6,9 84 tys. ocen
6,9 10 1 83588
6,7 29 krytyków
Przyczajony tygrys, ukryty smok
powrót do forum filmu Przyczajony tygrys, ukryty smok

!!!ZA CO OSCAR?!!!

ocenił(a) film na 4

Za co ten Oscar??? Mimo licznych efektów specjalnych nie udało się autorom przenieś Matrix-a na "troche" starszy grunt... Dla mnie film jest nudny i zdecydowanie mu czegoś brakuje!!! Może to właśnie próba naśladowania amerykańskiej produkcji tak negatywnie nastawiła mnie do tego filmu??? Nie jest to wcale ambitny film i nie polecam go kinomanom!!!

ocenił(a) film na 10
enriQ

Przepraszam ale muszę spytać: Ile azjatyckich filmów widziałeś?

ocenił(a) film na 9
enriQ

ehhh ten matrix i matrix! jakie nasladowanie? czlowieku najpierw poczytaj troche na temat legend japonskich a zwlaszcza chinskich; jesli juz mowimy o "nasladowaniu" (jak to ladnie ujales) to raczej matrix czerpie duzo z kultury wschodu

ocenił(a) film na 8
thx147

Zgadzam sie z slayd.Ogladając ten film byłeś uprzedzony,a powinienes patrzec nie na efekty specjalne lecz na treść filmu,która jest moim zdaniem piękna.

enriQ

nie no na to nie wpadłem, mam nadzieję, że nie próbowali naśladować Matrixa, bo inaczej ten film by mi się nie podobał. Tak na marginesie to mitologia wschodnioazjatycka liczy kilkaset lat :)))) ale co tam

ocenił(a) film na 10
enriQ

Nie ma to jak prawdziwy,razowy kinoman! Wszędzie, nawet w najbardzioej niepozornym miejscu odnajdzie ukryte odniesienia do takich dzieł jak matrix. Nawet w chińskiej baśniowej produkcji opartej na legendzie z przed wieków :) Chylę czoła takim kozakom.

ocenił(a) film na 8
enriQ

Enriq, coś ci się pomieszało...Prędzej już Matrix czerpie z kultury Wschodu...

enriQ

popieram (prawie) całkowicie tzn. te efekty specjalne może i liczne ale nie idzie to w parze z ich jakością, słaby film

ocenił(a) film na 2
witekwww

dostał oscara tylko i wyłącznie ze wzgledów polityczno gospodaczych to jest cała prawda. Oscary rozdają skorumpowane pryki nie ogladające filmów.
ten film jest okrutnie nudny, drętwe teksty, historia do chrzanu. Legenda o popielu byłaby ciekawsza. Osobiście nie dałem rady tego obejrzec do końca ani nawet do połowy. Filmy z bruce leem sa 00razy ciekawsze.

użytkownik usunięty
Aldon

Masz racje, czlowieku: Filmy z Bruce'm Lee sa 0 razy ciekawsze...

ocenił(a) film na 10
Aldon

Nie wiem jak wy, ale ja nie ufam nikomu kto używa zwrotu "To jest cała prawda".

ocenił(a) film na 8
Sqrchybyk

"!!!ZA CO OSCAR?!!!"

Za wyobraźnię, świeżość, niebanalne treści, fenomenalne sekwencje walk, ciekawą fabułe, niezłe aktorstwo (jak na film ze Wschodu), nowatorskie i przełomowe podejście do gatunku, który zszedł na psy. "Wo hu cang long" nadał nową jakość i głębię płytkim scenom walk spotykanych w filmach kung-fu.

"When it comes to emotions, even great heroes can be idiots"

ocenił(a) film na 10
Not_Anyway

Nie wiem ile filmów z Azji widziałeś, ale aktorstwo jest tam na wysokim poziomie. obejrzyj raz jakiś film z Hong Kongu, czy Japonii bez Łubudubu i jeszcze raz oceń grę aktorów.

ocenił(a) film na 8
MC_Bubas

Podaj mi parę dobrych tytułów, jak możesz, przyznaję, że nie jestem ekspertem we wschodnim kinie (ciężko dostępne), a chętnie bym się "doedukował" w tym zakresie. Albo link do jakiejś listy, czy coś w tym rodzaju. Dzięki. Miałem przedtem na myśli, że w znanych mi filmach z Hong Kongu aktorzy grają dziwnie (no, może po prostu "inaczej" ;) Ale faktem jest, że niewiele ich widziałem (może po prostu trafiałem na słabsze produkcje?).

ocenił(a) film na 10
Not_Anyway

Doskonale to rozumiem. Azjatyckie kino pojawiło się u nas stosunkowo niedawno. To kilka filmów, które przynajmniej na mnie zrobiły wrarzenie:
http://www.filmweb.pl/Moonlight,Express,%281999%29,o,filmie,Film,id=104623 [www.filmweb.pl/Moonligh ...]
http://2046.filmweb.pl/2046,%282004%29,o,filmie,Film,id=3486 [2046.filmweb.pl/2046,%2 ...]
http://www.filmweb.pl/Droga,do,domu,%281999%29,o,filmie,Film,id=30622 [www.filmweb.pl/Droga,do ...]
http://www.filmweb.pl/Zawie%B6cie,czerwone,latarnie,%281991%29,o,filmie,Film,id= 31273 [www.filmweb.pl/Zawie%B6 ...]

ocenił(a) film na 8
MC_Bubas

Dzięki. Postaram się dostać je w swe łapska i obejrzeć. Szkoda, że są tak ciężko dostępne (w wypożyczalniach DVD praktycznie brak "nieamerykańskiego" kina, ale od czego jest e-mule ;)

ocenił(a) film na 2
Sqrchybyk

a ja nie ufam komuś kto nie ufa innym. pozatym prawda jest jedna.