Prosta historia

The Straight Story
1999
7,7 54 tys. ocen
7,7 10 1 53715
7,8 44 krytyków
Prosta historia
powrót do forum filmu Prosta historia

Chyba wszystko zostało już powiedziane na temat tego filmu. Lynch po raz kolejny (po "Człowieku słoniu") odstąpił od swojej typowej estetyki i po raz kolejny zrobił wspaniałe dzieło. "Prosta historia" to dowód na to, że mniej znaczy więcej. Poruszające aktorstwo (oklaski dla Richarda Farnswortha i Sissy Spacek) , poruszająca historia. Brawa za nieprzegadanie końcówki, brak patetyczności i zrobienia na siłę z filmu wyciskacza łez. Całość świetnie podkreślają piękne, trochę leniwe zdjęcia i muzyka.

ocenił(a) film na 10
Karma_Police

Chciałbym tylko zwrócić dodatkowo uwagę, że film ten ma zupełnie inny wydźwięk, niż większość filmów Lyncha. W obrazach takich jak Twin Peaks, Blue Velvet, Zagubiona Autostrada, czy też Dzikość Serca widz ma poczucie wszechogarniającego zła, które czai się wszędzie dookoła i próbuje nas zniszczyć.
W Prostej historii, za wyjątkiem epizodu z sarną, wszyscy wokół są dobrzy i uczynni. Ameryka nie jest tu przedstawiona jako siedlisko zła i występku, ale sielska i nieomal baśniowa kraina.

Gdy pierwszy raz oglądałem film byłem mocno zaskoczony, bo obraz wydał mi się właśnie przez ową zmianę tonacji strasznie "mało linczowski" i przez to nijaki. Później jednak autentycznie zostałem nim zauroczony.

ocenił(a) film na 8
gramin

Ja osobiście byłem wielce zszokowany iż jest to film wytwórni Disneya, Lynch + Disney to nietypowe połączenie. Sam w sobie film jest bardzo dobry. Zabieram się za recenzje.