RED nie powala fabułą, która prawdę mówiąc zawiera absolutnie każde cliche kina sensacyjnego.
RED za to powala tym jak dobrą zabawę daje. Już na prawdę dawno, dawno, a może nawet nigdy się tak nie bawiłem w kinie.
Starzy, praktycznie emerytowani aktorzy filmów akcji, grają starych, praktycznie emerytowanych agentów FBI, śmiejąc się z gatunku któremu poświęcili karierę i z samych siebie.
Skąd to znasz? Ah... że to coś jak "Niezniszczalni". Ogólnie - tak. Ale nie można przeoczyć małego szczegółu. "RED", w przeciwieństwie do overrated "Niezniszczalnych" jest dobre. Bardzo dobre.
Śmiejesz i cieszysz z tego jak fajne jest to co widzisz na ekranie (to nienazwane uczucie "fuck yeah!" które powoduje że masz banana na twarzy po tym jak ktoś rewolwerem wysadza lecącą na niego rakietą) tylko po to żeby śmiać się że ciętej riposty, lub docinki jednej z postaci.
Solidne 9/10*
*Należy mieć na uwadze, że porównywanie ocen filmów różnych gatunków ma sens taki jak twierdzenie że samochód z oceną 5/10 jest gorszy niż motorówka z oceną 9/10. Więc 9/10 "RED", nie oznacza że jest to film lepszy niż "Lista Schindlera". Oznacza to tylko że jest genialnym filmem akcji.
...i dlatego nie lubię oceniać filmów.
Przyjemnie się oglądało ale troszkę zbyt dużo niepotrzebnej przemocy. Powinno być jeszcze więcej humoru, choć było naprawdę dobrze. Malkovich-rewelacja, facet już w "Tajne przez poufne" doprowadzał mnie do ataków śmiechu, Willis w każdej scenie zajeżdzał "Szklaną pułapką", ale czy to wada? Sprawdźcie sami, bo warto. Moja ocena: 7/10
Bardzo ładnie napisany post. Niestety nie mogę się z nim zgodzić do końca. Film ogolnie znośny ale brakowało mi jasnego przekazu (za dużo przypałów jak na dobry film akcji a za mało humoru jak na komedię). Czy najlepszy film z gatunku? Np. Przekręt (gatunek dla mnie podobny) jest o wiele bardziej dopracowany i z duża dawką humoru, Zwiastun i obsada mnie zachęciła, nie było to arcydzieło ale nie męczyłem sie podczas oglądania. A z tym się zgadzam:
"Willis w każdej scenie zajeżdzał "Szklaną pułapką", ale czy to wada?"
"Malkovich-rewelacja"
"Należy mieć na uwadze, że porównywanie ocen filmów różnych gatunków...blebleble"