PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 189 tys. ocen
6,3 10 1 189102
5,7 63 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Mam pytanie: Bo oglądałem obcego kontra predatora i Prometeusza, nie muszę mówić że wspolnym czynnikiem obu filmów jest paskuda zwana Alienem?

Więc mam Pytanie: Space Jockey czyli inżynierowie stworzyli ludzi no okey? Więc kim byli predatorzy? Czy ta rasa walczyła między inżynierami o dominacje we wszechświecie?

Ale zasadniczo mnie zastanawia kto stworzył Aliena? W sensie która kosmiczna rasa? Wiadomo że Alien to broń biologiczna i nic poza tym, ale kto go stworzył i dla czego i czemu ta broń może atakować hmm swoich stwórców? czyżby byli niedoskonali?

I pytanie która z tych ras w końcu jest dobra dla ludzi? inżynierowie czy predatorzy?

ostatnie pytanie ile jeszcze filmow musi wyjsc aby uzyskać odpowiedzi tego uniwersum?

ocenił(a) film na 6
secundus

W uniwersum Prometeusz/Alien Predatorzy po prostu nie istnieją.

s21n

no przecież Alien istnieje na koncu filmu, jako forma hybrydowa z inżyniera i tego czegoś czyli nazwijmy to substancji biologicznej łączonej z DNA ludzkim, a potem już z inżyniera. Czyli po 2 mutacjach? wychodzi nowa odmiana Aliena...

Ale mijając wszelkie mutacje Aliena bo wiemy, że można go krzyżować na różne kombinacje, to wciąż nurtują mnie pytania odnośnie powyżej w końcu Ridley Scott wszystko tworzył poza AvsP więc uniwersum wydaje mi się że jest właściwe.

ocenił(a) film na 9
secundus

Alien z Predatorem nie jest ze sobą powiazany.

speedcube

oj jest...
a pamiętasz Predatora II?

szudas

A jednak mamy do czynienia z Xenomorphem origins i Space Jockey'em w jednym filmie(?):D
http://www.youtube.com/watch?v=pAanDVv4krQ

ocenił(a) film na 9
Mazurian

siatap bicz, nie podsyłaj linków z makaronami w audio bo ludzie tracą czas

Ralph_S_

:) Kto chce ten wchodzi:) Nikogo nie zmuszam. Czasami z Szudas'em wymieniami się śmiesznymi filmikami.

ocenił(a) film na 9
Mazurian

hłehłehe i tak przetrwałem do końca ;)

Ralph_S_

Cały filmik zobaczyłeś??

secundus

Jak wspomnieli przedmówcy nie należy mieszać uniwersum Obcego (w tym Prometeusza) z Predatorem.
"I pytanie która z tych ras w końcu jest dobra dla ludzi? inżynierowie czy predatorzy?"- Ciekawe pytanie. Predatorzy nie są naszymi wrogami (w sensie, nie chcą oni zniszczyć ludzkiej cywilizacji, ani zniewolić Ziemię), ale nie są też przyjaciółmi. Oni traktują Ziemię jako miejsce polowań, a ludzi jako zwierzynę. Ludzie są Predatorom potrzebni, tylko po to, aby na nich polować, lub wykorzystać jako ofiarę dla Xenomorphów, żeby na nie potem polować (odnośnie AvP). Inżynierowie nie wiadomo, to kwestia własnego widzimisię (może najpierw przyjaciele, potem wrogowie). Ja uważam, że Inżynierowie chcieli stworzyć inteligentną rasę na ich podobieństwo (po co nie wiadomo, pewnie mieli jakiś wyższy plan). Okazało się, że ludzie są niedoskonali, są okrutni, prowadzą wojny i kierują się zyskiem, więc nie ma sensu rozwijać dalej tak zepsutego gatunku, albo po prostu się wystraszyli ludzi (nie dość, że źli to jeszcze szybko się rozwijają, więc mogą stanowić dla nich zagrożenie).
PS Zauważyliście, że Predatorzy polowali również na Inżynierów. Widać głowę (a właściwie hełm) jednego z nich w AvP:R ;):

