PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 189736
5,7 74 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

To mnie najbardziej zastanawia...ten rodzaj kultu do xenomorph-ów...dlaczego taka płaskorzeźba...po co...skąd...?

Jeśli to inżynierowie stworzyli xenomorpha, to najpierw w jakiś sposób musieli stworzyć facehuggery. To by znaczyło, że poświęcali swoich do takich eksperymentów.

Żeby dłużej nie poświęcać swoich - zasiali życie (nas) na ziemi by wykorzystywać jako bydło doświadczalne.

Skoro inżynierowie stowrzyli xenomorphów - a Ci ich wyrżnęli to ciekawie gdzie na osi czasu działy się te wydarzenia....

Czym był ten zielony kamień w kaplicy ?

Pozdrawiam fanów ;)

frantic84

Popatrz na egipcjan przed naszą erą - oni czcili zwierzęta - koty a ich bogowie mieli głowy zwierząt - orła/sokoła itp. Poczytaj wcześniejsze tematy bo są tam naprawdę ciekae interpretacje.

ocenił(a) film na 9
Mazurian

Myślałem o tym, różnica jest taka, że nasze zwierzęta już istniały...żyły wśród nas...a tu teoretycznie mamy do czynienia z tworem inżynierów.

No chyba, że wszyscy jesteśmy w błędzie i to wcale nie inżynierowie stworzyli xenomorphów. Tylko natknęli się na nich podczas swoich podróży międzyplanetarnych.

frantic84

Być może i dlatego chcieli te "dzikie bestie" okiełznać i eksperymentowali...

ocenił(a) film na 9
Mazurian

Przeszukuje inne tematy, ale nie mogę nic znaleźć a propos tego zielonego kamienia ... Masz pomysł czym on jest ?

frantic84

Lewandowski (forumowicz) wspominał ze na początku tej scenie była ta niby miska z której Jockey pił w początkowej scenie, no ale zmienili tą miskę na kryształ. Na pewno coś "mocnego" było w tym krysztale:)

Mazurian

Może to lekarstwo na tego wirusa tzn.: Xenomorpha

ocenił(a) film na 9
Mazurian

Durny pomysł wpadł mi do głowy...że ta płaskorzeźba to tak naprawdę nie obiekt kultu, tylko trofeum...

frantic84

Predatorów w to nie wciagajmy coć uwielbiam te "bydle":)

ocenił(a) film na 9
Mazurian

Nie nie, nie mówię, że to sprawka predatorów...chodzi mi bardziej o to, że może inżynierowie wcale nie są tacy cudowni jak nam się wydaje. Spotkali xenów, zabili królową (pierwszą?) i to było dla nich jak trofeum. A dopiero później zaczęli ich analizować, eksperymentować itp..

PS: też bydlaka uwielbiam (Predatora)

ocenił(a) film na 9
frantic84

Tak jak my, ludzie...spotykamy jakiś nowy gatunek, więc łapiemy jednego i zaczynamy badania. A potem suchotnik ląduje w ramce na ścianie :)

frantic84

Ciekawy punkt widzenia. Moze na premierze Prometeusza na DVD i Blue ray Ridley coś napomknie o realizacji Prometeusza 2:) Chciałbym.

ocenił(a) film na 9
Mazurian

Nie mogę się doczekać wydania DVD...A druga część ? Sama końcówka oraz ilość niedopowiedzianych spraw jest wystarczająca, żeby po podliczeniu $ wytwórnia powiedziała TAK na realizację. Pewnie połowę albo i więcej historii Ridley ma już w głowie.

frantic84

Na kilku stronach jest napisane że trwają prace nad Prometeuszem 2 ale dopiero zbieranie pomysłów itp
Np:
http://www.denofgeek.com/movies/prometheus/21655/sir-ridley-scott-talks-promethe us-2
http://www.etonline.com/movies/121875_Ridley_Scott_Reveals_Prometheus_Secrets/in dex.html

Mazurian

I jeszcze to:
http://www.prometheus-movie.com/news/244

ocenił(a) film na 9
Mazurian

No to teraz pozostaje nam czekać...na kolejne newsy...potem trailery...a na koniec do kina :D

frantic84

Ja nie bedę ogladał trailerów i czytał spoilerów - bo tak zrobiłem i jakoś film stracił w moich oczach. Jak już zapowiedzą to się trzymam z dala od Prometeusza 2:)

ocenił(a) film na 9
Mazurian

Rozumiem Cię...Ja zazwyczaj oglądam tylko jeden, pierwszy Trailer. W kolejnych pokazują coraz to nowsze sceny, które potem zaczynają się układać w jedną całość więc też wolę sobie nie psuć potem seansu. Aczkolwiek w tym przypadku też nie wiem czy w ogóle nie będę się trzymał z daleka aż do premiery dwójki :)

ocenił(a) film na 10
frantic84

Inżynierowie nie wymyślili obcych tylko czarną maź która infekowała żywe komórki i tworzyła z nich tak jakby lepszą formę życia. Sam xenomorph powstał w jakiś złożony proces tak jak masz w filmie, że najpierw David podaje czarną maź Charliemu który zapładnia Elizabeth która później rodzi Trylobit gigantyczny twarzołap który zapładnia inżyniera i w taki oto sposób powstaje diakon. Wiec może gdyby trylobit zapłodnił człowieka powstałby normalny xenomorph. A Inżynierowie czcili Obcego ponieważ uznawali go za istotę idealną. Pomijam te oczywiste cechy sprytu i siły które tworzyły z niego przechuja. Kwas zamiast krwi to świetny mechanizm obronny. Xenomorphy są w stanie przetrwać niekorzystne warunki atmosferyczne, wahania temperatur i niedostatek pożywienia, przez co mogą występować na jakichkolwiek planetach. Może się hibernować na długie lata. Możliwe jest że oddycha beztlenowo albo używa do oddychania wielu gazów. Obcy potrafi nawet wytrzymać jakiś czas w przestrzeni kosmicznej. Ma on jeszcze masę innych cech które robią z niego "idealna" istotę.

użytkownik usunięty
frantic84

Odpowiedź jest prosta - jeden z projektantów stworzył taki właśnie projekt, poszedł z tym do Scotta i zapytał co ten o tym sądzi, Ridley na to - dobra, damy to do filmu, niech się ludziska zastanawiają :)

ocenił(a) film na 9

spam

wildecard

Spam spam spam, nie mówi się spam, a ŚPIĘ!

ocenił(a) film na 9
Wina_Woltera

o i to spam

ocenił(a) film na 9

Udało im się, bo właśnie parę postów wyżej przez te moje przemyślenia jedna z koncepcji przedstawiłem ;)