PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1142}

Psy

1992
7,7 216 tys. ocen
7,7 10 1 216244
7,5 85 krytyków
Psy
powrót do forum filmu Psy

Mam problem z przydzieleniem odpowiedniego gatunku temu filmowi. Moim jakże nieskromnym zdaniem gatunek ten- przydzielony przez filmweb- w żaden sposób nie pasuje. Jest to raczej dramat sensacyjny. Rozumiem, że 14-latki sięgają po ten film, by posłuchać paru klasycznych przekleństw i pooglądać cycki, ale tu ważniejsza niż akcja jest fabuła. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Marczeslaw

to jest największy problem tego filmu, zresztą wielu spopularyzowanych, po które sięgają ludzie niepotrafiący odczytać przesłania/treści ukrytej etc.

ThePrestige

dokładnie, ten film na prawdę powinien być nie od 21 go ale nawet od 25 go roku życia, by zrozumieć całą kwintesencję , przekaz. Ktoś pomyśli, a każdy klnie jak szewc, troche akcji, ktoś dostał kulke, ktoś się z kimś przespał i co koniec? Nie. Tutaj jest aspekt polityczny. Dobranoc.

użytkownik usunięty
Bawidamek_filmaniak

zgadzam się z tobą chociaż nie mam narzuconego przez Ciebie wieku 21 lat. Jestem rocznik 91' ale uważam ten film za jeden z najwybitniejszych jakie powstały w naszym kraju. Oprócz aktorów, scenariusza tematyki, dialogów itp jedną z najważniejszych rzeczy w tym arcydziele jest właśnie tło polityczne tamtych czasów. Tło brutalnie prawdziwe, sarkastycznie i dobitnie pokazany ustrój w państwie, taki jaki prawdopodobnie był bez dodatków czy przekłamań. Moje słowa może nie brzmią wiarygodnie z powodu mojego młodego wieku ale czasy wojny, czasy powojenne mnie b interesują i wiem o nich troszkę chociaż sam osobiście ich nie przeżyłem.

ten film kręcili mniej więcej jak ty się urodziłaś:D Owszem, na tle współczesnych produkcji wyróznia go naturalność, o co w dzisiejszych czasach coraz trudniej. Pełno kiczu, hłamu, dziadostwa, przereklamowanych "celebrytów" ludzi kórych nalezy szanować nie wiadomo za co. Dlaczego właśnie Pan Linda nie udziela się tak publicznie a zasłużył na to z całą stanowczością? Podejrzewam że dlatego iż dojrzałośc i godność go przed tym powstrzymują i nie potrzebuje robić z siebie "pajaca". Ja Pana Bogusia bardzo szanuje!

użytkownik usunięty
Bawidamek_filmaniak

Ja Szanuję Pana Lindę,, ale również Pana Pazurę (Zawsze będzie dla mnie "Nowym" i ta scena w szpitalu to miazga), Pana Konrada, Pana Gajosa (taka surowa i bezwzględna postac). Denerwuje mnie np to że tak wybitny aktor jak Pan Żmijewski grający rolę Wolfa w Psach teraz gra klechę na rowerze czy doktorka w kitlu bo Polska nie proponuje mu żadnych dobrych ról. Nasz Naród ma talent do niszczenia karier Polskim aktorom wrzucając ich w bagno. Ale poza tym Polskę bardzo cenię :)

ocenił(a) film na 9
Bawidamek_filmaniak

ja mam 15 lat i nie obejrzałem tego filmu tylko dla przekleństw :D strasznie mi sie on podobał choc niektórych tekstów nie zrozumiałem i pewnie z moim młodym wiekiem nie zrozumiem

ocenił(a) film na 10
AlexGolian

ja jestem starszy od ciebie o 2 lata i obejrzałem ten film, ponieważ jest kultowy, a przy okazji jaki jest i poczuć klimat. Jakich ty tekstów tam nie rozumiesz. To jest niemożliwe. Chyba, że Na Pohybel... albo czy jak tamta k.. będzie się nazywać i takie podobne. A tak poza tym to jutro znów będą Psy na TVP1 o 22.50. Co to się dzieje?

użytkownik usunięty
frycio80

Jak coś zajebistego to zawsze puszczają wtedy kiedy człowiekowi się oczy zamykają po całym dniu. A w szczycie oglądalności muszą puścić Klan, M jak Mdłości czy wspomnianego wyżej klechę na rowerze... Nie pamiętam kiedy jakikolwiek film obejrzałem w TV bo albo reklamy, albo gówno, albo jak już powiedziałem jak coś zajebistego to w nocy.

ocenił(a) film na 10
Bawidamek_filmaniak

Się znalazł wielce kumaty. Wiek nie jest wymogiem do zrozumienie przekazu/treści. Zależy od jednostki. Fakt, kto żył w tamtych czasach, bardziej się w tym odnajdzie, ale Polityka się nie zmieniła, zmieniły się czasy.

Kropa94

ja pier d ole, ale się obudziłaś z tym odpisaniem na posta... Na szczęście mimo że to był marzec pamiętam jak bym go pisał wczoraj.... Ależ moje życie jest monotonne...:-]

ocenił(a) film na 10
Bawidamek_filmaniak

Obudziłeś*

ocenił(a) film na 8
Marczeslaw

Czarna komedia

użytkownik usunięty
Marczeslaw

Czyli ile trzeba mieć lat, żeby Szanowny Pan uznał, że jestem godzien obejrzenia i zrozumienia tego filmu?

ocenił(a) film na 10

Najwyżej 18, 21 lub 25 jak dobrze wspomniano w tym temacie. Ja mam 17 i czuję się z tym zaiebiście. I dużo rozumiem, moze nie aż tak jak ktoś doświadczony zyciowo i światowo, ale ja wiem coś o tym aspekcie politycznym, którego można się nauczyć i zobaczyć w tym filmie oraz o czasach komunizmu i latach 90. Coś, nie wszystko. Oczywiście. Nie żyłem wtedy, ale od czego są internet, filmy, książki?

ocenił(a) film na 10
Marczeslaw

To jest zwykły sensacyjny film w amerykańskim stylu który się świetnie ogląda . WIęc sobie nie doklejaj do niego niewiadomo co