PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 189736
5,7 74 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Film bardzo mi się podobał ale zachowanie bohaterów mega irytujące.

1. Zobaczyli mapę i załapali się za ręce, to takie cukierkowate blee
2. Wypuścili w tunelu małe radarki i to zawycie wilka ( Auuuuuuuuuu!!!!! )...bez komentarza.
3. Koleś ściąga hełm na planecie o której kompletnie nic nie wie robiąc przy tym okrzyk "Łuuu haha" po czym reszta od razu też ściąga hełmy.
4. Nowoczesna maszyna która operację przeprowadza tylko na mężczyznach...
5. Wystarczy zadać pytanie "czy jesteś robotem" żeby przespać się z piękną kobietą.
6. Podchodzimy do lądowania trzeba założyć kaptur i się okryć kurtką na wypadek zmiany temperatury w kabinie statku.
7. Załoga ląduje w dowolnym miejscu na nieznanej planecie, od razu wiedzą gdzie się kierować i po kilkunastu sekundach odnajdują statek.
8. Naukowcy którzy mają nawalone w majtkach po obejrzeniu zapisu z kamer 3D chcą zwiewać bo interesują ich tylko skały. Potem bez niczego podchodzą do czegoś co przypomina węża, nazywając to coś piękną damą. Zupełnie się nie boją, ale ich interesują tylko skały.
9. Widzisz, że jesteś zarażony coś z tobą nie tak ale nie mówisz o tym nikomu ryzykując własne życie.
10. Uciekasz przed turlającym się za tobą statkiem kosmicznym, nie wpadłaś na pomysł żeby uciekać w lewo albo w prawo, lepiej biec cały czas przed siebie, dokładnie po tym samym torze co statek za tobą.

Film pomimo tych durnych nielogicznych sytuacji podobał mi się ze względu na zdjęcia, efekty specjalne i ogólnie nawiązanie do 8 pasażer Nostromo bardzo fajne poza też paroma głupimi błędami.

ocenił(a) film na 6
Burnwash

ładnie wypunktowane, 10-ty motyw przede wszystkim wkurzający i psujący obraz

ocenił(a) film na 6
Burnwash

Komentarz trafiony w samo sedno. Film z jednej strony jest rewelacyjny (klimat,zdjecia,efekty,pomysl zeby taki film zrobic,etc), zwłaszcza dla sympatykow serii o obcym jest to pozycja obowiazkowa. Ale z drugiej jest w tym filmie tyle absurdow ze witki opadaja. Ja dodalbym jednak watki ktore mnie porazily bardziej niz te 10 wypisane wyzej. Te wyzej dotycza w wiekszosci sytuacji/emocji ktore towarzyszyly tym ludziom w czasie bezposredniej stycznosci z zagrozeniem. Ludzie, co z reszta mozna wyczytac w literaturze, czy historia, czy ogladajac czasami wiadomosci w TV, w sytuacjach zagrozenia, zachowuja sie czesto nielogicznie i ciezko jest sie wypowiadac jak "ja"/"on" by sie zachowal, bo tego nikt nie wie dopoki nie stanie w takiej samej sytuacji. Stad tego ja bym sie az tak bardzo nie czepial i to jeszcze jestem w stanie tolerowac, przymknac oczy, nie rzutuje to drastycznie na ocene filmu....

Mnie bardziej razily inne malo logiczne, naciagane, wrecz smieszne watki,:
1. DNA konstruktorow jest identyczne z ludzkim....hmm.....ja wiem ze mike tyson diametralnie sie rozni do adama hoffmana, ale czlowiek vs ten "konstruktor" to tak jakby porownywac byka z koza....!! Gdzie tu takie samo DNA? Chociaz powiedzieliby ze jest w 99,9% identyczne to juz bym sie nie czepial. Na ch... podali ze identyczne?
2. W statku konstruktorow byla atmosfera przyjazna dla czlowieka, a na zewnatrz nie dalo sie zyc bez helmu. Konstruktor przebiegl z rozbitego statku do Pani ktora sie sama operowala bez helmu... nie wiem moze wstrzymal oddech... a moze sie czepiam..
3. 3 gosci zrobilo z siebie pocisk z usmiechem na ustach przywalajac w statek konstruktorow. Po 3 sekundowym dialogu z pania chirurg zdecydowali sie zabic. chcialbym miec taki dar przekonywania ludzi....
4. Pojawiajace sie hologramy.... Co to w ogole bylo? Czarne skrzynki? Nie przekonalo mnie to w ogole, skad w ogole taki naciagany pomysl??? zeby robocik podejrzal jak zagrac na flecie?
5. apropo fletu....Cywilizacja bogow odpala kokpit na statku fletem/piszczalka!!!!...... TRZYMAJCIE MNIE W PIECIU, kto to wymyslil???!!! Mariolka z paranienormalnych??!!! Co za kręziolka z tego Ridley'a...:)
6. Operacja pani doktor.......Mi jaki czas temu wycinali wyrostek robaczkowy, przez 3 doby ledwo do kibla moglem dojsc z kroplowka, a przez kolejny tydzien wcale nie szybciej. A pani doktor urywa sobie pepowine (PS skad w ogole ta pepowina? Moze Ridleyowi sie dziecko w tym czasie rodzilo i tak sie narodzil ten dziki pomysl..:) Nie slyszalem zeby pasozyty rozwijaly sie w nosicielach uzywajac pepowin, Kurde moze jeszcze bylo lozysko? nie widzialem by je usunela... i co teraz?? a jak wda jej sie zakazenie...?) i biega z grymasem na ustach. OK, to przeciez rok 2090 moze medycyna poszla do przodu.....
7. I dalej... Czemu pani doktor poza niechcianym zawiniatkiem w lonie nie zostala zarazona jak jej kochas? On zarazil sie pijac to czarne cos. A ona tylko miala plod i nic we krwi jej nie zostalo..? Raz ze sie calowala, a dwa ze sie bzykala z zarazonym.... Po co w ogole ten watek?? no fakt byl efekciarski.....

Mozna tolerowac troche papki,przymykac oczy na wiele rzeczy, ale sa jakies granice...

FILM MOGLBYC SPOKOJNIE HITEM Z OCENA 9. WYSTARCZYLO GO NIE SPIEPRZYC.
Wystawiam ocene 6 tylko dlatego ze mam sentyment do serii obcych a ten film probuje do tej serii nawiazac, co w gruncie rzeczy sie udalo, a wlasciwie nie moglo sie nie udac:) Tylko po co tyle tych bzdur...............????

użytkownik usunięty
bartcz

Wszystkie filmy z tej serii były takie absurdalne więc należy to wybaczyć. Dla mnie ciekawy bo fajnie pokazuje dlaczego powstał ten potwór. Twórca bardzo się postarał bo film w wielu elementach mnie zaskoczył.