To bez wątpienia film kultowy. Jest brutalny, realistyczny, słyszymy wiele wulgaryzmów i nie rozumiem czemu to wszystkim przeszkadza ? Wystarczy wyjść na ulicę i posłuchać 8 latków grających w piłkę ! Taka jest rzeczywistość, a jeśli komuś aż tak to przeszkadza to niech nie ogląda ! A film jest naprawdę super. Polska lat 90, zmieniająca się z dnia na dzień, pełna oszustów i dorobkiewiczów, ale i poważnych i uczciwych ( chyba ) ludzi interesu. Tutaj mamy akurat tych pierwszych, ale są też idealiści. To również film o przyjaźni, czasem trudnej i wymagającej poświęcenia, choć to do końca nie wychodzi. Świetna rola Lindy, zblazowanego i zagubionego policjanta, Pazury - nowicjusza który wkracza w prawdziwe policyjne życie. To najlepszy film Pasikowskiego, bo reszta ( może oprócz "Krolla" ) to już nie dla mnie. Słowem Świetne polski kino.
jednym się podoba, innych bulwersuje
Musze powiedzieć że ten film też podobał mi sie jak widziałem go po raz pierwszy. Zresztą widział go prawie każdy i prawie każdy poznaje teksty z tego filmu. Na uwagę zasługuje też ścieżka dzwiękowa. Trudno "przejść" obok tego filmu obojętnie (jednym się podoba, innych bulwersuje - i dobrze)