PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 189 tys. ocen
6,3 10 1 189308
5,7 72 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Witam, mam pytanie czy na płycie Blu-Ray wycięte sceny są jako osobny dodatek czy jako wersja
reżyserska?

kewin22

Nie posiadam wersji Blue Ray, ale na pewno zawiera wycięte sceny (podobnie jak wersja DVD, ale prawdopodobnie mniej). Oficjalnie niestety nie ma nigdzie wersji reżyserskiej do nabycia. Na szczęście w internecie można pobrać wersję Giftbearer, nieoficjalną wersję reżyserską filmu. Zawiera w sobie wiele wyciętych scen, część scen z wersji kinowej została albo zastąpiona przez nowe, albo po prostu wycięta, a całość została inaczej zmontowana. Osobiście bardzo polecam. Zawiera mniej dziur fabularnych, pojawiło się kilka ciekawych scen a niektóre wątki zostały troszkę rozwinięte. Niestety, nie najlepiej wyszło z montażem. Widz przyzwyczajony do wersji kinowej może być czasami zdezorientowany zmienioną kolejnością niektórych scen, i przynajmniej dwukrotnie zauważyłem kujące w oczy błędy w montażu.

ocenił(a) film na 8
szmyrgiel

Dziwię się, że te sceny nie zostały użyte w filmie. Niektóre wiele wyjaśniają. Np ta gdzie znajdują pierwszy organizm pozaziemski wyjaśnia przez wszystkich uważane za głupie zachowanie Millburna wobec Hammerpede.

ropcia

Też się dziwię. Gdyby zostawili przynajmniej większość usuniętych scen w wersji kinowej to film bardziej spodobał by się widzom i krytykom, oraz uniknął by przynajmniej połowę tego całego hejtu.

ocenił(a) film na 8
szmyrgiel

I tak by coś wymyślili, żeby tylko zbluzgać ten film :)

ocenił(a) film na 6
szmyrgiel

Szkoda. Miałem nadzieję, że wersja kinowa to nieudany kompromis, który zostanie naprawiony w wersji "prawdziwej", reżyserskiej na BR. Gwiazdka w dół.

kopecjusz

Takowej nie będzie, a nawet jeśli to nie w najbliższym czasie.