PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9063}

Rambo: Pierwsza krew

First Blood
1982
7,4 146 tys. ocen
7,4 10 1 146208
7,5 48 krytyków
Rambo: Pierwsza krew
powrót do forum filmu Rambo: Pierwsza krew

Co roku czasu wracam do Rambo i co ? Film jest nadal świetny, cały czas jest to inteligenta produkcja choć w kilku momentach może nieco wyolbrzymiono pewne detale, ale inaczej pewnie by się nie dało. Muzyka nadal robi wrażenie, efekty też niesamowite i ogólnie bardzo przyjemny film. Choć znam go na pamięć cały czas zakończenie mnie nieco przygniata - jak tak można traktować ludzi, weteranów wojny, którzy walczyli i ginęli za kraj ? Dobra produkcja - między 7 a 8 na 10.

ocenił(a) film na 10
Goro_Gondo

Ja dałam 10/10, bo klasyka, to klasyka. Wymiata po całości ;-) Lubię odświeżać przygody Johna Rambo. Wychowałam się na takich akcyjniakach, więc są one częścią mojego życia. Pozdrawiam Kasia.

ocenił(a) film na 9
karoman4

W tym tygodniu znów chyba w TVP1. Szkoda, że jedynkę mam w HD, to słabo będzie bo pasy dają, jak film jest 4x3...Takie czarne obramowanie.

ocenił(a) film na 10
Goro_Gondo

Ja na szczęście mam kablówkę i nie mam takich problemów ;-) Ale zawsze można w necie sobie obejrzeć.

ocenił(a) film na 9
karoman4

E, to nie dla mnie :). I tak mam ten film na DVD, ale tam jest fatalnie wręcz pod względem tłumaczenia...

ocenił(a) film na 10
Goro_Gondo

Ja nie lubię tego lektora IVO - to jest coś czego nigdy nie zaakceptuję. Jakaś maszyna nie wyrażająca uczuć w czytanych kwestiach.
Nie ma to jak napisy, prawda?

ocenił(a) film na 9
karoman4

Owszem, choć są znakomci lektorzy np. Lucjan Szołajski, Tomasz Knapik, Jacek Brzostyński czy Jarek Łukomski. Ale są też cholernie irytujący jak Artur Sokołowski (gorszy jak translator!), Piotr Borowiec (zero uczuć, akcentowania) czy Władysław Frączak.

ocenił(a) film na 10
Goro_Gondo

Borowiec w porównaniu z IVO jeszcze jakoś ujdzie w tłoku.

ocenił(a) film na 9
karoman4

No w sumie... Ale i tak oglądając z nim to zero przyjemności. Jedynie w "Szczękach" na TVP2 było OK i nieźle mu poszło i "Zbroi Boga" na TV4.

ocenił(a) film na 9
Goro_Gondo

Świetny klasyk !:), zarówno sceny Rambo wojennego weterana robią wrażenie,
zarówno to że nie odpuścił szeryfowi i policjantom - świadczy o odwadze,
a jeszcze lepsze sceny - jak i załatwiał:), ogólnie super film , niesamowite sceny
i muzyka do niej, oglądałem niedawno na playtube i nie żałuję, mało jest takich filmów
akcji obecnie jak kiedyś Rambo.

ocenił(a) film na 9
sebastos_3

Dziś w TVP chyba. Obejrzyj w TV. O wiele fajniej ogląda się, ze świadomością, że w całej Polsce ogląda wielu fanów.

Goro_Gondo

Dokładnie ..właśnie oglądam ..absolutna klasyka ... no i niema reklam za to kocham TVP .

ocenił(a) film na 9
Goro_Gondo

Jakie zaś pasy w 4/3?
A tak w ogóle to leciał w 16/9 i tylko lekko wykadrowali z oryginalego rozmiaru

ocenił(a) film na 9
shamar

W TVP1 HD przy 4x3 jest czarne obramowanie. A ja nie nagrałem, po prostu przez zamieszanie i sprawy techniczne... Kurde, no!. Ale jeszcze na bank powtórzą. Ciekawe, czy kolejne części w 16/9?

ocenił(a) film na 9
Goro_Gondo

No to rozciągasz obraz na pełny ekran, trochę zgniatasz i jest w miarę. :) Gdyby leciał w oryginalnej wersji to małe paski byłby u góry i dołu (ale wtedy ten sam motyw z rozciąganiem - choć ja nigdy tego nie robie. Oglądam w takiej wersji jaka powstała).

Skoro wcześniej puszc zali w 4/3 a teraz dali w 16/9 to pewnie wszsytkie tak puszczą.