Jeśli podobał Ci się "Strange Darling" (wg mnie jeden z najlepszych filmów zagranicznych 2024 roku), to ten tytuł Cię nie rozczaruje :)
„Punkty zwrotne” swoją siłę czerpią nie tylko z narracyjnych przewrotów, lecz także z nieustannie ewoluującej dynamiki między bohaterami i znaczeń, które z niej wynikają. Marqués bada temat manipulacji – emocjonalnej, literackiej i narracyjnej – stawiając pytania o granice odpowiedzialności twórcy za fikcję. W tle rezonują wątki winy, wyparcia i cienkiej granicy między inspiracją a nadużyciem. To również film o samotności i autodestrukcyjnych mechanizmach towarzyszących procesowi twórczemu – o mroku, który nie zawsze pochodzi z zewnątrz.
Ten tytuł to fantastyczna propozycja dla widzów poszukujących czegoś więcej niż tylko intrygi – to film, który stawia na słowo, psychologię i strukturę. Kameralny, precyzyjny i niepokojący – choć może nie przełamuje gatunkowych barier, to skutecznie gra z oczekiwaniami i nagradza uwagę widza. Ja bawiłem się znakomicie, polecam!