma buduję tam stację badawczą oraz szykuje atmosferę planety tak żeby można było na niej zamieszkać (Film Camerona z '86).. oczywiście nic nie znajdują... śladów poprzedniej misji, budowli Inżynierów, pozostawionych dziesiątek statków kosmicznych...nic.

Kilka punktów które miałem wymienić zamieniło się w kilkanaście... mógłbym podać jeszcze kilka ale to zostawiam dla was... proszę wypowiadajcie się pod tematem.

Taki właśnie jest "Prometeusz"... zacytuję tu jednego z użytkowników FW "Mamy przeciętny film ,gdzie scenariusz pisał praktykant a reżyserował jego kolega."... Ja sam podsumuję to cytując Davida "Wielkie rzeczy mają małe początki"... tak właśnie było z filmem "Obcy - 8. pasażer "Nostromo".. z rzeczy małej... pomysłu który zrodził się w głowach Panów: Scotta, O'Bannona oraz Gigera powstała rzecz wielka... w mojej opinii Arcydzieło kina Science-Fiction... natomiast "Prometeusz" zrodził się z historii wielkiej... wręcz kultowej wśród fanów kina...a powstała z tego rzecz niezwykle mizerna oraz słaba... moja ocena jako fana uniwersum Obcego to 3/10... Jeżeli macie coś do powiedzenia to zapraszam do wypowiedzenia się w temacie.

ocenił(a) film na 5
dezertx

Właśnie jesteś tego przykładem. Kadzidłem tajemnicy otępisz umysł i logika przestaje się liczyć. Nikt nie liczył na wszystkie odpowiedzi.
Problem polega na tym żeby nie robić z ludzi idiotów, bo nie wszyscy się dadzą otępić. Chociaż wszyscy zapłacą za bilet, i pewnie o to chodziło...

ocenił(a) film na 8
d3uter

W jaki to niby sposób Ridley zrobił z ludzi idiotów? Napisz nieomylna alfo i omego.

ocenił(a) film na 5
dezertx

W najprostszy: poszedł na skróty.
Co było tak trudnego dla Mistrza w kilku tanich ujęciach skanowania planety przed lądowaniem ?
Wyszło: Jadymy chłopaki, uuu widzicie to prostę tam ?. Znaleźliśmy cywilizacje, lądujemy na środku drogi.
Przecież chłopaki musieli mieś płasko, bo klapa, i blisko..
Sławne zagubienie fachowcóf. Gubi się koleś od dronów do robienia mapy terenu. Specjalista od terenu.
Drugi specjalista od zwierzaków głaszcze pozaziemską formę, która od razu zachowuje się agresywnie. Żenada, na ziemi człowiek głaszczący nieznane gatunki nie dożyłby doktoratu, a tu wybitny profesor kicia się z obcą formą.
Wszystko masz 500 razy powiedziane w dyskusjach, szkoda klawiatury na klepanie tego samego.

ocenił(a) film na 8
d3uter

"Co było tak trudnego dla Mistrza w kilku tanich ujęciach skanowania planety przed lądowaniem?"
gdyby chciał tak pokazywać każdy szczegół to film musiałby trwać z 6 godzin. To, że nie pokazali tego, nie z znaczy, że załoga wylądowała na pałę. W Obcym 79 też wylądowali bez wypuszczania sond.

"Sławne zagubienie fachowcóf. Gubi się koleś od dronów do robienia mapy terenu. Specjalista od terenu."
Może to był nerd co znał się na projektowaniu urządzeń, a nie na działaniu w terenie? Ludzie potrafią zgubić się w lesie zbierając grzyby, a co dopiero na obcej planecie w statku obcych.

