PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 189 tys. ocen
6,3 10 1 189085
5,7 63 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

W trailerze brytyjskim perfidnie widać,że coś z klatki piersiowej Space Jockeya
wystrzeliwuje.Coś mi się zdaje,że w Prometeuszu zobaczymy Xenomorfa,tylko,że w
ostatnich minutach filmu.Coś w rodzaju "Gwiazdy śmierci" w końcówce Zemsty Sithów :)

kaczok

albo na końcu prometeusza pokażą wszystkie urywane sceny z obcego i dlaszych części coś jak przepowiednia:P Tylko żeby nie dali avp!

ocenił(a) film na 7
kaczok

Naprawdę jest tam taka scena? Próbowałem ją znaleść, ale w żadnym zwiastunie nie ma sceny, w której coś wystrzeliwuje z klatki piersiowej Space Jockeya. Mógłbyś podać jakieś źródło lub odnośnik do trailera o którym piszesz?

JaszczurXP

http://www.youtube.com/watch?v=9lSMJ292NQs 22 sekunda

ocenił(a) film na 7
kaczok

Tylko w owej scenie nie widać jak pojawia się na świecie chest burster, a jak biomechaniczny skafander uwalnia swojego pasażera.

ocenił(a) film na 7
mrowczak123

Doładnie tak. Choć równie dobrze może to być puszczona od tyłu scena, w której skafander się zamyka. Zgadzałoby się to z innymi ujęciami, w których widać, że ktoś idzie w stronę fotela, prawdopodobnie z zamiarem użycia go. Swoją drogą w amerykańskim trailerze jest już jedna taka scena, a mianowicie krótkie startującego Prometeusza - jest to po prostu odwrócone lądowanie z zapowiedzi trailera, która ukazała się kilka dni wcześniej.

ocenił(a) film na 8
mrowczak123

Skafander? Dla mnie to wygląda jak odpowiednik pasów bezpieczeństwa albo jakieś cybernetyczne połączenie z pilotem.

Dealric

Myślę że oboje macie rację. Space Jockey zakładał Skafander i kombinezon i wsiadał na fotel. Następnie Fotel za pomocą "użebrowania" łączył się ze Space'em. Wiem ze nie powinniśmy tego filmu łączyć z Obcym 1 ale zwykli ludzie którzy widzieli to stworzenie na fotelu zauważyli że razem są połączeni. Dlatego Space jest połączony z tym fotelem. Tak to ja interpretuję. Ktoś ma inny pomysł?

ocenił(a) film na 10
Mazurian

może space jockey był w stanie hibernacji i go obudzili :P

lightrevan

Ktoś wspominał o tym i może masz rację

ocenił(a) film na 7
lightrevan

Raczej na pewno w niej był, w komorze pilotów znajdują się cztery sarkofagi (w ósmym pasażerze ich nie ma) i jeden z nich najprawdopodobniej jest otwarty, ktoś w jednym temacie zamieścił kadr z filmu, który miał by to potwierdzić.

ocenił(a) film na 10
mrowczak123

widzę, że kolega jest zorientowany w temacie... muszę sobie przypomnieć ósmego pasażera :P
Jeśli Space się obudzi (wszystko na to wskazuje), to wydaje mi się, że będzie wrogo nastawiony do ludzi ;-/

ocenił(a) film na 10
lightrevan

Też bym się wk... jakby obudzili mnie jacyś kosmici. Zwłaszcza, że wszędzie na podłodze walają się puste skafandry, co wskazuje na to, że SJ śpią po mocnej libacji. Nie mogli przespać kaca w swoich sarkofagach bo załoga Prometheusza zaczeła hałasować, więc w ramach zemsty z bólem czaszki postanawiają unicestwić całą ludzkość.

ocenił(a) film na 7
mrowczak123

Co więcej - pozostałe 3 maja dziury na wysokości klatki piersiowej. ;D

http://www.prometheusforum.net/uploads/FileUpload/7b/04dcae81d69e71a1e61e6390324 f23.jpg

ocenił(a) film na 7
Charism

To mnie zastanawia, od kiedy wspomniałeś na ten temat. Może to tylko cienie, bądź jakiś obiekt czy urządzenie, znajdujące się w/na sarkofagu.

lightrevan

ciekawa opinia

kaczok

Warto pamiętać, że Space Jokey z Obcego nie ma nic wspólnego ze Space Jokeyem z Prometeusza.

Kazioo

Ridley wytłumaczy skąd pochodzi Space Jockey, jego historie itp. Natomiast myślę masz rację że to są dwa inne osobniki. Ten sam gatunek ale inne "osobistości".

ocenił(a) film na 7
Kazioo

A ten znów z twierdzeniem, że ten film nie dzieje się w ogóle w uniwersum Obcego?

ocenił(a) film na 7
mrowczak123

Już mamy dużą część dowodów że akcja dzieje się w tym samym uniwersum, a to że komiksy się różnią to już zupełnie inna bajka.

Letho

ja to w ogóle nie rozumiem dyskusji nt. czy ten film dzieje się w uniwersum obcego. Skoro SJ jest to nad czym się tu zastanawiać w ogóle? No chyba że ja nie bardzo rozumiem co to "uniwersum" znaczy (tak na marginesie to każdy używa tego określenia, przy czym nie bardzo wiadomo co ono niby w ogóle definiuje).

ocenił(a) film na 7
Kax79

Tak najogólniej, uniwersum, czyli płaszczyzna wydarzeń, na której dzieją się wszystkie zdarzenia powiązane z głównym wątkiem narracyjnym, choć nie muszą one być powiązane bezpośrednio.

ocenił(a) film na 7
Letho

Ale @Kazioo tego nie pojmuje. Dla niego, to, że jest inny tytuł, a reżyser zażartował sobie, oznacza to, że film nie ma nic wspólnego z poprzednimi filmami. Mimo, że treść niemal wylewa się z niego.