PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=731322}

Rekiny wojny

War Dogs
2016
7,0 94 tys. ocen
7,0 10 1 94095
6,1 28 krytyków

Rekiny wojny
powrót do forum filmu Rekiny wojny

shark-pies
dog-rekin

26
acidphreak

taaaa, polskie tłumaczenie jak zwykle rewelacyjne... :D

acidphreak

Psy Wojny już były - to klasyk. Jaki tytuł byś zaproponował w tej sytuacji?

zabijacz

tak jest. psy wojny jest taki film juz i widzialem go dawno temu w kinie. a rekiny bardziej przyciagna ludzi...sa takie drapiezne i tajemnicze..;)

zabijacz

dokładanie zabijacz!

acidphreak

Tytułów się nie tłumaczy tylko nadaje nowe na bieżący rynek, tak ciężko to wszystkim zrozumieć?

McLlovin

Jak widać: tak.

McLlovin

Stara śpiewka przy większości zagranicznych premier. Chyba już zawsze będą się pojawiać takie tematy.

acidphreak

"ośle uszy" (zagięte rogi kartek) to "dog-ears",
"ucho igielne" to "eye of the needle",
"puszka Pandory" to "Pandora's box"

Nie wszystko ma dosłowne odpowiedniki w innym języku. To normalne.

acidphreak

W Polsce ludzi którzy są w czymś dobrzy, potrafią kombinować i zarobić na czymś spore pieniądze nazywa się rekinami. Rekinami biznesu, rekinami marketingu itp. W USA takich ludzi określa się najwidoczniej mianem psów. Dlatego też polski tytuł to nie "Psy wojny" a "Rekiny wojny". Proste :)

daria292

http://www.filmweb.pl/film/Psy+wojny-1980-8973 rekiny wojny

acidphreak

akurat w tym przypadku tytul ma sens

u nas slowo 'rekin' uzywa sie w kontekscie 'rekin biznesu', tutaj jest zestawienie 'rekin wojny' i ma to wiekszy sens niz doslowne 'psy wojny', bo to troche idiom

vorthess

Co ty wiesz o filmie? Twój umysł spowija mgła efektów specjalnych, którymi karmią dzisiejszego widza. Wróć kiedyś lub pozostań w labiryncie Transformersów i nigdy nie znajdź nici Ariadny, która prowadzi do fenomenalnych dzieł.

Nic mi na to nie odpowiesz, bo twój umysł poddano dzisiejszej i powszechnej indoktrynacji, jaką jest telewizja i propaganda. Częstuj mnie ubogimi frazami typu "twój stary", którymi się kompromitujesz w moich oczach, a zyskujesz w oczach przyjaciół.

Wow, nie spodziewałem się tak złożonego tekstu z mojej strony. Obawiam się, że mogę cię zbytnio przeciążyć (jestem świadom, że próg twojej inteligencji to 100 IQ), więc najcięższe działa zostawiam na potem hahahaha.

TheLogan

co? chyba ci sie cos pomylilo

vorthess

W ramach satysfakcji muszę usłyszeć przeprosiny. Jestem członkiem rodziny arystokratów i żądam satysfakcji.