"Drugi specjalista od zwierzaków głaszcze pozaziemską formę, która od razu zachowuje się agresywnie. Żenada, na ziemi człowiek głaszczący nieznane gatunki nie dożyłby doktoratu, a tu wybitny profesor kicia się z obcą formą"
Tu się zgodzę. Chociaż wcale nie głaskał, tylko wyciągnął rękę w kierunku stworzenia. Co miał uciekać? Przecież to też prowokuje zwierzęta do ataku.
Weyland - miliarder ekscentryk wybierał jakich chciał członków załogi bo była to prywatna wyprawa, możliwe, że nawet ukrywana w tajemnicy. Holloway i Shaw polecieli tylko dlatego, że chciał mieć na pokładzie kogoś wierzącego.

ocenił(a) film na 8
kmil_pl

13. tak to jest jak sie nie rozumie filmu i nie ma jakiejkolwiek wiedzy o uniwersum obcego, kazdy ALIEN przejmuje czesc cech gospodarza, w obcym 2 albo 3, byl alien z psa i jeszcze jakiegos innego zwierzecia tu mamy aliena z SJ ktory jest inny od aliena z czlowieka!

ocenił(a) film na 3
m0t0

Oczywiście... ja to wszystko wiem... tylko bardziej logiczne (przynajmniej dla mnie) gdyby z inżyniera powstała powstała królowa obcych... czytaj uważnie.

ocenił(a) film na 8
kmil_pl

krolowa obcych powstaje bodajze w wyniku zaplodnienia krolewskiego facehuggera

kmil_pl

Ty powinieneś napisać sobie własny scenariusz.Miałbyś wszystko logicznie i tak jakby Ci pasowało...

ocenił(a) film na 3
eltoro10000

Może kiedyś.

ocenił(a) film na 5
m0t0

Ja tam widziałem zawsze podzielenie u fanów w sprawie przejmowania cech nosiciela. Główną tego przyczyną, przynajmniej dla mnie, jest ten tzw. runner z trójki. I wtedy można by to kupić. Ale wersja extended trójki niszczy to założenie, bo obcy wychodzi z wołu, miast psa, a zachowuje się i wygląda tak samo. Dlatego jestem sceptyczny, co do tej teorii. AVP i predalienia pomińmy, bo nie zaliczają się do kanonu, predalien powstał na potrzeby urozmaicenia rozgrywki. A jeśli tak, to weźmy także miliony innych obcych pod uwagę, z gry Aliens vs Predator firmy capcom - tam to już było całe zalanie różnych obcych.

ocenił(a) film na 8
Slutcore

to zostaja komiksy i alien z pantery i innych zwierzat :P fakt faktem ze byly 2 wersji aliena 3 i z tego co czytalem fani biora pod uwage tylko ta z psem

ocenił(a) film na 3
kmil_pl

http://kwejk.pl/obrazek/1334477/kr%C3%B3tka-rozprawa-o-prometeuszu.html

kmil_pl

"do tego dał starożytnym cywilizacją gwiezdną mapę... co prawda na zarażoną wirusami itp planetę ale to mu wybaczymy."

Skąd wiesz jak ta planeta wyglądała kilka(dziesiąt) tysięcy lat wcześniej?

ocenił(a) film na 3
smakosh

yyy...ponieważ testowali tam broń biologiczną?

kmil_pl

Może wytłumaczę ci to nieco bardziej łopatologicznie, bo widzę, że coś nie trybisz zbytnio.

Mapa znaleziona przez grupę naukowców w jaskini miała około 35 tysięcy lat. A ZATEM ZOSTAŁA STWORZONA SZMAAAAT CZASU PRZED WYPADKIEM Z BRONIĄ BIOLOGICZNĄ. Bo jak wiemy wypadek z 'bronią biologiczną' na LV-223 miał miejsce 2 tysiące lat temu. Zatem nie mamy pojęcia co się działo na tej planecie/księżycu przez co najmniej 33 tysiące lat. Może była to mlekiem i miodem płynąca kraina? A może była to główna siedziba SJ zamieniona dopiero później w placówkę militarną?

ocenił(a) film na 3
smakosh

a MOŻE nie?

kmil_pl

No to o co sapiesz?

