PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 189736
5,7 74 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

film na czasie

ocenił(a) film na 6

sam film i jego treść ( mniejsza o spójność ) wpisuje się we współczesny trend - podważenia istnienia Boga. Codziennie przecież docieraja do nas informację, że znaleziono Ziemię 2.0 , życie na ziemi to efekt przeniesienia go przez asteroidę z Marsa itp. Szukanie życie w kosmosie staje się obsesją naukowców , do tej pory bezskuteczną , Stąd fabuła filmu wg mnie chybiona już w zalążku , film plusuje wartką akcją i efektami wobec których , nie jestem zbyt wamagający.
Ogólnie jednak do historii kina to "dzieło " nie zostanie zaliczone.

ocenił(a) film na 1
dominxon

Bzdura...kto stworzył SJotów?

ocenił(a) film na 6
Marekgdapl

owszem pada takie pytanie jak również Davis mówi Ellen że mimo wszytsko nie utraciła wiary , ale ogólne przesłanie tego filmu rozumiem właśnie tak .

ocenił(a) film na 1
dominxon

Film w sposób dość naiwny podważa udział Boga w bezpośredniej kreacji życia czy człowieka na Ziemi.
Nie jest w stanie podważyć czy pozbawić kogokolwiek pytań o istnienie Boga.
Zawsze pozostanie jedno...kto stworzył Wszechświat?

ocenił(a) film na 6
Marekgdapl

teoria welkiego wybuchu jest ciągle aktualna ;) , piszę akurat o tym trendzie , który zauważyłem w filmie, podobnie jest z "modą" na homoseksualizm i prezentowanie swojej tolerancji , w wielu filmach o powiedzmy to komedio-romantycznym przebiegu obowiązkowo pojawia sie wątek homoseksualnej orientacji seksualnej bohatera niekoniecznie pierwszoplanowego.
Wracając do Prometeusza chociaż podobnie jak Elizabeth jestem wierzący , szukam odpowiedzi na pytanie o początek bytu , pewnie też poleciałbym tak jak ona tropami tej tajemnicy. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 1
dominxon

Teoria Wielkiego Wybuch nie neguje czy wyklucz pojęcie Boga...ale widzę,że zrozumienie tego teologicznego problemu jest dla ciebie przeszkodą.
Rozumiem,ze ta wiara to w faceta z siwą brodą,w białej todze i z laską )))))))))))))))))
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 6
Marekgdapl

A gdzie ja napisałem że jedno wyklucza drugie i skąd Twoja przenikliwość w co i jak wierzę . Siwa broda , biała toga i laska to raczej z muzułmaninem mi się kojarzy . To już odbiega od tematu filmu .

ocenił(a) film na 1
dominxon

To jeszcze raz przemyśl na ile film "...wpisuje się we współczesny trend - podważenia istnienia Boga..."
I czy "...to już odbiega od tematu filmu..."?

ocenił(a) film na 6
Marekgdapl

Twoje przenikliwe uwagi odbiegają od tematu filmu , a ja ze swej strony przemyślę jeszcze raz czy zdanie że film wpisuje się we współczesny trend -podważania istenienia Boga jest słuszne :)