Rango

2011
6,8 55 tys. ocen
6,8 10 1 54951
6,7 24 krytyków
Rango
powrót do forum filmu Rango

Niska ocena tego filmu na filmwebie wynika jedynie z faktu, iż większość ludzi widząc w
gatunku "animacja" sądzi, że będzie to świetny film dla dzieci. Otóż bardzo się mylą. Ta
produkcja to jedna z najlepszych animacji ostatni lat. I nie mówię tu jedynie o stronie
graficznej, którą jak zauważyłem chwalą wszyscy. Bohaterowie nie są cukierkowi, co
odróżnia ten film praktycznie od każdej długometrażowej animacji. "Rango" posiada
fantastyczny klimat, który tworzy perfekcyjnie dobrana muzyka, zawiera genialne nawiązania
do takich arcydzieł jak "Czas apokalipsy" czy "Pewnego razu na Dzikim Zachodzie".
Oglądając ten film, nie miałem wrażenia, iż jest kolejna głupia bajeczka, czułem się jak
podczas oglądania starego, dobrego westernu Leone. Niektórzy przyznają temu filmowi
słabą notę, argumentując "Obrzydliwy film z ohydnymi bohaterami, nie dla dzieci". Zatem
pytam - Czy każda animacja musi być skierowana do dzieci? Jeśli ktoś podobnie jak ja
uwielbia westernowe klimaty to z pewnością nie zawiedzie się, oglądając "Rango". Gorąco
polecam.

ocenił(a) film na 8
Sapere_Aude

Naprawdę, animowane filmy dla starszej widowni mogą być ciekawe i klimatyczne, czasem nawet bardziej niż zwyczajne filmy. Kolejnym przykładem "Rango". Film bardzo ciekawy, pod względem fabuły i strony wizualnej, pełen "smaczków' dla kinomanów z genialnym dubbingiem( mowa o wersji oryginalnej).
Zgadzam się z Tobą co do tego jak się do takich filmów animowanych podchodzi. Troszkę denerwuje to uogólnianie- że jak już animacja to tylko dla dzieci. Popatrzmy na Burtona- Miasteczko Halloween czy Gnijąca Panna Młoda-to nie są filmy skierowane do młodszej widowni. To wspaniałe animacje dla starszych widzów. Można? Można!

użytkownik usunięty
Sapere_Aude

Podpisuje się pod tym. Twierdzenie że animacja musi być dla dzieci jest mocno krzywdzące.

ocenił(a) film na 4
Sapere_Aude

Jednak nawet jako animacja dla dorosłych ma pewne defekty. Komedia jest dość słaba - opiera się głównie na nawiązaniach do kultury masowej i szybko mówiących postaciach, jak animowanych komedii z ostatnich lat (Alladyn, Shrek, Nowe Szaty Króla, Epoka Lodowcowa, Madagaskar, Zaplątani). Główny bohater jest bardzo podobny do Osła ze Shreka lub Zebry z Madagaskaru. Historia - łapię - nawiązuje do wielu westernów, ale poza tym jest dość banalna, przewidywalna i przy tym bardzo podobna do "Dawno temu w trawie" (niezdarny główny bohater, kłamca, walka o zasoby, problem braku mobilizacji wśród mieszkańców i tak dalej).
Jedyne co mi się podobało w filmie to efekty wizualne i czasem czarny humor, ale poza tym Rango ma niewiele do zaoferowania.

ocenił(a) film na 9
Luklaser

Mi to przypomniało historię z Madagaskaru 3, gdy zwierzęta wkręciły inne że są cyrkowcami a nie były i to się wydało potem. W Rango jest zbieżny motyw. Rano też zostaje przez grzechotnika rozgryziony i wychodzi szydło z wora.