P.S. Przepraszam, że obnażyłem twój brak logicznego rozumowania.

ocenił(a) film na 3
smakosh

Wybaczam

ocenił(a) film na 4
smakosh

tyle, że znalezisko o którym mówisz jest najstarszym znalezionym. najnowsze jest z ~600n.e. (scena po obudzeniu w statku kosmicznym, gdy doktorek opowiada po co tam polecieli. pokazuje on skany tabliczek z różnych miejsc, m.in. ~2500p.n.e egipskie i ~ 600n.e u majów).

ocenił(a) film na 7
kmil_pl

Tutaj:

"jak wcześniej wspominałem inżynier zabija ludzi w module dowodzenia... oczywiście ekipa z Nostromo z filmu '79 takowych szczątków ludzkich oraz pozostałości nie odnajduje."

przestałem czytać. Pocieszę Cię, że dla inteligentnych ludzi scenariusz tego filmu _też_ jest dziurawy jak ser szwajcarski. Więc to, że nic nie zrozumiałeś z tego filmu to nie tylko Twoja wina.

ocenił(a) film na 8
kmil_pl

1. Mapa była przekazaniem ludziom miejsca skąd przybyli inżynierowie,wcześniej wcale to nie musiało być miejsce gdzie produkowali broń biologiczną, zresztą jak wiadomo z początku filmu, byli nastawieni pozytywnie do ludzi w momencie ich stworzenia, poza tym mogli się nie spodziewać takiego rozwoju który pozwoli im na podróż.
2. Hełm zdjął jeden z naukowców, który sam stwierdził że jest świrem, po stwierdzeniu przez aparaty diagnostyczne warunków do przeżycia. Dopiero później reszta.
3. Geolog który chciał wrócić nie miał mapy ze sobą, była wygenerowana na statku, z którym mieli kontakt, ale może stwierdził że znajdzie drogę bez pomocy, a kiedy się zorientował że się zgubił było już za późno bo nadeszła burza.
4. David pewnie brał pod uwagę zagrożenie, lecz wykonywał rozkazy staruszka któremu zostało kilka dni życia i nie zależało na niczym i który chciał zobaczyć co się stanie po zainfekowaniu tą substancją która miała zdolność tworzenia życia, czy sam nie mógłby mieć z tego korzyści.
5. Brak zachowania ostrożności, ten facet to geolog, nie wiadomo jak przeszkolony bo w ogóle cel misji był objęty tajemnicą.
6. Ok, nie ma idealnego odwzorowania wyposażenia statku z pierwszej części, rzeczywiście "fatalnie". O ile założyć że wszystkie statki były identycznie wyposażane.
7. Z tego co pamiętam aparat ten nie wykonywał operacji typowych dla kobiet typu cesarka, może nie przewidzieli zajścia w ciąże w kosmosie :). Co nie znaczy że nie można robić w nim operacji które są identyczne dla kobiet i mężczyzn.
Może i troche przegięcie z tym bieganiem, ale : pani doktor jest po znieczuleniu, sama też sobie coś wstrzykuje, kiedy przestają działać środki łapią ją bóle i w końcu mdleje, przed wyprawą do Inżyniera łyka coś.

Na resztę spróbuje odpowiedzieć później, bo trochę już mi się nie chce pisać :D.

rafalluc

"1. Na samym początku badacze znajdują gwiezdną mapę... oj sorry... "It's not a map, it's an invitation”... jak dalej w filmie "wyjaśnione" miejsce do którego udali się naukowcy to odizolowany ośrodek do badań nad bronią biologiczną czy coś w tym stylu... no tak... jak zostawiać mapę do do najtajniejszego obiektu wojskowego"

Oczywiście, że ta mapa to zaproszenie. Ale żeby to zrozumieć trzeba połączyć kilka faktów.
Po pierwsze Inżynierowie stworzyli ludzi na własne podobieństwo, czego dowodzi analiza DNA.
Po drugie Inżynierowie bywali na Ziemi co najmniej tyle razy ile znaleziono tych rysunków. Prawdopodobnie nie za często.
Po trzecie mogli bać się ludzi (skąd taka reakcja na spotkanie z ludźmi i próba ich szybkiej eliminacji?) A bać się mogli z kilku powodów - np. ludzie mają dokładnie ten sam potencjał rozwojowy co Inżynierowie (niewykluczone, że sami są agresywni) i przyjdzie kiedyś moment w uniwersum że staną się dla Inżynierów konkurencją.
Po czwarte jeśli faktycznie nie chcieli ryzykować ekspansji ludzkiej w kosmosie to moment w którym ludzie zaczną po nim podróżować będzie ostatnim bezpiecznym momentem. A w takim razie:
Po piąte najlepiej zastawić na ludzi zasadzkę. Dać im mapę z której będą mogli skorzystać dopiero w tym określonym powyżej momencie i kiedy już przylecą po prostu ich unicestwić (Ziemię).

