nie wiem czy czegoś nie przeoczyłem, ale...
Rożek miał namalowaną na szybie Gwiazdę Dawida. Zrobiono to na wewnętrznym parkingu gdzie przy wjeździe stał wartownik (scenka jak wieżdżają w deszczu pokazala wartownika). Czyli musiał zrobić to ktoś z organizacji Rożka, więc był pod obserwacją. Pod koniec filmu Oficer SB (Braciak) mówi że Rózyczka to ich najlepszy agent czy TW jakoś tak :). Z filmu wynika że współpracowała tylko z Rożkiem, więc skąd takie doklade informacje mieli o jej obywatelskiej postawie? A może i ona podstawiona była Rożkowi?
hmmm...trafna sugestia... chyba faktycznie tak było. Czy inaczej tak łatwo zgodziłaby się inwigilować profesora i tak gładko by jej to szlo? W filmie nie było pokazane by miała na początku wyrzuty sumienia czy wątpliwości, jej zachowanie było nietypowe dla laika...
wątpliwości i wyrzuty miała..... zobaczcie jak zareagowała na propozycję (czy raczej rozkaz) Romana - wtedy, w sypialni, gdy tak się słodko przeciągała :) Także wtedy, gdy dostała od Romka perfumy --> myślała, że to od niego, a gdy okazało się że to prezent od PRLu, była zawiedziona......
To mogła być gra, ale raczej nie wydaje mi się.......
"kolega" Braciak który robił zdjęcia Rożkowi w PKiN i przy dekonspiracji Różyczki chciał sie pozbyć kapitana z SB a granie syjonistyczna karta było jak najbardziej na czasie. "Kto Żyd niech wy..." i w ten sposób pozbywano się konkurencji także w ramach SB czy PZPR.
Raporty musiał przekazywać wyżej wiec trudno nie było się zorientować ze TW Różyczka odwala kawal pożytecznej dl SBkow roboty, zwłaszcza ze wcześniej nie bardzo się wykazywali..
Dokładnie - przecież SB chciała wyeliminować Żydów nie tylko ze środowisk inteligencji, ale i również z samej Służby Bezpieczeństwa - a "Braciak" był właśnie przykładem człowieka, który w SB doszukiwał się syjonistów. Być może od początku miał "haka" na Rożka, być może dopiero się go doszukiwał - ale to właśnie on doprowadził do wydalenia Rożka z Polski. Różyczka była po prostu dla SB pożyteczna - więc się jej nie tykali. Ja tu szczerze mówiąc żadnych ukrytych celów nie widziałem...
Ja mam z kolei inne pytanie dotyczące filmu. Uwaga SPOJLER : z kim Kamila była w ciąży? Wydaje mi się że z Rożkiem, ale w filmie nie jest to jednoznacznie ukazane.
dlugouchy, nie wiem, czy zwróciłeś uwagę na jeden istotny szczegół - gwiazda była namalowana SZMINKĄ. Niech to będzie dla Ciebie podpowiedź...
hm.. Czyżby Różyczka chciała się go pozbyć skoro profesor przypadł jej do "gustu". Skoro Rożek był przedwojennym Żydem, podlegał obrzędowi obrzezania wiec tylko ona mogła go wystawić (z wiadomych względów :))
Rożka załatwił Braciak, Kamila była w ciąży z Adamem.
Na samiutkim początku filmu, jeszcze podczas napisów, Rożek rysuje gwiazdę Dawida, i wtedy Braciak zrobił minę w stylu "i wszystko jasne" i wtedy Rożek dorysował do tej gwiazdy szubienicę, ale widać było po jego minie, że się wystraszył. Miał ogromne ciśnienie, żeby znaleźć Żyda. Później Rożek i Kamila byli w kawiarni i Braciak ich śledził, robił zdjęcia. Po tym wieczorze Rożek musiał się tłumaczyć ze znajomości z Kamilą... Ona nie była podstawiona Rożkowi, o tym, że jest Żydem SB mogło wiedzieć z miliona źródeł <także od innych kobiet, bo Rożek wyglądał na takiego, który zna mnóstwo kobiet...> Kamila była w nim zakochana, to widać było w każdej scenie, np. kiedy mieli się spotkać, ona jadła loda i gdy go zobaczyła to wyrzuciła loda. Tak robi tylko zakochana kobieta, która nie chce żeby facet pomyślał, że się objada ;)
SB mówiło, że Różyczka to dobry agent, bo przecież Rożek ją zwerbował, więc wiedzieli od Różka... Dla mnie było oczywiste, że to Braciak go załatwił. Od początku filmu Braciak był często pokazywany, mimo, że w sumie nie miał wiele wspólnego z fabułą <na początku>, wiadomo było, że coś jest na rzeczy z tym gościem.
Kamila była w ciąży z Adamem. Jesienią 67' przestała sypiać z Rożkiem - to był październik, albo listopad kiedy w samochodzie powiedziała mu, że mieszka z Adamem i od tamtego czasu już nie sypiali ze sobą. W marcu 68' , czyli 5-6 miesięcy od kiedy przestała sypiać z Rożkiem, brali ślub, a ona nie miała śladu brzuszka. Później załatwianie paszportu - na pewno trwało kilka miesięcy, a brzucha nadal nie widać. Przy takiej figurze na pewno byłoby widać brzuch.
Film bardzo wciągający i bardzo dobry. Jedno co mnie martwi, to to, że nie ma happy endu, np. że oni wyjeżdżają w trójkę, albo w czwórkę, z babcią jeszcze. W kinie powinny być same happy endy, skoro w życiu tak nie jest.
No a gwiazda na szybie samochodu nie była narysowana szminką, toż to oczywista oczywistość, że szminka się tak nie rozlewa i nie robi zacieków.... ;)
Ale nie wiadomo, czy jednak ciąża nie była z Rożkiem. Gdy Różyczka rozstała chwilowo z Adamem, wróciła do swojego dawnego mieszkania. Była taka scena jak ktoś puka do drzwi, Różyczka otwiera, wchodzi Rożek, ona rozbiera się do naga i kładzie się na łóżku.
a skąd wiadomo, że była w ciązy? chodzi mi o to jak to pokazali, bo mi to umknęło.
nie wiedziałam co sadzic o ostatniej scenie, dopoki nie przeczytałam, że była w ciazy:)
wydaje mi się, że gdyby to bylo dziecko Adama nie przyszłaby na dworzec, a jesli juz to pokazałaby sie Rozkowi w całej krasie, by widział, ze jest w ciazy i ze zabil nie tylko jej meza, ale i ojca jej dziecka. a skoro przyszła i to ukryła, to sadzę, że to bylo dziecko Rozka.
Zgadza się, Różyczka nie wiedziała kim jest Rożek i nie była jemu podstawiona, bo przecież na początku filmu ślepo wierzyła, że zajmuje się handlem zagranicznym. No i gdy dowiedziała się, że Rożek jest powiązany z SB (w jego mieszkaniu), poryczała się i pytała o broń.