Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190185
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

TOP Alienów 

ocenił(a) film na 6

1."Alien"- 9,5/10 i serducho
2."Alien 3"- 7/10 i serducho
3."Aliens"- 7/10
4."Prometeusz"- 6/10 i serducho
5."Alien: Resurrection" 4/10

napruto

1."Alien" 9+/10
2."Alien 3" 8+/10
3."Aliens" 8/10
4."Alien: Resurrection" 6/10
5."Prometeusz" 5/10
6."Alien vs. Predator" 3/10
7."Alien vs. Predator - requiem" 2/10

+ znaczy że w ulubionych

ocenił(a) film na 6
neo_angin

Z AvP to tak:
1."Alien" 9,5/10 i serducho
2."Alien 3"- 7/10 i serducho
3."Aliens"- 7/10
4."Prometeusz"- 6,5/10 iserducho
5."AvP"- naciągane 6/10 i serducho
6."Alien: Resurrection" 4/10

100."AVP2"- 1/10

napruto

W sumie to Avp nie daleko do poziomu Promka. Chyba trza obniżyć Prometeusza na 4.

ocenił(a) film na 6
neo_angin

Bez przesady, reżyserkę trzeba zobaczyć

napruto

Nie uda się naprawić tego bubla.

ocenił(a) film na 6
neo_angin

Może z reżyserką i 2 częścią uda

ocenił(a) film na 1
napruto

A co to za film,który trzeba naprawiać reżyserką i pokładać niczym nieuzasadnione nadzieje w dwójce.zaczyna się dziwnie robić)

ocenił(a) film na 6
Marekgdapl

No masz rację w sumie

napruto

To już trzeba być niezłym cymbałem by ocenić tak samo jak Promka tego gniota AvP.

ocenił(a) film na 6
0wner2

Nie pamiętam za dobrze avp1, a cymbałem trzeba być by ocenić Promka na 10.

ocenił(a) film na 6
napruto

I to niezłym

napruto

Ocenianie Promka na 10 świadczy o zdrowym rozsądku oceniającego, bo to jak na razie najlepszy film roku i najlepszy film sci-fi od 30 lat.

ocenił(a) film na 6
0wner2

Najlepszy film roku to TDKR

napruto

Prometeusz miażdży TDKR pod każdym względem prócz gry aktorskiej.

ocenił(a) film na 6
0wner2

Pieprzysz bzdury.
Właśnie aktorstwo w obu jest na równym poziomie, ale TDKR miażdży Promka pod wszystkimi innymi względami

napruto

Haha ciekawe jakimi? ;D Zmarnowanie potencjału na postać Bane'a i zrobienie z niego przydupasa jakiejś chorej idiotki? Jego idiotyczna śmierć? Sprowadzenie całej genialnej atmosfery i obietnicy że dostaniemy coś wielkiego do ogranego motywu z bombą wyciągniętego prosto z filmów Seagala? Praktycznie brak efektów specjalnych lub scen zapierających dech w piersiach? Dziury fabularne i idiotyzmy przy których Prometeusz to arcydzieło spójności i przemyślanego poprowadzenia fabuły? Czy może samo debilne założenie filmu, w którym Batman miał absolutnie nie mieć żadnych szans na uratowanie Gotham, a oczywiście z sytuacji bez wyjścia wyszedł w najbardziej przewidywalny i prostacki sposób?

ocenił(a) film na 6
0wner2

Jeśli spodziewałeś się po Batmanie efektów specjalnych to się nie dziwię.
A i tak 10 dałeś

napruto

BB i TDK były o wiele bardziej efektowne i miały sceny zapadające w pamięć. Z TDKR wyróżniała się tylko ostatnia walka Batman vs Bane. 10 dałem za to, że TDKR był zajebistym filmem rozrywkowym, na poziomie Avengers któremu dałem 10, więc tu też dziesiątka powinna się pojawić. Dałem 10 za świetną muzykę, genialnie zagrane postacie Bane'a i Catwoman oraz za kilka zdań wypowiedzianych w tym filmie, który były bardzo mocne.

ocenił(a) film na 6
0wner2

Yhym.
Czyli powinieneś i temu filmowi i "Avengers" dać 9

napruto

Bardzo możliwe, ale teraz nie będę już nic zmieniał.

ocenił(a) film na 6
0wner2

Bo strzelasz ocenami na ślepo

napruto

Nie strzelam, daję taką ocenę jaką uważam za słuszną.

ocenił(a) film na 6
0wner2

Strzelasz, bierz się za "Planetę..."

napruto

Zara. Nie strzelam, oceniam tak jak wszyscy powinni oceniać, bo mam najlepszy gust filmowy na świecie.

