jak ten film mógł zdobyć Oskara w 200 roku? Wygrał z Gladiatorem :/ jak to jest możliwe? Słuchałem tej ścieżki i nie ma nic nadzwyczajnego a w Gladiatorze to ciarki przechodzą... co to ma być???? Szlag mnie trafi..
Rzecz gustu, ja tam np. zgadzam się z werdyktem Akademii, chociaż muza z Gladiatora również świetna. Pzdr.
ale czy była lepsza niż w Gladiatorze? no pewnie tak że rzecz gustu ale kurcze lepszy od Gladiatora????
Oczywiscie muzyka z Przyczajonego nie moze sie rownac z genialną muzyką z Gladiatora wiec jest 2 do 2. Ale co Akademia wie o muzyce skoro ostatnio przyznali statuetke Babelowi, w ktorym sciezka jest taka jak w kazdym innym filmie?
Yeah 2 do 2! Nie mam pojęcia co jest w muzyce z Przyczajonego z hero była zdecydowanie lepsza.. Za to Gladiator jest dla mnie niezwyciężony! Niestety nie słyszałem soundtracku z filmu Babel, ale słyszałem opinie ludzi i ponoć jest trafnym wyborem :D dzięki za wsparcie!
W tym roku ja dałbym Oskara "Labiryntowi fauna", ale "Babel" postawiłbym zaraz za nim. Muzyka taka sama jak w każdym innym filmie.. Tylko że świetna!
Eeee... "Gladiator"? Muzyka ładna, ale zdecydowanie bardziej na Oscara zasługiwał "Przyczajony tygrys, ukryty smok". W tym roku pominięto najlepsze soundtracki: do "Źródła" i "Malowanej zasłony". Przerażające jest to, że Philip Glass dostał kolejną nominację za przerażający soundtrack do "Notatek o skandalu". Jest taka sama jak do "Godzin", tylko że kompletnie nie pasuje do filmu i narzuca idiotyczną interpretację. Co z tego, że jest na wysokim poziomie sama w sobie?
"Labirynt fauna", ew. "Królowa" /chociaż Desplat tak naprawdę popisał się w "Malowanej zasłonie" która wygrała Złoty Glob/. "Babel" zbyt dużo ciągnie z poprzednich sountracków Santaolalli i mimo tego, że efekt końcowy jest świetny /jak w "Brokeback Mountain"/, nie wydaje mi się, że powinien kwalifikowac się do kategorii "best ORIGINAL score"; raczej "best ADAPTED score".
nie slyszalem muzyki z gladiatora(nie widzialem nawet tego filmu) ale trudno jest wyobrazic mi sobie cos piekniejszego od muzyki z przyczajonego. w koncowej scenie tworzy wrecz niesamowita dramaturgie.a wiec jest 3 do 2 dla przyczajonego
Pooglądaj najpierw Gladiatora - potem pogadamy :) Hans i Lisa stworzyli coś niesamowitego w Gladiatorze. Przykro mi ale nie zachwyciła mnie w jakiś sposób muzyka z przyczajonego.. niestety..
pozdrawiam
Moim zdaniem bardzo słuszna decyzja. Muza Zimmera jest świetna, ale ta Tan Duna jest GENIALNA. IMO jedna z najlepszych ścieżek dźwiękowych w historii kina. Czasem tak jest, że jedna świetna muza ("Gladiator") przegrywa z inną - jeszcze lepszą. Tak było w tym wypadku.
Oscar dla przyczajonego tygrysa za muzyke, gdzie pokonał Gladiatora, to chyba największa pomyłka w hostorii oscarów, przecież w tym filmie muzyka jest beznadziejna, lepsza już jest w muminkach, a w Gladiatorze to poprostu rewelacja, więc to już 3 głos na Gladiatora. Dla przyczajonego tygrysa 1/10
A ja mam wrażenie, że jak muza nie jest głośna i pompatyczna, to ty jej zwyczajnie nie słyszysz...
ten oscar to poprostu pomyłka!!!!
byle menel po pijaku lepszą sciezke dzwiekowa by napisał!!!
miałem odruch wymiotny jak tego suchałem!!!
