No trealer super. Już się nie mogę doczekać na film w kinach. A Saga Obcego jest po prostu The Best !! Fajowo, że zrobili Prequel do Alien.
po pierwsze trailer a po drugie to nie jest prequel bynajmniej scott tak mowi akcja ma sie dziac 30 lat przed wydarzeniami z 1 czesci ale film nie jest prequelem
Najważniejsze żeby był klimat Aliena no i aby zagadnienie Obcego należycie ukazali.
Ciekawe jak ukarzą Obcego, to organizm który swoją genezą przypomina raczej owada niż człowieka.
Pomysłów na genezę Obcego było sporo, w większości wyjątkowo idiotycznych.
Ale wersja, o której ostatnio sporo się w mówi w kontekście "Prometeusza", jakoby Xenomorph miał być najdoskonalszą formą człowieka, jest według mnie zdecydowanie najciekawsza.
Przyznam, ze ciężko byłoby mi zaakceptować taką koncepcję, już bardziej widziałbym Obcego w roli tzw. broni Inżynierów pozyskanej gdzieś tam w odległych sektorach kosmosu, która to broń następnie wymknęłaby się z pod kontroli np. z powodu działalności człowieka. Być może, że się mylę i wszystko fajnie będzie ze sobą współgrać, ale Scott dużo ryzykuje, nie wiadomo jak zareaguje społeczność. Jak to kiedyś napisał A.D.Foster w Obcy 8. pasażer Nostromo:
""To stworzenie jest organizmem doskonałym, organizmem o niezwykłej wprost budowie.
Jest przebiegłe, agresywne, jest złe, jest kwintesencją zła...
To pasożyt, uniwersalny drapieżnik polujący na wszystko co oddycha, bez względu na warunki klimatyczne. To istota, która potrafi przetrwać w uśpieniu tysiące lat, w najcięższym środowisku. Kieruje się tylko jednym instynktem:
instyktem pomnażania swego gatunku. I rozmnaża się z niezwykłą efektywnością...
Człowiek nie jest w stanie z nim walczyć, nie jest w stanie nawet o tym myśleć..."
W wielu głowach, obowiązuje właśnie taki obraz Aliena.
Zwróć jednak uwagę, w jak wielu szczegółach Xenomorph jest bardzo podobny do człowieka - zbyt podobny, jeśli obierzemy koncepcję, że jest to stworzenie, które wyewoluowało w zupełnie innej części kosmosu. Podobna postura, propocje kości, a nawet wygląd czaszki, choć z zewnątrz, z powodu pokrywających ją tkanek, zupełnie tego nie widać.
http://26.media.tumblr.com/tumblr_ky97cw3uAA1qa9ou3o1_500.jpg
Dokładnie tak wyglada to w koncepcji Gigera oraz Scotta. I zgadzałoby się z ideą, że Xenomorph jest najdoskonalszą formą gatunku homo sapiens - moim zdaniem bardzo ciekawą i chyba najbardziej fascynującą.
Bo teorie, że został stworzony przez ludzi albo inną kosmiczną rasę, nigdy mi się nie podobały.
brak edycji postów...
pisząc "bardzo ciekawą i chyba najbardziej fascynującą" miałem na myśli teorię pochodzenia Obcych, a nie Xenomorpha jako formę ;)
Z obcym to zawsze był kłopot, bo tu nie chodziło nigdy o złego kosmitę tylko o narastający strach i lęk przed nieznanym. Sam się zastanawiam jak ugryzą temat SJ i połączą to z obcym. Oj czuje że to kolejny początek Serii w świecie obcego ale z odejściem od Xeno a skupieniem się na Universum bo skoro z AvP poszło im średnio a Aliena już nie wskrzeszą to zostało napisanie czegoś nowego.
"jest najdoskonalszą formą gatunku homo sapiens"
Trochę to naciągane... Gatunek , który po za zabijaniem nie potrafi właściwe nic. Nawet samoistnie sie rozmnażać ,najdoskonalszą formą ?