To jest moja teza, dla mnie bardzo wiarygodna.

ocenił(a) film na 8
morgornhorn

Co do tezy pułapki to jest ona dla mnie wątpliwa, jak wiadomo to "zaproszenie" przekazano ludziom kiedy byli prymitywni i łatwo było ich unicestwić podczas wizyt. Obcy stworzyli ludzi i nie chcieli na początku ich zniszczyć. Sam fakt zastawiania takiej pułapki z zapłonem opóźnionym o tysiące lat jest niedorzeczny. No i oczywiście Inżynierowie planowali po prostu przylecić na ziemię i zainfekować obcych, nie liczyli na to że ludzie sami to przywloką, klęska ich eksperymentu była nie do przewidzenia przez nich samych.
Jeśli było to zaproszenie, to raczej z przyjaznym celem, jeszcze w tym okresie. A czemu do bazy wojskowej?-jeśli wcześniej była to planeta na której pracowali nad tworzeniem życia a nie jego niszczenie to nie była to baza militarna, tylko placówka naukowa.
Poza tym czy była to najbardziej tajna baza , to była rasa podróżująca, takich placówek mogli mieć więcej, z tej akurat przybyli na ziemię więc ją wskazali. A że potem zmienił się cel badań i nastawienie do stworzonego życia to inna para butów.

ocenił(a) film na 8
rafalluc

Otóż to, nie rozumiem dlaczego większość osób postujących w wątku zakłada, że Inżynierowie mieli jedną wspólną ideologię i cel działania? Przez ponad 30 tysięcy lat?!

Śmierć Inżyniera na samym początku zdecydowanie wskazywała by, że posiadali wewnętrzne konflikty. Śmierć Sokratesa przez wypicie cykuty było pierwszą rzeczą o której pomyślałem widząc co się z Inżynierem dzieje po wypiciu mikstury...

Jeżeli miałbym obstawiać, to mnie to wygląda na to, że mieliśmy być eksperymentem, testem tej broni biologicznej. Okazało się jednak, że rozwijamy się za szybko, albo proces tworzenia gatunku przebiegł zbyt sprawnie i stworzył nas samoświadomymi lub zbyt inteligentnymi aby można było przeprowadzić na nas genocyd w ramach testu. Jedna z frakcji chciała nas mimo to zabić. Inżynier którego obudzili pewnie należał do tej frakcji, dlatego właśnie zaatakował ludzi i chciał od razu lecieć na ziemie.

rafalluc

Inżynierowie tworząc ludzi mieli jakiś ukryty cel, niech będzie to eksperyment. Eksperyment należy zakończyć kiedy zaczyna wymykać się spod kontroli. A to najlepiej stwierdzić w sposób opisany przeze mnie powyżej. Czyli:
" Po czwarte jeśli faktycznie nie chcieli ryzykować ekspansji ludzkiej w kosmosie to moment w którym ludzie zaczną po nim podróżować będzie ostatnim bezpiecznym momentem. A w takim razie:
Po piąte najlepiej zastawić na ludzi zasadzkę. Dać im mapę z której będą mogli skorzystać dopiero w tym określonym powyżej momencie i kiedy już przylecą po prostu ich unicestwić (Ziemię)."
Ta mapa to taki czujnik/znacznik kiedy należy zakończyć eksperyment.

kmil_pl

"Pani doktor zaraz po cesarce biega, skaka i cuduje a to mężczyźni muszą dłużej pracować na emeryturę."
Mierzysz medycynę miarą naszych czasów, a tu trzeba spojrzeć na postęp w medycynie - już dzisiaj jest geometryczny. Czy ludzie sto lat temu byli sobie w stanie wyobrazić rzeczy, które dzisiaj się dzieją? Ja się wcale nie dziwię, ani tym zszywkom, ani tym że była w stanie od razu biegać.

