Potrzebowałbym jakiegoś opracowania lub recenzji do tego filmu z książki lub gazety...bo wybrałem go jako przykład motywu drogi na wypowiedź maturalną
swietny przykład :) ale z opracowaniem może byc trudno, może posłużysz się recenzją redakcji filmwebu? jest tam parę zdań które mogą byc funkcjolane... nie wiem co masz jeszcze i jak chcesz konstruowac prace- np jaką masz tezę?
http://www.filmweb.pl/reviews/Za+co+B%C3%B3g+kocha+Ameryk%C4%99-14 tu jest ta recenzja.
.
"W większości tych filmów rozległość kraju, możliwość ucieczki, odmiany losu przez ruch w krajobrazie budowała elementy wielkiego mitu Ameryki, osobnego świata, w którym udaje się człowiekowi więcej.
W "Prostej historii" Lynch [...] powraca do mitologii filmu drogi, do mitu amerykańskich przestrzeni".
Kto jedzie powoli, widzi więcej. Bohaterowi "Prostej historii" trzeba sześciu tygodni na przebycie dystansu, jaki krążownik szos przeskoczy w pół dnia. Jego wehikuł to sklecona ze złomu przyczepa ciągnięta przez ogrodowy traktorek, dlatego wyrusza w czas żniw, a dojeżdża złotą jesienią. W drodze spotka wielu dobrych ludzi, z których każdy jest zarazem symbolem i zwrotką ballady. Jedni przychodzą się ogrzać przy nocnym ogniu, inni chcą trochę pomóc, pogadać przy okazji. Ostrożnie ważąc słowa, strzegąc swej prywatności i godności - stary człowiek opowiada napotkanym strzępy własnego życia."
myslę te cytaty mogą się przydać.
Moim zdaniem motyw drogi funkcjonuje tu jako droga do pojednania z bratem. By pokazać że na pewne rzeczy trzeba zasłużyć, zapracować. Obraz Lyncha doskonale pokazuje upór głównego bohatera w pokonywaniu tego olbrzymiego dystansu aby na końcu pokazać radosc z dotarcia do celu, czyli pogodzenia się z bliskim.
Masz racje, droga jest w tym filmie drogą do pojednania z bratem, poza droga jako ukazanie piękna Ameryki(zarówno krajobrazów, jak i "tych dzielnych, upartych i prawych ludzi z prowincji") - takie jest moje zdanie o tym.
z filmów to Easy Rider, a z książek to Kordiana i Latarnika. A może znasz jakieś inne książki, w których łatwiej byłoby wyjaśnić funkcję motywu drogi?
Odpusc Kordiana, trudny utwór, bardzo szkolny i komisja będzie go znała na pamieć, wiec może byc im łatwo Cię zagiąc <możesz wiedziec wszystko i byc swietnie przygotowanym ale one i tak mogą cos znalezc ;p>
jeżeli chodzi o książki to "Władca Pierscieni" <droga pełna przygód i niebezpieczeństw,której celem jest zniszczenie Pierscienia, ktrory moze symbolizowac słabosci człowieka- pragnienie wladzy, bycia potęznym, ale tez proznosci, symbol zła wiec można to interpretowac jako walkę z ułomnosciami człowieka. mozesz sięgnąc też po bitników, motw drogi, szczególnie podróży autostopem przewija się w 90% utworów, "Opowiesc wiglijna"- nieco gimnazjalne, ale jest tyyle możliwosci interpretacyjnych <droga ku odmianie, droga funkcjonuje jako alegoria życia, moze to byc swietny przykład>
"Jadro ciemności" Josepha Conrada- wędrówka do centrum zła, przez całą podróz Marlowa poznajemy Zło, tkwiące w wybitnej jednostce, rozwijające się, rosnące.
myslałes może o wierszu? "Moja Bohema" Arthura Rimbauda <podmiot liryczny zachwyca się pięknem swiata, motyw wędrowania dla węrdrowania>
na razie tyle przychodzi mi do głowy, postaram się jeszcze cos wymyslić :)
a może, znasz jakieś artykuły lub opracowania o bitnikach, bo do bibliografii bym potrzebował
jest takie wydanie,Historia Stanów Zjednoczonych Ameryki, pod red. Andrzeja Bartnickiego, Donalda T. Critchlowa jest to zbiór rożnych artykolow, pare tomów tego jest powinno byc cos o społeczeństwie i kulturze. poszperaj w książkach dotyczących historii społecznej stanów zjednoczonych po II wojnie swiatowej. bo beatnicy to subkultura, wiec nie tylko literatura, ale tez jakis sposob zycia ;) jeszcze może tu cos będzie: http://books.google.com.my/books/about/Historia_literatury_ameryka%C5%84skiej_XX _wi.html?id=wfLyAAAAMAAJ