PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 189 tys. ocen
6,3 10 1 189270
5,7 72 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

nie do wiary!! a myślałem,że skończyly się już czasy kiedy "wielkie" premiery wychodzą mniej
więcej w tym samym czasie w polszy i na świecie...2 miesiące czekać dodatkowo!! tortury!!
męczarnia i żal!!

ocenił(a) film na 8
darekbojczuk

Witaj w Polsce!!! Podobno to wina kryzysu :)

davidstar

no niestety zostaje tylko kinowa wersja wiem ze nie powinno sie ogladac filmow w takiej rozdzielczosci ale ja nie mam zamiaru czekac 2 miesiecy

ocenił(a) film na 8
lewandowski09

Nie mów, że taki film obejrzysz w CAM?! Zniszczysz sobie całą przyjemność z oglądania Prometeusza. Ja zawsze staram się czekać aż wyjdzie R5. Ostatnio dopiero obejrzałem planetę małp, cosia, conana czy wcześniej thora. Czasem to jest nie do wytrzymania - 4-5 miesięcy to kawał czasu.

davidstar

popieram, też uwazam,że minium R5, wcześniejsze wersje zwyczajnie niszczą film... ciekawe swoją drogą czy wczesniej będzie w polsce w kinach czy w necie wyjdzie w dobrej jakości..patologia!

ocenił(a) film na 8
darekbojczuk

Nim dojdzie do premiery w kinie( u nas) nie zdążą wydać jakiejś przyzwoitej wersji w necie :), oczywiście wtedy nie będę czekał na R5 tylko grzeję do kina :)
Ps. Dosadnie to określiłeś-istna PATOLOGIA! Trzeci świat! A najgorsze jest to, że już będziemy znać oceny i opinie, bo nasi polscy bracia i siostry żyjący za granicą będą wiedzieć czy to chłam czy konkret...

ocenił(a) film na 7
davidstar

4-5miesięcy to ja czekam, tyle że na brripy :)

ocenił(a) film na 6
lewandowski09

najgorsza głupota jaką można zrobić, bez względu na to jaki to film. i potem mamy takie recenzje - lipa, tego się nei da oglądać - nic dziwnego jak ucieka Ci 45% filmu.. ale oglądaj :) ja poczekam :)

darekbojczuk

Bo "Prawdziwi Polacy" będą zajęci oglądaniem Euro i przygotowaniami do niego ;D.

ocenił(a) film na 7
serious667

Czy polscy dystrybutorzy niczego się przez te lata nie nauczyli? Jeśli wprowadzają film do kin z prawie dwumiesięcznym opóźnieniem, to PEWNE JEST, że przychody z biletów będą o wiele niższe niż przewidywane - bo ogromna ilość ludzi, którzy z utęsknieniem czekają na ten film i bez zastanowienia wyłożyliby pieniądze na seans (ba, nawet na 2!), ściagną go z internetu.
W ten sposób robią krzywdę i sobie (bo zarobią mniej), i widzom, którzy bardzo chcieliby zapłacić za bilet na wyczekiwany film, a w praktyce ściągnął marnej jakosći kopię z internetu.

JaszczurXP

racja ja tak zrobie ale mysle ze po seansie komputerowym pojde tez do kina

ocenił(a) film na 7
lewandowski09

Ja zdecydowanie zbyt wiele lat czekałem by zaobaczyć ten film w kinie, żeby teraz zadowolić się nędznej jakości kopią. Obejrzenie Obcego na wielkim ekranie zawsze było moim małym marzeniem, a teraz, gdy powstaje film w tych samych klimatach i na dodatek w tym samym uniwersum, mam w końcu okazję doświadczyć tego klimatu i suspensu w pełnym znaczeniu tych słów - w przypadku takiej produkcji jak "Prometeusz" wersja CAM po prostu nie odda nawet ułamka tego, co seans kinowy.
Gdybyś ściągnął ją wcześniej z internetu, zepsułbym sobie całą zabawę.

Poza tym z piracką wersją "Prometeusza" byłby jeden duży problem. Większość filmu będzie się rozgrywać w dość ciemnych lokacjach, i chyba nie muszę tłumaczyć jak to będzie wyglądało na wersji CAM. Zwłaszcza, że spiracowana wersja trailera, która wyciekła ponad miesiąc przez oryginalną, dała tego przedsmak. Oczywiście szczegółowość będzie lepsza, ale to nie zmienia faktu, że najprawdopodobniej będzie "g*wno widać", że tak się wyrażę.