Jak dla mnie to najlepszy jest soundtrack z Eurotripa :D A i z Króla Lwa <lol> jednak gladiator wymiata :)
Jak dla mnie i ta i ta jest świenite dobrana. W Gladiatorze taka głośna w sam raz do scenerii , a w Przyczajonym spokojna i lekka idealna do natury i spokoju ducha.. Dla mnie wygrywa Przyczajony .
ps. widac ze jestesmy razem swiezo po tym filmie :D:D
wlasnie lecial w TV
co nie zmienia faktu ze go ogladalem 3 raz :D
"Słuchałem tej ścieżki i nie ma nic nadzwyczajnego" wlasnie... sluchales sciezki dzwiekowej ale najwyrazniej nie slyszales jej w filmie a to wielka roznica ... Muzyka w tym filmie jest genialne wpasowana w nastroj i klimat tego filmu za co dostala oskara (jakby nie bylo muzyka z gladiatora tez mi sie bardzo podoba) :) pzdr
Kto powiedział, że nie oglądałem filmu?? Wyciągasz złe wnioski! Nigdy nie słucham ścieżki bez oglądania filmu!!! Oglądałem film i słuchałem ścieżkę! Niestety film mi się nie podobał a muzyka w filmie była bardzo ładnie dopasowana lecz przy mojej opinii nie dorównuje Gladiatorowi jako ścieżka 'sama' bez oglądania filmu i podczas niego!! Muzyka z Przyczajonego nie jest zachwycająca kiedy nie oglądało się filmu. A w Gladiatorze bez oglądania filmu ścieżka jest niesamowita! Z resztą to moja opinia, ale pytałem wiele osób, które potwierdziły to co mówię.. Jest to także kwestia gustu... U mnie Gladiator to numer 1 a Przyczajony mu nie dorównuje.. sorry by that.. pozdrawiam... ;)
Pheee przestańcie się kłócić... Po ile Wy macie lat ??? To oczywiste że Przyczajony Tygrys miażdży Gladiatora i ma jeszcze tajną broń dla nie wtajemniczonych ukrytego smoka... :D. A tak serio to wole Przyczajonego... Muzuka w filmie jak dla mnie piękna. Polecam Dom latających sztyletów, Hero, Cesarzową... Niestety nie każdy lubi takie filmy... Ja uwielbiam...
Co do muzyki to muszę (z przykrością niestety dla wielu zapewne) postawić na Gladiatora - jedna z najlepszych ścieżek dźwiękowych jakie kiedykolwik słyszałem i chyba moja ulubiona (oczywiście w kategoriach score bo w ost to inna sprawa). Jednak co do filmu to stawiam na Przyczajonego - owiele bardziej mi sie podobał od Gladiatora no ale trzeba przyznać, że panu Hansowi należą sie brawa za to iż storzył muzykę która może egzystować bez filmu a to niebyle talent. Czyli ile jest w pojedynku Gladiator vs. Przyczajony?
Następny głos na "Przyczajony Tygrys...".
Owszem, doceniam i lubię muzykę z filmu "Gladiator". Ale jednak MUZYKA przez duże M to jednak jest w
"Przyczajonym..."
jestem zdecydowanie za ,,Przyczajonym tygrysem..." :D (ile jest do ilu bo straciłem rachubę ;p) pozdawiam
A co niby takiego nadzwyczajnego jest w "Gladiatorze"?. Zdecydowanie wolę "Przyczajonego Tygrysa".
Przede wszystkim to, że od razu widać że jest to muzyka z innej kultury, inne instrumenty, inna liryka. Tak samo z jej obecnością w filmie, sceny walki na czubkach drzew czy inne tego typu to w kinie coś rzadkiego. Na tym tle "Gladiator" jest tylko kolejną hollywoodzką superprodukcją, wbrew temu, co sądzą użytkownicy FW, wcale nie najlepszą, ani nowatorską. Jak i jego muzyka.
Oscar za muzykę !! ;/ też sie z tym nie zgadzam oczywiście, powinien dostać Hans za Gladiatora, tak samo jak rok później za Pearl Harbor; przeklęta Akademia !
Jak już dali oscara Gladiatorowi za najlepszy film to za muzykę też mogli. Przynajmniej Zimmer dostał globa za tę arcy genialną kompozycję.
Uważam że obie te ścieżki są piękne, ale diametralnie się różnią, każda ma inny klimat i pochodzi z innego kręgu kulturowego, dlatego nie należy ich porównywać. Akademia po prostu musiała coś wybrać nie oznacza to, że muzyka z "Gladiatora" jest słabsza.
Pozdro dla wielbicieli soundtracków :)
Zdecydowanie tracki z Przyczajonego. Muzyka z Gladiatora jest monumentalna ok. Ale to Tan Dun ze mną rozmawia poprzez swoje dźwięki. Nie Hans.
Pozdr