Prosta historia

The Straight Story
1999
7,7 54 tys. ocen
7,7 10 1 53715
7,8 44 krytyków
Prosta historia
powrót do forum filmu Prosta historia

3/10

ocenił(a) film na 3

Wiem, wiem... Film o przemijaniu, o tym jak nieistotne sprawy mogą nam utrudnić życie etc. Dla mnie, mimo wszystko, był to film o tym jak dziadek jedzie na kosiarce. Jedzie, jedzie, jedzie, zatrzymał się, potem znów jedzie, jedzie, zatrzymał się, jedzie, jedzie, dotarł na miejsce - THE END... 3/10

ocenił(a) film na 7
pachomir

Nie da się ukryć, że tak właśnie wyglądał ten film.
Każdy film da się tak streścić :)

Idzie, gada, gada, jedzie, gada, gada, strzela, jedzie, gada, koniec. :)

ocenił(a) film na 8
addam23

I po raz setny piszę to samo... To film obyczajowy!!!
czemu... czemu...!!! O filmie obyczajowym piszą, że mało akcji, o komedi, że nie poważny, o dramacie, że nie śmieszny...

pachomir

Istotne jest to co znajduję się pomiędzy tą jazdą i dotarciem na miejsce.

ocenił(a) film na 7
Edward_Nozycoreki

Są filmy na które najlepiej patrzeć z bliska, pod mikroskopem, fragment po fragmencie, są też takie, na które spogląda się z daleka (pomijam - "jedno i drugie", oraz - "nie patrzeć najlepiej w ogóle)

Na ten film moim zdaniem patrzy się z daleka, z dystansu.
Istotna jest sama jazda (i w niej jest sens).

Tło jest tu pierwszym planem, a pierwszy plan - tłem.

Takie jest moje dość bełkotliwe zdanie.

addam23

Drgogi aitorze tegoż tematu. To nie jest film o przemijaniu - a przynajmniej nie jest to jego głownym tematem! To film pokazujacy jak łatwo jest zerwac nam dialog z druga osoba i ile potem trudnosci spotyka nas, jesli chcemy go odbudowac. Poza tym 9trzymajac sie juz watku dialogu0 film pieknie pokazuje nam jak rozmowy z ludzmi wypelniaja nam zycie- jak dzieki temu uczymy sie wrazliwosci i rozumienia innych. Radze obejrzec ten film ponownie!

ocenił(a) film na 7
Evelyn_8

:)
Dla mnie jest to film o przemijaniu. Pójście w tym interpretacyjnym kierunku jest moim zdaniem najciekawsze.

No ale mnie nie interesuje to co Lynch chciał powiedzieć:
"Po to jest tekst, żeby go samodzielnie rozwiązywać – autor to okoliczność przygodna, niekonieczna. "

ocenił(a) film na 9
addam23

-"co jest najgorsze w starości"
-"w starości najgorsze jest to, że pamięta się młodość"...
Piękny film...

ocenił(a) film na 6
pachomir

Zgadzam się ze wszystkimi, dla mnie film traki o, nudnawy, bo mozna było trochę ciekawiej sens filmu uchwycić, ale za przekaz dla mnie na +. Podobała mi się przypowiastka o dzieciach co łamały patyk.

ocenił(a) film na 10
pachomir

pchomir, jeśli to naprawdę wszystko co dostrzegłeś w tym filmie, to idę o zakład, że masz ciągle rozwarte usta.

ocenił(a) film na 10
pachomir

a do tej jazdy cała gama emocji, obrazów, przyczyny tej peregrynacji; dla mnie to ciepła opowieść o przemijaniu, miłości, przywiązaniu, wybaczaniu.
chyba się nie spodziewałeś, że zza krzaka jakiś zeschizowany karzeł wyskoczy?

ocenił(a) film na 10
podarty_pantalon

sęk w tym ze nie wszystkie filmy sa dla wsztstkich. jeden szuka w filmie wartkiej akcji, efektow, krwi itd a drugi dostrzeze magie w dziedku jadacym na kosiarce zeby pogodzic sie z bratem:) ja naleze do tej drugiej grupy

ocenił(a) film na 7
person2

Podział okropnie uproszczony.

ocenił(a) film na 10
addam23

to byl przyklad:) jakbym mial sie zaglebic w temat podzialu i roznorodnosci kina to zapewne wyszloby dlugie opowiadanie

ocenił(a) film na 7
person2

To fajnie.
Jak jednak sam z doświadczenia wiesz - w internecie różni ludzie się trafiają, więc ostrożności nigdy nie za wiele...

ocenił(a) film na 10
addam23

wiem i staram sie nikogo nie obrazac:) chociaz czasami mala prowokacja moze prowadzic do ciekawej rozmowy. wazne tylko aby byla to rozmowa kulturalna.