PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9063}

Rambo: Pierwsza krew

First Blood
1982
7,4 146 tys. ocen
7,4 10 1 146208
7,5 48 krytyków
Rambo: Pierwsza krew
powrót do forum filmu Rambo: Pierwsza krew

akcja w tym filmie jest tylko tłem, to film psychologiczny z elementami dramatu! ten film pokazuje jak społeczeństwo amerykańskie oglądało papkę w tv i źle oceniało swoich rodaków walczących w Wietnamie! dziwi mnie też brak nagrody za rolę sylwka i muzykę, bym dał Oskara! a monolog końcowy sylwka jak najeżdża na durni którzy niebyli w Wietnamie a najwięcej ujadają na weteranów to coś pięknego najlepszy monolog w historii kina, że nieraz się popłakałem! niestety większość dzieci myśli że rambo1 to tylko tylko sieka i to jest smutne!

ocenił(a) film na 7
paul_van_dyk_87

Przeglądając ulubione przez Ciebie filmy zauważyłem, ze jesteś fanem dramatów wojennych. Zgadzam się, że Rambo to dramat. Nie zaprzeczysz jednak, że jest to również kino stricte komercyjne nastawione w dużej mierze na odbiorców, którzy wątku dramatycznego zwyczajnie nie rozumieją. Monolog Sylwka faktycznie bardzo dobry ale ja nie zrównywałbym Rambo z Plutonem i Łowcą Jeleni. To nie ta sama półka.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
galladorn

Dokładnie. Rambo to stricte film akcji z zajebistym wątkiem dramatycznym. Z jednej strony nastawiony na mainstream, jednak dający porządnego kopa w intelektualne jądra na finishu.

ocenił(a) film na 8
paul_van_dyk_87

Miło widzieć żę ktoś podziela moje zdanie ja również uważam że rambo to świetny dramat akcja zapewnia dobre tło jednak ostatnie sceny bardzo dobrze oddają frustracje weterana nie swojej wojny