http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl&sa=N&biw=1600&bih=821&tbm=isch&tbnid=OyOZ LiUmg3gFUM:&imgrefurl=http://avp.wikia.com/wiki/Talk:Engineer&docid=mbivztNT3WU5 QM&imgurl=http://images2.wikia.nocookie.net/__cb20100204222804/avp/images/f/f8/T rophywall-1-.jpg&w=1280&h=528&ei=8KVPUL7KJueQ4gTBsoDADw&zoom=1&iact=hc&vpx=139&v py=177&dur=543&hovh=144&hovw=350&tx=234&ty=58&sig=100852125753316798634&page=1&t bnh=77&tbnw=188&start=0&ndsp=29&ved=1t:429,r:0,s:0,i:72

szmyrgiel

Po prawej stornie na środku górnej półki

ocenił(a) film na 8
szmyrgiel

hmmm...jak dla mnie jest podobienstwo ale tylko na pierwszy rzut oka. Wydaje mi si ze to czysty przypadek. Twrcy nawet nie zastanawiali sie nad powiazaniem tych filmow. Po wiekszym porownaniu roznica jest kolosalna a na dodatek Predatorzy zbierali i eksponowali "czaszki" a nie helmy.

david1990se

No dobra, wiemy że Predatorzy jako forma inteligentna walczyła o dominacje z inżynierami jesli w AvP jest hełm jak zdjęcie pokazuje.

Drugi wniosek? Jeśli Predatorzy wykorzystywali ludzi do robienia sobie polowań to hmm wydaje sie to egoistyczne, ale Ja sobie mysle ze moze te polowania to przykrywka? Przykrywka tego ze Predatorzy walczą z inżynierami, a ludzie są ich tworem więc moze Predatorzy się chcieli znami dogadac po to aby zgładzic tamtą rasę kiedyś ich własną bronią czyli nami ludźmi?
W koncu ludzie z Predatorami kolaborowali więc 5tys lat przed chrystusem jak sobie predatorzy urządzali polowania, to inżynierowie o tym na pewno wiedzieli i byc moze za to nienawidzili ludzi za ich zdrade przeciw nim? ale hmm to są domysły.

No i jesli Ludzie robią konflikty no to sie mozna zastanowić kim u diabła są inżynierowie? Przecież ich statek to jednak wielka broń biologiczna w pojemnika prawda? Albo ją wymyślili i zrobili albo od kogoś mają? Ale Prometeusz 2 to wyjasni jesli nasza bochaterka odwiedzi planete olbrzymów hehe :)

Zastanawia mnie jeszcze jedno pytanie! Akcja w prometeuszu dzieje prawie w 2100 roku no nie licząc te 7 lat roznicy. Ale w filmie mowią że Space jockey nie żyje od 2 tys lat? wiec jesli tak długo nie żył tzn ze w roku narodzin chrystusa mieli wrocic na ziemie i namieszać pewnie z tymi swoimi statkami?Więc jestem ciekaw jakim cudem nikt sie nimi nie interesował z ich rodzinnej planety przez te 2 tys lat co sie zniemi dzieje i czemu sie nie odzywają ci inżynierowie? No i pytanie znowu jak w ok 2000 roku nie pamietam daty Avp konkretnej. Ale na biegunie południowym włączono sygnał trafił do predatorow a ci sobie przelecieli wiec pytanie? Czy space jockey podobną techniką nie dysponował i nie odebrał sygnału z piramidy? no moze był zaszyfrowany tylko dla predatorow, ale zastanawiam sie bo to prawie jak GPS i ze poprostu dali ciała ze o nas zapomnieli wielkoludy to mnie ciekawi caly czas.