ocenił(a) film na 6
0wner2

Próżniak bez gustu

użytkownik usunięty
napruto

1. Obcy - decydujące starcie (Arcydzieło kina rozrywkowego, jeden z najlepszych sequeli ever)

---------------------------------------

2. Obcy (klimatyczny, horror który nie do końca wykorzystał potencjał tematu)

----------------------------------------

3. Obcy: Przebudzenie (całkiem niezła, efekciarska napierdalanka)

4. Obcy 3 (tak na prawdę nie powinien powstać)

5. Obcy kontra Predator (nie był wcale taki zły)

----------------------------------------

6. Obcy kontra Predator 2 (ciężko cokolwiek o tym filmie powiedzieć, gdyż w tych ciemnościach nic nie było widać)

ocenił(a) film na 6

Przebudzenie gorsze od 3, a 3 powinien powstać, bo rozsławił Finchera i uśmiercono w nim Newt

użytkownik usunięty
napruto

Obcy 3 - głupi, nielogiczny, absurdalny oraz napisany bez pomysłu

Przebudzenie to również hujnia, choć sekwencja z obcymi pod wodą była fajna

ocenił(a) film na 6

Racja 3 był nielogiczny, ale 2 także.
A te Alieny z 2 to inne niż ten w 1

użytkownik usunięty
napruto

bahahahaha

ocenił(a) film na 6

Jesteś aż tak głupi, że nie zauważasz, że te z filmu Camerona były mniejsze i chodziły na czworaka?

użytkownik usunięty
napruto

obcy zarówno potrafił chodzi na czworaka jak i na na tylnych nogach, z resztą po co mu niby byłby te długie przednie łapy

ocenił(a) film na 6

Na prawie każdym Xenoforum pisze nawet, że to inne gatunki, o szczegóły pytaj się usera Cezarywi.

ocenił(a) film na 10
napruto

Prometeusz to nie Alien i nie jest bezpośrednio z nim związany. Dlatego też nie powinien być brany pod uwagę w tym rankingu. To oddzielne dzieło i tak też powinien być traktowany.

ocenił(a) film na 6
Azawakh

Nie powinien oddzielnie, bo to część serii

ocenił(a) film na 7
napruto

1. Obcy - decydujące starcie - 8,5/10
2. Obcy - 8. pasażer "Nostromo" - 8/10
3. Prometeusz - 7/10
4. Obcy 3 - 7/10
5. Obcy: Przebudzenie - 6/10
6. Obcy kontra Predator - 5/10

napruto

Po głębszym namyśle dochodzę do takich wniosków:

1. Prometeusz - 10/10 (najlepszy film Ridleya Scotta, klimatyczne, pomysłowe, piękne, inteligentne i trzymające w napięciu cały czas arcydzieło, najlepszy film sci-fi od czasu pierwszego Aliena)
2. Obcy - 8. pasażer "Nostromo - 10/10 (prawdziwy klasyk i prekursor gatunku, przez 33 lata nic nowego w temacie się nie pojawiło, mistrzowski film dopiero teraz przebił jego twórca)
3. Obcy - decydujące starcie - 9/10 (genialny, klimatyczny film akcji mający kilka perfekcyjnych sekwencji, tak dobrze wyreżyserowanych, że w życiu nie ośmieliłbym się powiedzieć iż można to było zrobić lepiej, oraz film posiadający masą niepotrzebnych głupot i żenujących dialogów)
4. Obcy 3 - 8+/10 (dobry klimatyczny film i udana kontynuacja z niewykorzystanym potencjałem, którą pod koniec skutecznie rujnują sceny z żałośnie animowanym komputerowo Obcym)
5. Obcy: Przebudzenie - 8+/10 (świetny akcyjniak który z racji zakończenia trójki nigdy nie powinien powstać, a powstał i wyszło to całkiem dobrze, oryginalny motyw z nowym gatunkiem Aliena pod koniec, oraz wreszcie mamy androida płci żeńskiej!)

6. Obcy kontra Predator - 5/10 (klasyczny gniot i próba zarobienia na kultowych seriach, skutecznie niszcząca je na tyle, iż obecnie nikt nie bierze tego gówna na serio. I dobrze)
7. Obcy kontra Predator 2 - 4/10 (ciężko cokolwiek o tym filmie powiedzieć, gdyż w tych ciemnościach nic nie było widać ;P)

ocenił(a) film na 6
0wner2

avp2 aż 4???!?

napruto

Tak, bo widziałem mimo wszystko gorsze filmy.

ocenił(a) film na 6
0wner2

Ale ten jest hańbą nawet dla 1 AvP

napruto

Ocena 4 u mnie oznacza film nieoglądalny i totalnego gniota, więc nie wiem z czym masz problem.

ocenił(a) film na 6
0wner2

A jak tak to spoko

0wner2

4 to ujdzie czyli często film który mógł być lepszy, ale coś w nim nie zagrało. Idealna ocena dla "Prometeusza".

neo_angin

Jesteś idiotą, jeśli uważasz, że ocena 4/10 to ujdzie, ujdzie to ocena 6, filmweb ma spaczony system, zresztą weź wypi*rdalaj bo już rzygać mi się chce od twojego bezsensownego bełkotu, spadam stąd coś obejrzeć bo widzę dzisiaj wam musiało konkretnie w główki przygrzać.

0wner2

To film poniżej średniej którym nomen omen promka można nazwać.

ocenił(a) film na 6
0wner2

6 to niezły, czyli powyżej średniej, 4 to ujdzie

0wner2

To jest film ledwo na 2.

0wner2

"najlepszy film sci-fi od czasu pierwszego Aliena"

A Aliena umieściłeś niżej. Zaiste nie dziwię się że logika tego filmu cię nie wkurzyła skoro podstawowych jej zasad nie znasz.

neo_angin

Bo mam problem z dojściem do tego który film jest lepszy, raz wydaje mi się że ten, a po chwili ten.

użytkownik usunięty
0wner2

przecenisz avp2 - 4/10m za same ciemności...