Już miałem dać trójkę gdy mocno sentymentalizowana i pouczająca końcówka zmieniła moją decyzję i wystawiłem 4/10.
W każdym razie nie wiem jak kulinaria mogą zainteresować dzieci, które jedzą tylko to co im rodzice każą ale i nie wiem też skąd ten Oscar. Naciągany jest moim zdaniem ten pomysł aby przekazać dzieciom od strony kuchni, że mogą być tym, kim tylko chcą.
Moim zdaniem jest to najlepszy film animowany z tych w miarę nowych. Na jednym miejscu z "Odlot" i Toy Story 3"
Tak . " Ratatuj na jednym poziome z TS , bo ta ta sama wytwórnia . A obydwa lepsze od " Odlotu " , którego od bycia średniakiem ratują tylko psy i Stefan .
Cóż, nie zgodzę się z takim podejściem do tej produkcji. Kto powiedział, że filmy animowane mają być skierowane do najmłodszych? Nie, Ratatuj jest na swój sposób filmem wyjątkowym, gdyż moim zdaniem w dość udany sposób wyłamuje się z typowych ram Disneyowskich, które ostatnimi czasy aż nadto "ugrzeczniają" prezentowane realia. Moim osobistym zdaniem mamy tutaj produkcję która, będąc wciąż pełną akcji i humoru, może także spodobać się dzieciom, przede wszystkim jednak (pomimo, powiedzmy to sobie szczerze, infantylnego pomysłu na fabułę) spodoba się ona widzowi starszemu, który jest w stanie docenić jej realizację plastyczną, muzyczną i merytoryczną, a także uroki paryskiego klimatu. Nie ośmielam się tutaj wysnuwać tezy, że jest to animacja dla dorosłych, po prostu zwracam uwagę na fakt, że Ratatuj nie ogranicza się w zamyśle jedynie do najmłodszej grupy wiekowej. I może podobnym sposobem myślenia wykazali się członkowie akademii filmowej, przyznając statuetkę tej produkcji, jak również osoby odpowiedzialne za przyznanie wielu innych nagród temu filmowi :)
wkurza mnie to że taki 'pachomir' (swoją drogą to idiotyczna nazwa!) uważa bajkę Ratatuj za naciąganą a debilną komedie idol z piekła rodem ocenił 7/10
dorotka150912
Ten film ocenił tak:
Psim tropem do domu 4/10
To jest dopiero "fejspalm"
Jak dla mnie najnudniejszy film Pixara jaki miałam okazję oglądać, nie wytrzymałam nawet do końca i wyłączyłam pół godziny przed zakończeniem. 3/10
Ten film w ogóle nie jest o gotowaniu. I nie dla głupich dzieci, bo wytworom dzisiejszego kulturowego prymitywizmu z pewnością się nie spodoba.