PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1035}

Przebudzenia

Awakenings
1990
8,1 131 tys. ocen
8,1 10 1 131333
7,6 35 krytyków
Przebudzenia
powrót do forum filmu Przebudzenia

Film ten oglądałam jakiś rok temu, ale po mimo to pamiętam bardzo dobrze, jakie zrobił na mnie wrażenie.Nawet dziś, gdy ktoś wspomina o tym obrazie,na chilę ogarnia mnie uczucie "melancholii wzbogaconej lekką nutką optymizmu".
Pamiętam dzielnego lekarza, który nie bał się wierzyć, że uda mu się osiągnąć to, w co nikt nie wierzył.Widzę chorego pacjenta, który bardzo wolno(ale jednak!), urzeczywistnia marzenie doktora.I na koniec wspominam siebie,kiedy wraz z rozwojem fabuły uświęcałam się w przekonaniu,że"Jeżeli się w coś wierzy, to wszysko można osiągnąć"-a tu nagle "trach!"bajka kończy się źle.Ale mimo to,ma się wrażenie, że to chwilowe szczęście, jakiego doświadczył pacjent i lekarz,sprawia ,iż ta porażka nie wydaje się tak oczywista.

ocenił(a) film na 8
olgusia

kto wie
Rzeczywiście końcówka wydaje się mało optymistyczna, trzeba szukać w niej jakiegoś pocieszenia - że jednak warto było, że i chwilowe szczęście ma swoją wartość itd...
Proponuje troszkę bardziej optymistyczne spojrzenie. Być może za kilka lat będzie można nakrecić kontunuację Przebudzenia. A scenariusz napisze medycyna.........