kmil_pl

Legęda automatycznie dyskwalifikuje cię z funkcji dyskutanta.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 3
kmil_pl

A czym sie żywiła ośmiornica w kapsule ze sprzętem medycznym - sic pożerała meble i wciąż rosła aż mogła sie równać z inżynierem ?

jardra1

Rosła sama z siebie tak jak robił to Alien z pierwszej części.

ocenił(a) film na 3
0wner2

cuda Panowie cuda coś z niczego

jardra1

Owszem.

ocenił(a) film na 7
kmil_pl

Dodał bym jeszcze pewną idiotyczną scenę:
W samej końcówce pani Elizabeth Shaw poturbowana, po cesarce wyczołguje się spod statku obcych i dostaje komunikat, że tlenu zostało jej na 2 minuty (oczywiście były to filmowe dwie minuty, ale to było do przewidzenia). Podczas rozmowy z Davidem kilka scen później pani doktor kładzie swoją niczym nie osłoniętą dłoń na klatce piersiowej. Chełm szczelny, tlenu na dwie minuty, zabójcze 3% stężenie CO2w atmosferze, ale mankiety przy nadgarstkach - pierwsza klasa.

ocenił(a) film na 7
Nartenlener

Tlenu już ma więcej, bo wzięła zapas butli z tlenem z promu ratunkowego, co jest pokazane.

ocenił(a) film na 7
Marac

Ale o rękawiczkach to już zapomniała :)

ocenił(a) film na 7
Nartenlener

Temu nie przeczę - nie zauważyłem, więc się nie odnoszę. Zresztą przy ilości monstrualnych dziur (i to nie tylko w skafandrach), to tym biednym rękawiczkom można już darować. :)

ocenił(a) film na 4
kmil_pl

Wódki Ci polać, bo prawisz dobrze. Chociaż ja wrzuciłabym właśnie postać androida do plusów. Dodawać do tej wypowiedzi nie ma co tak naprawdę - dla mnie ten film to krok milowy... w tył w karierze Ridley'a Scotta. Byłam bardzo rozczarowana.

ocenił(a) film na 3
kmil_pl

Całkowicie się zgadzam z krytyką tego filmu. To tragedia i bynajmniej nie chodzi o to co niektórzy tu sugeruja, że w filmie fantastycznym tak może być. Całkowicie nielogiczne zachowanie wszystkich członków załogi ten film zabiło. Po prostu, daleki kosmos , obca planeta, niby poważna misja, a oni zachowują sie jakby wszyscy NIEZALEŻNIE OD SIEBIE poszli co najwyżej na hamburgera(ktoś tam jak dobrze pamietam podczas lądowania jak narywało statkiem popijał kawę z filiżanki). Mógłbym tu jeszcze dorzucić kolejną porcję nielogiczności ale tylko powiem jedno. Końcówka to debilizm podparty kretyństwem. Główna bohaterak jest po tych przejściach ot tak po prostu gotowa, zdecydowana i sprawna, by natychmiast udać się w kosmos. Cudownie

ocenił(a) film na 7
edwardo65

I Rambo i Bond też są nielogiczne. Dodam jeszcze Trzech muszkieterów i Szeregowca Ryana :)
Nie biję tylko do ciebie, ale w tym momencie już mi się nie chciało czytać. Kupa śmiechu :)