A w miarę dobra kopia w rozsądnej jakości, która pozwoli na bezproblemowe obejrzenie "Prometeusza", ukaże się najprawdopodobniej całkiem niedługo przed jego polską premierą - na pewno mniej niż miesiąc. Myślę, że większość z nas wytrzyma te dodatkowe 2-3 tygodnie czekania.

ocenił(a) film na 6
JaszczurXP

Najlepsze kopie by pirate, dopieszczone na max, pojawią się wraz z premierą Blu Ray, Wtedy za ripowanie weźmie się tzw. pierwsza liga. Te kopie wyglądają naprawdę kozacko. Oczywiście pierwsze first cams to nie będzie to, dopiero H264 X264 pokaże pełnię możliwości. Wszystko zależy od tzw. Encoded - released by. Pomimo faktu, iż first cams są bardzo często słabej jakości to i tak mają wzięcie. W sumie, nie ma się co dziwić, ja po przygodzie z AvP2 także zaczynam uważać na co chodzę do kina, nawet gdy w tle obrazu majaczy temat Obcego.

ocenił(a) film na 5
JaszczurXP

Widocznie to jest bardziej oplacalne od premiery w podobnym czasie. Takie czasy a zapewne bedzie jeszcze gorzej....

ocenił(a) film na 7
Spider2099

Tydzien przed Batmanem? Wątpie by to było bardzo opłacalne... : |

darekbojczuk

I dobrze. Ten film to gówno. Nowe filmy = komercha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 7
Tylko_starocia

Porównałem daty premier na różnych stronach internetowych (między innymi na imdb i rotten tomatoes) i wygląda na to, że data podana na filmwebie jest BŁĘDNA!
Wszystkie źródła podają, że polska premiera odbędzie się 8 czerwca, a więc równo z premierą amerykańską.
Wcześniej, bo już 30 maja, film będą mieli m.in. Belgowie i Francuzi.

Czy ktoś dysponuje oficjalną informacją od polskiego dystrybutora?

JaszczurXP

Filmweb też informował przez jakiś czas o 8 czerwca (wtedy byłem i zadowolony i wściekły, bo przez polską premierę "Prometeusza" dystrybutor przesunął o tydzień premierę TDKR), ale teraz znowu wrócili na 20 lipca. Chyba zagraniczne serwisy są w błędzie, bo na nich także inna widnieje polska data premiery TDKR (dopiero w sierpniu), więc nie rób sobie nadziei Jaszczur, w końcu żyjemy w Polsce - kinowym kraju trzeciego świata! ;D

A co do wersji CAM, to ja już od 2008 roku nie oglądam nic poza DVDripami, ewentualnie przełknę jakoś wersje dvd-screener lub R5tkę. Na "Prometeusza" wybieram się w pierwszy seans jaki będzie u mnie w mieście, tego nie mogę przegapić (jest to drugi najbardziej oczekiwany przeze mnie film najbliższych 2 lat).

PS: Figurka chodzi jak ta lala. Aż przykro się robi patrząc na mojego starego T-800 bo Obcy jest po prostu zajebisty, nawet o cal wyższy niż podawali na stronie. Stawy tak jak mówiłeś chodzą jeszcze sztywno (i nie umiem wyjąć języka), ale ogólnie jestem bardzo zadowolony z zakupu! :D

Juby_

Ten pierwszy najbardziej oczekiwany to zapewne nie jest dla mnie żadne zaskoczenie:)

krysiron

Możesz zajrzeć u mnie w najbardziej oczekiwane. Tylko jednemu mogłem wystawić "5 oczków"! ;)

Juby_

Właśnie o tym panu z pelerynką myślałem, nawet nie patrząc:)

ocenił(a) film na 7
JaszczurXP

Na stronie Imperial - Cinepix, które jest odpowiedzialne za dystrybucję Prometeusza w Polsce podobnie jak na Filmwebie widnieje data 20 lipca... Moje morale właśnie spadło do zera na zakończenie dnia. To jest normalnie skandal, żeby tak oczekiwaną premierę przesunąć o prawie dwa miesiące. Załamała mnie ta wiadomość, tym bardziej, że po trailerze byłem jeszcze bardziej nakręcony...

darekbojczuk

Ja z kolei słyszałem, że Polska jest ponoć zadupiem wszechświata, dlatego tak duża rozbieżność w premierze tu i tam.

