PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=123312}

Ratatuj

Ratatouille
2007
7,4 308 tys. ocen
7,4 10 1 307863
7,8 69 krytyków
Ratatuj
powrót do forum filmu Ratatuj

4/10

ocenił(a) film na 4

Już miałem dać trójkę gdy mocno sentymentalizowana i pouczająca końcówka zmieniła moją decyzję i wystawiłem 4/10.
W każdym razie nie wiem jak kulinaria mogą zainteresować dzieci, które jedzą tylko to co im rodzice każą ale i nie wiem też skąd ten Oscar. Naciągany jest moim zdaniem ten pomysł aby przekazać dzieciom od strony kuchni, że mogą być tym, kim tylko chcą.

ocenił(a) film na 8
pachomir

Mnei się podbał ,a oglądałęm jak miałem 11 lat czy prawie 12 :D

ocenił(a) film na 8
Heroes222

Moim zdaniem jest to najlepszy film animowany z tych w miarę nowych. Na jednym miejscu z "Odlot" i Toy Story 3"

ocenił(a) film na 8
Jakvbek

Odlot w porówaniu do Ratatuj no cóż do dupy :D

ocenił(a) film na 7
Heroes222

Powiedziałabym, że Ratatuj w porównaniu z Odlotem jest do dupy.

ocenił(a) film na 10
Jakvbek

Tak . " Ratatuj na jednym poziome z TS , bo ta ta sama wytwórnia . A obydwa lepsze od " Odlotu " , którego od bycia średniakiem ratują tylko psy i Stefan .

użytkownik usunięty
pachomir

Ochhhh, ochhhh, ochhhh.

ocenił(a) film na 9
pachomir

Cóż, nie zgodzę się z takim podejściem do tej produkcji. Kto powiedział, że filmy animowane mają być skierowane do najmłodszych? Nie, Ratatuj jest na swój sposób filmem wyjątkowym, gdyż moim zdaniem w dość udany sposób wyłamuje się z typowych ram Disneyowskich, które ostatnimi czasy aż nadto "ugrzeczniają" prezentowane realia. Moim osobistym zdaniem mamy tutaj produkcję która, będąc wciąż pełną akcji i humoru, może także spodobać się dzieciom, przede wszystkim jednak (pomimo, powiedzmy to sobie szczerze, infantylnego pomysłu na fabułę) spodoba się ona widzowi starszemu, który jest w stanie docenić jej realizację plastyczną, muzyczną i merytoryczną, a także uroki paryskiego klimatu. Nie ośmielam się tutaj wysnuwać tezy, że jest to animacja dla dorosłych, po prostu zwracam uwagę na fakt, że Ratatuj nie ogranicza się w zamyśle jedynie do najmłodszej grupy wiekowej. I może podobnym sposobem myślenia wykazali się członkowie akademii filmowej, przyznając statuetkę tej produkcji, jak również osoby odpowiedzialne za przyznanie wielu innych nagród temu filmowi :)

Szczery150

Dobrze rzecze! ;)

ocenił(a) film na 8
pachomir

wkurza mnie to że taki 'pachomir' (swoją drogą to idiotyczna nazwa!) uważa bajkę Ratatuj za naciąganą a debilną komedie idol z piekła rodem ocenił 7/10

ocenił(a) film na 7
dorotka150912

dorotka150912
Ten film ocenił tak:
Psim tropem do domu 4/10

To jest dopiero "fejspalm"

ocenił(a) film na 3
pachomir

Jak dla mnie najnudniejszy film Pixara jaki miałam okazję oglądać, nie wytrzymałam nawet do końca i wyłączyłam pół godziny przed zakończeniem. 3/10

ocenił(a) film na 9
pachomir

Ten film w ogóle nie jest o gotowaniu. I nie dla głupich dzieci, bo wytworom dzisiejszego kulturowego prymitywizmu z pewnością się nie spodoba.

pachomir

a moja Julka (niedługo 5 latek) uwielbia ten film i zawsze jak do mnie przyjeżdża prosi, żeby jej włączyć :) ja sama oglądałam "Ratatuj" w wieku 19 lat i bardzo mi się spodobał! :)