PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1142}

Psy

1992
7,7 216 tys. ocen
7,7 10 1 216244
7,5 85 krytyków
Psy
powrót do forum filmu Psy

Film zapewne nie do końca zrozumiały dla młodego pokolenia. jak dla mnie świetna gra aktorska, genialne zdjęcia, dobrze dobrana muzyka. A to, że przeklinają - cóż, ubecy raczej nie mówili "kurka flaczek". Dosadnie pokazana specyfika tamtych czasów i tamtych ludzi.

Aghata78

dokladnie pokazana specyfika posuwania mlodej laski przez twardego mężczyzne, który ni to ludzi traktuje przedmiotowo, ni to się zakochuje...

ocenił(a) film na 9
Bawidamek_filmaniak

Skoro tylko tyle zrozumiałeś z tego filmu, wyrazy szczerego współczucia... ale tak jak wspomniałam wcześniej- film nie jest dla małolatów

Aghata78

http://www.youtube.com/watch?v=YdbcBBKNBzc WARTO !!!

Aghata78

A tak poważnie rzecz biorąc, również uważam że ten film nie jest dla małolatów, którzy widzą tam tylko same bluzgi, ma on głębszy przekaz bardziej zrozumiał nawet dla pokolenia które w komunie żyło . Pierwszy raz gdy oglądałem ten film , był dla mnie średnio trudny, ale zwróciłem uwage np na klimat który tam panuję, za każdym następnym razem odkrywałem go na nowo. W mojej ocenie moge powiedzieć tak; układy , układziki, kasa, miłość, zdrada, przyjaźń...samo życie

ocenił(a) film na 9
Bawidamek_filmaniak

No właśnie o to mi chodziło - ten film nie jest dla wszystkich zrozumiały. oprócz wątku miłosnego dojrzałego mężczyzny do małolaty i oprócz ogromnej ilości przekleństw, jest tam niezły opis przemiany "ubecji" w policję a i tez w grupy przestępcze (tych, których skusiła kasa) no i tak jak wspomniałeś układy, zdrada, przyaźń. Mnóstwo niezłych tekstów, które do dziś są cytowane, dobre zdjęcia, i według mnie na prawdę niezła gra aktorska. I chyba najlepsza rola Pazury (scena, gdy rozbija krzesłem szafki w szpitalu czy też podczas szpiegowania ubeków na śmietnisku). Żałuję, że Psy II już nie były takie klimatyczne.

Aghata78

Skoro młode pokolenie rozumie już tylko siedem słów: "żal", "żal.pl", "lol", "JP100%", "facebook" "kur wa" i "chuj", to nic dziwnego, że z "Psów" wynosi tylko przekleństwa.

Aghata78

A w "Psach" tak dużo nie przeklinają w porównaniu do większości współczesnych polskich filmów.