ocenił(a) film na 6
forek23

ja bede ogladal 30 maja a niestety jak to zwykle bywa Polska zawesze opuzniona kur wa nic sie nie znieniło od komuny

ocenił(a) film na 8
marcinek77

Hahahaaa tu jest gorzej niż ci się wydaje :) ostatnio hasło "BY ŻYŁO SIĘ LEPIEJ" zmieniło się na " BY LEPIEJ SIĘ UMIERAŁO" :)))))

darekbojczuk

Chyba dlatego przesuwane są tak drastycznie daty premier,bo w danych miesiącach jest ,,dużo" premier filmów,których dystrybutorzy chcą na nich zarobić.Niby jak inaczej było z Bitwą warszawska???Ją nadawali na okrągło kosztem innych seansów,a liczba nowych filmów w tym okresie była znikoma.

ocenił(a) film na 5
darekbojczuk

duża różnica? Ty się ciesz, że nie zrobili tak jak z "Moon" - ponad 1,5 roku różnicy, a film też rewelacyjny

ocenił(a) film na 6
zonk_2

Ale to jest Ridley Scott, Prometeusz, film który w oczach wielu ma szanse uzyskać status hitu dekady. Mam znajomych na zagranicznych forach, i co? Kiedy oni w najlepsze będą rozprawiać nad tym filmem, jak mam nie znać nawet jego fabuły? W życiu.

wwl1

szkoda gadać....

ocenił(a) film na 7
darekbojczuk

jakies 2 lata temu czytalem wywiad z polskimi wlascicielami kin i sie tlumaczyli m.in. dlaczego mamy takie opoznienia. Okazalo sie ze wcale nie jest u nas az tak wesolo z frekwencja w kinach i czesto bardziej oplaca sie odkupic zuzyte wersje z zagranicy i dokleic polskie napisy niz kupic drozsze, nowe kopie i puscic film razem z reszta swiata. Wiec w Polsce ogladamy filmy nie tylko pozniej ale czasami i w troche gorszej jakosci. Nie wiem ile kin przerzucilo sie na wersje cyfrowe wiec moze cos sie w temacie zmienilo.

ocenił(a) film na 7
Crossman

Nie pochwalam takich działań ze strony dystrybutorów - czemu zresztą dałem upust wyżej - ale trudno się nie zgodzić, że to WIDZOWIE ponoszą winę za taki stan rzeczy.
Choć wciąż uważam, że w przypadku takiej produkcji jak ta, która cieszy się dużym zainteresowaniem widzów, powinni wprowadzić ją jak najwcześniej, najlepiej krótko to światowej premierze - z pewnością by im się to opłaciło, bo wpływy z kin z pewnością będą spore.
Co innego z mniej oczekiwanymi produkcjami - tam taktycznie miesiąc czy dwa poślizgu nie zrobi wielkiej różnicy w przychodach z kin.

ocenił(a) film na 5
JaszczurXP

Hmm ale z tego co czytalem gdzies kiedys to rok 2011 byl bardzo udany dla polskich kin. A tu taka lipa z Prometeuszem To jak ubiegly rok bylk dobry to strach pomyslec jak tan bedzie slabszy

ocenił(a) film na 5
Spider2099

Może dla kin tak, ale dla kina był fatalny. W ciągu całego roku byłem w kinie kilka razy i większość z filmów rozczarowała mnie. Pare razy złapałem się na tym, że chciałem iść do kina ale żywcem nie było na co. w 2010 nie miałem takiego problemu i prawie co miesiąc siedziałem na sali. Z resztą wystarczy zobaczyć filmowe podsumowania za zeszły rok i okazuje się, że nawet te zazwyczaj klimatyczne i ciekawe filmiki są nudne i nijakie.
Na szczęście 2012 zapowiada się rewelacyjnie: Holmes, Prometeusz, Batman, Hobbit, Titanic 3D ; ), Dziewczyna z tatuażem itd. Szkoda że dystrybutorzy nie widzą, że wypuszczając filmy długo po premierze same strzelają sobie w kolano, bo w tym czasie dużo ludzi zdąży film ściągnąć i spora część z tych osób do kina już nie pójdzie.

ocenił(a) film na 8
zonk_2

No i widze kolejne podobieństwo.
W 2011 roku również nie miałem za bardzo na co chodzić do kina, nawet na siłę nie dało rady niczego obejrzeć bo i po co. Ten rok był jednak bardzo jałowy jeśli chodzi o dobre kino dużego formatu. No ale 2012 już zapowiada się świetnie. Mnie też jednak wkurzają różnice w premierach.
Ale co poradzić... polscy dystrybutorzy dają d..... po całości. I nie spodziewam się po nich poprawy w najbliższych latach.