secundus

Według cioci wikipedii i innych fanowskich stron Rasa Inżynierów (Space Jockey, Pilotów, Gigantów) to wymarła rasa bardzo wysoko rozwinięta która eksperymetowała w całej galaktyce. Być może Inżynier (śpioch) to jeden z nielicznych który przeżył tzw "czystkę Gigantów". Rzecz jasna prosze nie brać tego na poważnie bo to wiedza zaczerpnięta z komiksów, więc nie warto zaprzatac tym sobie głowy. Lepiej nie łączyć Predatora i Prometeusza - to zupełnie inne uniwersa połączone ze sobą jedynie czaszką (hełmem) Inżyniera.

david1990se

Oczywiście, że film AvP:R nie miał żadnego przesłania, to ujęcie jest tylko "easter egiem", podobnie jak to z czaszką Obcego w drugim Predatorze (wg twórców). AvP:R powstał w 2007, czyli w czasach kiedy jeszcze wierzono, że Inżynierowie to Ludzie-słonie (teraz mówimy, że hełm wtedy uważano to za głowę). Nie musicie akurat tej dygresji traktować poważnie, podobnie jak serię AvP ;).

użytkownik usunięty
szmyrgiel

Czytałem dawno, dawno temu, gdy jeszcze nie było wujka googla, że rasę Xenomorph i Predatorów stworzyli równolegle: Giganci aka Inżynierowie. Którzy potem z nieznanych przyczyn wymarli. Wtedy jedyny wizualnie znany przedstawiciel ów rasy Gigantów, to był ten na "fotelu pilota" z Alien z 1979r. Fajne to było wtedy do czytania (lata '90) gdyż wszystko związane z tym genialnym uniwersum Alien\Predator było owiane taką nutką tajemnicy. Bez serwisów w necie poświęconych tematyce Alien czy Predator, bez alienwiki itd - ciężko było coś wyszukać na te tematy, więc radość ze znalezienia czegoś w necie była tym bardziej większa :). Wracając zaś do obecnego tematu, niedawno wyczytałem, że Giganci najprawdopodobniej wykradli technologię biologiczną (Czarna Maź) innej rasie obcych, dużo bardziej zaawansowanej technologicznie od samych Gigantów. Więc można spakulować, iż to nie Giganci stoją za stworzeniem: Xenomorph, Yatula oraz możliwe, że nawet i Ludzi. Ciekawe czy coś wyjaśnią w tej kwestii w Prometeuszu 2.. Tak czy owak (kiedyś) uniwersum Alien oraz Predator zawsze się przenikało. Ale bardzo delikatnie. I to było spoko np: w Predator 2 na końcu łeb Aliena w statku Łowcy. Potem zrobili Alien vs Predator i Alien vs Predator 2 (akcja na Ziemi sick) i wszystko zniszczyli tępi amerykanie.. Dobra była tylko gra: Alien vs Predator z chyba 1999r oraz stare nawalanki chodzone na automatach AvsP. Też tam pamiętam, że trochę było kultowych informacji w tych tematach.. ;)

ocenił(a) film na 7
secundus

przecież avp to wymyślili na potrzeby filmu, mało tego filmu bezszałowego :/ chociaż przeszło mi przez myśl, o połączeniu Inżynierów z predatorami. podobny wzrost, technika na high lvl ;), więc może kiedyś gdzieś coś ktoś wymyśli. tylko niech nie będzie to żadne smętnie avp 3
poczekajmy na 2 część, jak to R.S. połączy z obcym :D

ocenił(a) film na 5
P_r_e_d_a_t_o_r

no nie do konca, najpierw byl komiks
http://en.wikipedia.org/wiki/Aliens_versus_Predator_(comic_book)

ocenił(a) film na 7
ilear

no to nie wiem. u mnie z komiksami cienko ;)

ocenił(a) film na 5
P_r_e_d_a_t_o_r

akurat ten byl fajny i gruby jak na tamte czasy ;) (czytalem go tak kolo 92..93) i fabule mial calkiem przyjemna jak i kreske, takze godny polecenia