Przekręt

Snatch
2000
7,9 264 tys. ocen
7,9 10 1 264328
7,7 63 krytyków
Przekręt
powrót do forum filmu Przekręt

Niech mi ktoś powie, co takiego jest w tym filmie, że jest tak wysoko w rankingu? da mnie jest to film dobry, aczkolwiek na drugą, jak nie trzecią setkę w rankingu.

TubylecBetonu

w sumie... to nie wiem, ja lekko przysnąłem na tym filmie, gdyż najzwyczajniej w świecie mnie nudził

Dawidosky

Jest zajebisty! Tylko nie pasuje Wam kolor...

ocenił(a) film na 10
TubylecBetonu

fabuła, muzyka, montaż, gra aktorów, humor, akcenty Rosjan, świnie, pies, szabla i szczucie, właśnie to jest w tym filmie i dlatego jest taki zajebisty, ale zawsze może nie pasować ten kolor...

ocenił(a) film na 7
FlashGordon_filmweb

Fabuła? w niczym nie zaskakująca, przeciętna. Muzyka? byle co, co da się wysłuchać, trochę jednak bez jakiegoś celu ani wyczucia. Montaż? właściwie się nie zauważa. Gra aktorów? tu może być lepiej, aczkolwiek jakoś nie zwalili mnie z nóg, bo od nich to raczej można się takiego poziomu spodziewać. Humor? coraz gorszy w komediach, ani razu się nie śmiałem. Akcenty rosjan, świnie, pies, szabla, szczucie? a jakie to ma znaczenie, skoro w fabułę wkleja się jako wyrywki i tanie gagi. Na prawdę w niczym nie intrygujący film, jedynie za aktorów można dać mu 7/10, chociaż to może być nawet naciągane

ocenił(a) film na 10
Razah1944

u podbiłeś ocenę filmu bo grali w nim znani aktorzy ? szok

TubylecBetonu

Mnie też dziwi pozycja w rankingu film b. dobry fajny itp. ale jest za dużo lepszych filmów, które powinny być w TOP 100 :)

ocenił(a) film na 10
netti

jakieś przykłady?
..bo moim zdaniem to za dużo lepszych nie ma - świetne zdjęcia i montaż, dobra muzyka i przede wszystkim zajebiste pomysł i wykonanie. topowa produkcja.

ocenił(a) film na 7
ddiiaarr

Chociażby Labirynt Fauna, czy American Beauty. Filmy o wiele lepsze, a są daleko w tyle.

ocenił(a) film na 10
TubylecBetonu

nie są złe - też je lubie ...na mojej liście mieszczą się w setce ..ale poniżej przekrętu :)

ocenił(a) film na 10
TubylecBetonu

Tubylec i netti - nie zastanawiajcie się nad pozycją w rankingu - po pierwsze (moim zdaniem) ranking gdzie są filmy ze wszystkich kategorii nie ma sensu... a po drugie w ogóle ranking filmów (gdzieś już o tym pisałem) pokazuje tylko ich popularność i gust większości ludzi którzy je oceniali - a to czy jakiś film jest lepszy czy gorszy - to przecież każdy wie najlepiej sam ...i każdy inaczej - bo to rzecz gustu :)

ocenił(a) film na 7
ddiiaarr

Stary, jasna rzecz, tylko po prostu zdziwiło mnie to, że Przekręt jest tak wysoko bo nie jest to wybitny film. A gust, wiadomo, każdy ma inny, ale podyskutować można.

ocenił(a) film na 10
TubylecBetonu

No można - ale na temat tego filmu ciężko dyskutować - ja akurat uwielbiam ten rodzaj kina jaki reprezentuje "Przekręt", "Lock stock & 2 smoking barrels", "Human Traffic", "Sin city", itp. ...to są filmy, które spokojnie można oglądać 2 razy pod rząd - przyjemność nie polega tutaj na śledzeniu fabuły - mnie się akurat najbardziej podoba to w jaki sposób jest ta fabuła przedstawiona i przy użyciu jakich technik. I to że nie ma tu zbędnych scen ani sekund w filmie - całość jest upakowana tylko tym co niezbędne i każde ujęcie, ruch, dźwięk i słowo dialogu jest przemyślane i do czegoś prowadzi.
Polecam obejrzeć jeszcze raz albo dwa - na spokojnie, czasem przyglądając się jak świetne ujęcia zostały tutaj zastosowane, jak aktorzy pracują mimiką i ogółem jak wszystko jest dopracowane.
A te 2 filmy, które wymieniłeś po prostu ...ciężko jak dla mnie przyrównywać... inna bajka - jest w nich sporo czasu i miejsca na przemyślenia i dużo mniej się dzieje ...i czego by nie powiedzieć to myślę że pracy przy nich było dużo mniej niż przy "Przekręcie"...

ocenił(a) film na 7
ddiiaarr

Dla mnie "Porachunki" o wiele lepsze od Przekrętu, o wiele bardziej zakręcone i ani chwilę się nie nudziłem. Co prawda bardzo podobny rodzaj kina mimo to o wiele bardziej "Porachunki" mi się podobały. Co do podanych przykładów filmów "Labirynt Fauna" i "American Beauty" to nie chciałem szukać filmów o podobnej tematyce, po prostu, te filmy są dla mnie o wiele lepsze i powinny się znaleźć wyżej.

TubylecBetonu

Zajebista komedia i tyle. Celowy kicz, który urasta to rangi niemal sztuki. Coś jak Pulp Fiction.

użytkownik usunięty
TubylecBetonu

Bo jest zajebisty ?

Dobra, bez przesady. To świetna, przerysowana, porąbana komedia gangsterska. Kiczowata jak filmy Tarantino. Szczerze - nie każdemu przypadnie do gustu, bo to dość specyficzny rodzaj humoru. Jednakże jeśli ktoś do dzisiaj nuci główny motyw z "Pulp Fiction" albo ciągle cytuje Julesa Winnfielda to jest to film dla niego. Chociaż...możliwe że innym też się spodoba, ale to już raczej w mniejszym stopniu.

ocenił(a) film na 10

Ja uwazam ze jest swietnie nakrecony i na dodatek jest bardzo smieszny. Co wiecej: nie jest to jakis toaletowy humor typu "bekanie i pierdzenie". Świetnie nakręcony, bardzo dobra gra aktorska (akcent cyganów = cudo!). Nie każdy lubi tego typu filmy, więc pewnie autorowi tematu nie spodobałby się Rock 'n Rolla

ocenił(a) film na 7
VojtyNCE

Nie to, że film mi się nie podobał, oceniłem go na 7, ale moim zdaniem jest zbyt wygloryfikowany. Fajne kino akcji, powiedzmy inteligentnych dialogów, niezła fabuła, ale to wszystko. Oglądałem film o podobnym "charakterze" a mianowicie "Porachunki" i moim zdaniem wypadł o niebo lepiej.

ocenił(a) film na 8
TubylecBetonu

Ładnie powiedziane ;)

pz220 wreszcie ktoś dobrze gada. Tak samo jest z Tarantino - jedni zobaczą w tym filmie sztukę, inni kicz i badziewie. I w sumie nie dziwię się jednym ani drugim, bo każdy ma swoją rację. To od widza zależy czy w jakimś filmie zobaczy dzieło, czy szmirę. Dopóki nie ma widza film jest neutralny niezależnie od dopracowania. Dopiero publika nadaje mu wartość.
Dla mnie... średniawy, może dlatego że lubię filmy pouczające. Ale znam parę osób którymi chętnie nakarmię swoje świnie łehehehe :D