Jak dla mnie bardzo dobry i jedyny film akcji nakręcony przez polaków. Jedna rzecz mnie zdziwiła a chodzi o oznakowanie wiekowe. Jak oglądałem "Psy" w 2011 roku to był od 18+ a teraz jest już od 16+.
wystarczy popatrzeć na współczesne "bajki" z których emanuje przemoc w każdej postaci, rośnie kolejne pokolenie "Breivików", już jest świat popieprzony a będzie 100 razy bardziej, - na szczęście My już będziemy na emeryturze...
Nawet kilkadziesiąt lat temu palili po kiblach w szkołach i robili różne dziwne rzeczy tak jak dziś, czasy się zmieniają jak widać teraz jest pokój, więc wszystko raczej nie idzie w złą stronę. Demonizowanie przyszłości i gloryfikacja tego co było jest obecnie w modzie, typowe dla polaczków. Nieraz u mnie w rodzinie wypominają mojemu wujkowi jakim to był sadystą że zabił kota, dokuczał babce i przebijał psom uszy a jakoś dziś jest naprawdę spokojnym człowiekiem, nawet nie słyszałem żeby głos podniósł. Darujcie sobie takie śmieszne komentarze bo żal takich wywodów czytać.
"zabił kota i przebijał uszy psom" , o ile pierwsze mnie nie przeraziło to czytając wyraz "przebijał" użyty w tym zdaniu miałem cichą nadzieję że dalej ujrzę tekst o oponach od samochodów jakichś lokalnych prominentów, jednak rzeczywistość okazała się być bardziej brutalna . Sory ale ten Twój wujek nie miał chyba zbyt równo pod sufitem..... No i ta babcia - cóż mu zawiniła ???
Aha, czyli zabijanie kotów jest okej? Ku.rwa, czemu niektórzy idioci nie lubią tych wspaniałych zwierząt? Bo są niby wredne?? Bo jak zwierzę nie jest uległe i nie zachowuje się poddańczo jak pies, to znaczy że jest wredne?? Idź się zabij, hipokryto, proszę cię.
do mnie piszesz?? Jak tak to weźże se przeczytej mój post raz jeszcze a zrozumiesz sens mej wypowiedzi, do kotów też nic nie mam, ogólnie nie mieści mi się w głowie znęcanie się nad zwierzętami !! Sam kiedyś miałem kota, a tej chwili przychodzi do mnie kot którego dokarmiam chociaż nie jest bezdomny i co dalej będziesz mi pisał żebym się zabił fiucie ? Przynajmniej byś se darował w Wigilię.
To co miało to znaczyć :""zabił kota i przebijał uszy psom" , o ile pierwsze mnie nie przeraziło" ????????? Lepiej sam pisz ze zrozumieniem zamiast komuś kazać czytać ze zrozumieniem więc się nie dziw że Ci ktoś tak odpowiada.
Aaa o do filmu - zacny. Obejrzałem właśnie przed chwilą, najbardziej z postaci żałuję gościa granego przez Kondrata, rzeczywiście chciał upilnować dupy Lindy no ale, niestety zginął dość marnie.
Tak tu się zgodzę, laska wykiwała obu gości, zniszczyła przyjaźń i tym samym doprowadziła do głupiej śmierci Ola.
zwróć uwagę że to działa wszędzie, tak jest świat poukładany tylko niewielu mówi o tym wprost. Sytuacje takie i podejście mają miejsce szczególnie gdy starasz się o pracę, nikogo nie obchodzi to że nie masz co jeść, mówią wprost " ale wiadomo że panowie wolą jak ich obsługuje jakaś ładna pani" - taki argument usłyszałem nie dawno przez telefon od jednej pani menadżer która karierę zapewne zrobiła pod biurkiem. Ręce opadają.
Jak dla mnie 6/10, gdyby było mniej przekleństw dałbym 9/10. Oglądałem kilkakrotnie w ciągu lat i muszę przyznać, że mógł powstać lepiej. Oczywiście najlepsza część to pierwsza jak zresztą we wszystkich filmach. Są takie filmy, które się nie starzeją. Psy niestety się do nich nie należą ale mogę się mylić. Bardziej doceniam kino zagraniczne. Ale przyznać trzeba, że aktorzy z Psów, reżyser Pasikowski oraz cytaty z Psów są i nadal będą kultowe. I jest to chyba jedyny polski film, którego cytaty tak zapadają w pamięć i jest tak wiele.
P.S. Proszę mnie nie linczować.
Ale co Cię bolało w tych przekleństwach? Ludzie nie trzymają języka na wodzy w takich sytuacjach jak przedstawione na filmie, przekleństwa świetnie wkomponowane w nasz język jakim posługujemy się codziennie.
Po prostu jest za dużo. Są zagraniczne filmy gansterskie, w których się nie przeklina lub przeklina niewiele. Chodzi o pokazanie sensu filmu a nadmiar przekleństw troche może go przysłonić. Jest taki film Ojciec chrzestny, w którym w ogóle się nie przeklina a i tak jest on najlepszy. Choć wiadomo, że i tak gansterzy przeklinają. Wydaję mi się, że Psy jako produkt jest filmem podpatrzonym z Ameryki. No trzeba też popatrzeć w jakim okresie powstał tuż po Prl-u co też ma wpływ. O wiele bardziej cenie film Dług, moim zdaniem najlepszy film polski ostanich 20 lat do czasu Pianisty.
Zagraniczne filmy są na siłę cenzurowane żeby mimo brutalności zaniżyć kategorię wiekową.
Może i tak ale pomimo tego i tak niektóre filmy. Inaczej jest Polsce, w serialu TVP2 w którym gra Linda. Na siłę powstrzymuję żeby nie przeklnąć. Linda jest utożsamiamy z obrazem twardziela. Chciał z tym zerwać ale w Polacy bardzo się przywiązują do postaci, podobnie ma Mirosław Baka lub proboszcz z Plebanii. Ktoś grał księdza będzie księdzem do końca. Też mnie trochę zadziwiło obniżenie wieku w filmie Psy. Może jest to spowodowane brutalizacją języka i szybkim dorastaniem młodzieży. Ten film już tak nie szokuję jak kiedyś. Jestem bardzo ciekawy jakby wyglądały Psy nakręcone cyfrowo oraz obsadzony aktorami teraźniejszymi.
Co do tego jak by wyszło z dzisiejszymi aktorami to ciężko stwierdzić, większość tych z psów gra ciągle no ale widać różnicę w... wieku :D
Zmienia się też odbiór filmu, przykład - włoski western Dobry Zły i Brzydki oraz dwa go poprzedzające, mimo, że uczyniły Clinta Eastwooda znanym, były uznawane za kicz i po prostu tandetę w latach 60, 70 i 80. Nagle coś się zmieniło w odbiorze, dziś to klasyka kina.
Zgadzam się z Tobą Szymon_Kalisz co do przekleństw, w filmach zagranicznych jest ich mniej i to nie prawda że są cenzurowane, przecież kto teraz nie zna na tyle angielskiego i liczy na lektora, litości....samemu się wyłapie, no chyba że nie o to Ci Gazpacho chodziło? Tak czy owak, myślę że nawet i bez masy wulgaryzmów film może być dość brutalny na +18 i jeśli więc oto Ci chodziło Gazpacho że producenci amerykańscy zmniejszają ich ilość (a nie że w Polsce się je nie tłumaczy i lektor nie czyta) to trudno mi uwierzyć by to wystarczyło aby obniżyć kategorię wiekową, to byłoby nielogiczne i chore krótko mówiąc ale może ten świat taki właśnie jest... ?