Zdecydowanie jestem bardziej przychylna teorii wwl1 ( Obcy -> gatunek wymyślony przez inżynierów jako ich broń do podbijania planet, który wymyka im sie spod kontroli ). Wychodzę z założenia ,że czym mniej na kombinowane tym lepiej.
Ta wersja jest właśnie najbardziej przekombinowana(nomen omen jest to przecież niemal to samo co zaserwuje nam film). Warto zapoznać się z wersjami od autorów książek ("Genocide" i "Female War" (o których pisałem już tutaj http://www.filmweb.pl/film/Prometeusz-2012-523230/discussion/Nie+rozumiem+koncpe cji+tego+prequela.+Może+mi+ktos+wyjaśnić+Co+np.+robią+w+nim+ludzie,1800961) na podstawie których powstały jedne z lepszych komiksów w świecie AVP)
Owszem Twoja teoria jest jak najbardziej logiczna i co tu dużo mówić ma sens, problem w tym, iż pierwszy film cyklu kojarzy się głównie z przygnębiającym klimatem strachu, przed - jak to trafnie stwierdził mój przedmówca - nieznanym. Co się stanie kiedy nieznane, nagle stanie się oczywiste, powiedziałbym znane? Czy wtedy da się utrzymać genialny klimat Alien Ridley'a Scotta? Nie jestem w stanie na to pytanie odpowiedzieć na podstawie informacji jakie wyciekły do sieci, ale mam w tym ustępie pewne obawy. Jeżeli zaś Scott osiągnie zamierzony cel, będzie to bezwzględnie kolejny przejaw jego geniuszu.
Podobieństwo wyglądu wynika z tego, ze robale przejmują część cech nosiciela (Po co się adaptować przez eony, skoro można na szybko prawda? Właśnie w ten sposób zabili magię rozmnażania się robali w 4 części filmu.) Człowieka przypomina on z innych powodów.
1# Obcy jest odzwierciedleniem mrocznej strony ludzkiej duszy, jest tym złym w naszej podświadomości (Nie Id, to choć dzikie tak naprawdę jest dobre, to zwierzę. Raczej SuperEgo mające się za boga). Chce zdobywać, zagrabiać siłą, dominować, niszczyć, tworzyć, pochłaniać, mordować, nie odczuwa strachu, miłości, jedynie żądze i sięga by je zaspokoić bez skrupułów. I tutaj wkracza Giger.
2# Giger jako autor jest niezwykle wyczulony na tą naszą wewnętrzną ciemność (może z powodu ilości LSD które spożył), wszystkie te hipnotyzujące i przerażające twory które wyszły spod jego ręki, są nam dziwnie znajome, są właśnie odzwierciedleniem nas samych, w chory sposób, ale jednocześnie piękny...
Ale herezją w temacie rzucasz....:D
W necie jest sporo stron o obcym ja podam ci jedną według mnie najrzetelniejszą...
http://alienschamber.blogspot.com/
Strona prowadzona przez fana który wkłada do niej informacje tylko te najbardziej akceptowane przez fanów.
Nie ma tam bzdury typu: obcy który wyszedł z krokodyla jak dorośnie ma ponad 30m.
Jeden komiks się tym zaszczycił i zbyt wielkiej popularności nie miał.
Nie filozofujcie na temat Obcego za wiele bo potem w Uniwersum są ogromne bzdury...
obcy według mnie jest czymś w rodzaju kosmiczego owada pająka o ludzkiej posturze kapujecie?
raczej to że jest człowiekiem mi nie pasuje raczej wężem czy owadem:-)
Obcy to po prostu forma życia z innej planety o zasadach podobnych do zasad naszych mrówek....Ma kilka podstawowych celów....:
1 Rozmnażanie
2 Zajmowanie większego Terytorium
3 Eliminacja wszystkiego co stoi na drodze.
4 Ochrona Królowej
A że przejmuje część DNA ofiary Facehuggera to co innego...Atakuje człowieka lekko sie do niego upodabnia...
atakuje Predatora...mamy PredAliena...itd. Obcy jako taki nie ma określonego wyglądu....
to chciałem powiedzieć
jednak ma jakies cechy ludzkie
jaby ktoś przeczytał przebudzenie to tam wszystko jest opisane:-)