sam film i jego treść ( mniejsza o spójność ) wpisuje się we współczesny trend - podważenia istnienia Boga. Codziennie przecież docieraja do nas informację, że znaleziono Ziemię 2.0 , życie na ziemi to efekt przeniesienia go przez asteroidę z Marsa itp. Szukanie życie w kosmosie staje się obsesją naukowców , do tej pory bezskuteczną , Stąd fabuła filmu wg mnie chybiona już w zalążku , film plusuje wartką akcją i efektami wobec których , nie jestem zbyt wamagający.
Ogólnie jednak do historii kina to "dzieło " nie zostanie zaliczone.
owszem pada takie pytanie jak również Davis mówi Ellen że mimo wszytsko nie utraciła wiary , ale ogólne przesłanie tego filmu rozumiem właśnie tak .
Film w sposób dość naiwny podważa udział Boga w bezpośredniej kreacji życia czy człowieka na Ziemi.
Nie jest w stanie podważyć czy pozbawić kogokolwiek pytań o istnienie Boga.
Zawsze pozostanie jedno...kto stworzył Wszechświat?
teoria welkiego wybuchu jest ciągle aktualna ;) , piszę akurat o tym trendzie , który zauważyłem w filmie, podobnie jest z "modą" na homoseksualizm i prezentowanie swojej tolerancji , w wielu filmach o powiedzmy to komedio-romantycznym przebiegu obowiązkowo pojawia sie wątek homoseksualnej orientacji seksualnej bohatera niekoniecznie pierwszoplanowego.
Wracając do Prometeusza chociaż podobnie jak Elizabeth jestem wierzący , szukam odpowiedzi na pytanie o początek bytu , pewnie też poleciałbym tak jak ona tropami tej tajemnicy. Pozdrawiam
Teoria Wielkiego Wybuch nie neguje czy wyklucz pojęcie Boga...ale widzę,że zrozumienie tego teologicznego problemu jest dla ciebie przeszkodą.
Rozumiem,ze ta wiara to w faceta z siwą brodą,w białej todze i z laską )))))))))))))))))
Pozdrawiam.
A gdzie ja napisałem że jedno wyklucza drugie i skąd Twoja przenikliwość w co i jak wierzę . Siwa broda , biała toga i laska to raczej z muzułmaninem mi się kojarzy . To już odbiega od tematu filmu .
To jeszcze raz przemyśl na ile film "...wpisuje się we współczesny trend - podważenia istnienia Boga..."
I czy "...to już odbiega od tematu filmu..."?