ocenił(a) film na 9
kmil_pl

Irytuje mnie doszukiwanie się wątpliwości przez takich pseudofanów sf.
1. To nie musiało być "invitation". To fragment mapy Nieba,, na którym jest kilka planet. Wybrano lv223, co okazało się błędem. Wszyscy je popełniamy na codzień.
2. Naukowcy zdjęli hełmy po określeniu składu powietrza i po tym, jak jeden z nich to uczynił. Reszta próbowała mu to wyperswadować.
3.Geolog przestraszył się tego, co zobaczył, liczył na wzięcie próbek i powrót na Ziemię z pokaźnym portfelem. Wolał poczekać na statku. A że tam nie trafił, jego sprawa. Przecież był dupkiem.
4. To było jednym z celów wyprawy. Dowieźć nieznane organizmy na Ziemię. W Obcy 3 , by temu zapobiec, Ripley wskoczyła do pieca.
Android /LanceH./ dowodził grupą.
5. Nie da się przewidzieć zachowania badacza w obliczu takiej sytuacji. W końcu był to biolog. Aczkolwiek istota nie wyglądałą na milusińską.
6. To, że ich nie było nie może stanowić hamulca w dobudowaniu i rozwinięciu wstecznie fabuły. Czy wobec tego monitory mają być też kineskopowe???????????
7. To już paranoja - przecież to było przeznaczone dla Weylanda!!!!!!!!!!!!! Od samego początku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
8. Inżyniera nie interesuje, kto zacz. Przede wszystkim nie może dopuścić, by ktokolwiek opuścił planetę z substancją. Zabiłby wszystko, "co" mogłoby tego dokonać.
9. Nie wiemy, gdzie wylatywał Inżynier. To było przypuszczenie naszej Lisbeth, po tym, co powiedział jej David. Ziemia była w hologramie, a to , że miałby to być cel, to tylko jego teoria. A nawet gdyby, to może Ziemia byłaby im potrzebna do nowych eksperymentów.
10. To już w ogóle bzdet. Statek znaleziony w Obcym 8 Pasażer Nostromo jest na innej planecie.
11. Celem Inżyniera było niedopuszczenie do wydostania się z planety kogokolwiek, a nie zemsta :-))))) Ha, Ha
12. Patrz punkt 10.
13. A dlaczego mielibyśmy widzieć go w innych filmach? To nie nasz Xenomorph, tylko wylęg ze Space Jockeya, więc jest inny, niż z Homo Sapiens......
14. Znowu patrz punkt 10 - nie ta planeta !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wyprawa się udała, znaleziono ślady obcej cywilizacji, choć w efekcie, przez to, że cel podróży okazał się nie tym, czego się oczekiwano - doszło do katastrofy.

Filmy należy oglądać uważnie i ze zrozumieniem.

ocenił(a) film na 3
Pierre_Doll

twoje punkty od 1 do 14...eee nie... jednak zostanę przy swoich.

ocenił(a) film na 9
kmil_pl

nie oczekuję niczego innego. do niczego nie jest mi to potrzebne :-)
już komuś zaproponowałem, by zgłosił się do producentów Kac Wawa z własnym pomysłem polskiej wersji. Bardziej wiarygodnej.

ocenił(a) film na 1
Pierre_Doll

Żeby doprecyzować, z taką propozycją zwróciłeś/łaś się do mnie... tylko widzisz, w jakiś nieodgadniony sposób scenariusz Prometeusza już chyba był w ich rękach.

ocenił(a) film na 9
Pan_Skarbonka

Na szczęście nie oni zrobili ten film.

kmil_pl

do punktu 12. Bo to jest inny statek na innej planecie! W obcym z 79 lądują na LV42... cośtam, a w Prometeuszu na LV223 (chyba).

ocenił(a) film na 9
fvudgkb

Gratuluję pamięci, mi też nie chciało się sięgać do źródeł, ale pewne rzeczy się wie. A robić z tego zarzuty wystawia się na śmieszność.

ocenił(a) film na 3
fvudgkb

http://www.youtube.com/watch?v=JLbcZggwVCw&feature=relmfu

ocenił(a) film na 5
kmil_pl

hehe dzieki za linka :D

ocenił(a) film na 4
kmil_pl

z ciekawostek - wg scenarzystów za ~ 70 lat będziemy potrafilii wykorzystywać tunele czaso-przestrzenne, oby ;)

w normalnych warunkach czas lotu między ziemią a szukaną planetą jest zdecydowanie za krótki (tj. ~ 2 lata 5 msc).
odległość między ziemią a LV_223: 3.27x10^14km (na początku filmu)
prędkość światła: 300000km/s
co daje 1090000000s ~ 35lat