6,7 43 tys. ocen
6,7 10 1 42876
5,5 14 krytyków
Repo Men - Windykatorzy
powrót do forum filmu Repo Men - Windykatorzy

7/10

ocenił(a) film na 7

Mocna 7-eczka dla tego filmu:)

plusiki+

Nieszablonowy ciekawy scenariusz wreszcie coś świeżego a nie żywcem zryte z punktu ksero dla reżyserów , jeden z tych nielicznych filmów które z czasem budują napięcie,im dalej tym coraz lepiej,duży plus za soundtrack,dużo pozytywnych kawałków:) Kolejna futurystyczna rola Jude Lawa lepiej zagrana niż w "Gattace" która jest sporo wyżej oceniana niz repo... ale to chyba kwestia czasu.Nie mogę zapomnieć o wątku miłosnym, cos jak bonnie i clyde w przyszłości:) to pewnie za sprawą Bragi którą mam wrażenie wyciągnięto z planu "jestem legendą".

Minusem dla mnie jest to że film czasami ogląda się jak bajkę, przesadzone sceny akcji, czasem Remy jest jak jakis komiksowy bohater , z nożykami rozwala 20 ludzi w wąskim przejściu... ale kto jak lubi:)

Krótko: Warty obejrzenia !!! dużo akcji w futurystycznym filmie z dobrym scenariuszem, fajnym zakonczeniem o przeszłości której mam nadzieje nigdy nie dożyjemy albo nie pozwolimy oby taka się stała.
Polecam soundtrack ! pozdrowki

ocenił(a) film na 7
sergiusz007

I muszę się zgodzić :)
Przede wszystkim to film o niskim budżecie, trzeba pamiętać o tym przy ocenianiu
http://boxofficemojo.com/movies/?id=repossessionmambo.htm
Jak widać, niestety produkcja okazała się klapą finansową.

Fabuła prosta, lecz autorzy postarali się o przewrotki scenariuszowe które popychają historię do przodu, każda w innym kierunku.
Początek filmu intryguje, środek jak dla mnie trochę ssie, ale końcówka filmu pozytywna, wciąga. No i jest jeszcze sama pointa, kluczowa w odbiorze tej historii.
Wizualnie ok, ale bez fajerwerków. Niski budżet, mało efektów.
Aktorzy ciekawi, Forest gra całkiem nieźle i pasuje do postaci. Jude Law w porządku, a Liev Schreiber zawsze dla mnie jest atrakcją na ekranie. Więc pod tym kątem pozytywnie.
Muzyka - uh, bardzo sympatycznie usłyszeć te tak znane kawałki, bardzo poprawiły mi samopoczucie. Nie wiem czy odpowiednio dobrane do scen, może ja sam wymyśliłbym coś więcej do zobrazowania ich na ekranie ;) ale tu pełna zgoda, że to świetny element.

I na sam koniec - jest tu Przemoc! Krew! Flaki!
Ha! he he!
Ha ha ha ha ha ....
<ślini się i łypie okiem złowieszczo>
Nie, nie jestem psycholem... jestem dorosły i doceniam kiedy tak się mnie traktuje kiedy jestem widzem. Dość mam produkcji które poważną treść chowają pod otoczką ugrzecznioną, tak aby zmieścić się w tym zakichanym PG 13. Repo Men na szczęście nie należy do tego grona.

Jeszcze wady... filmie nie porywa zbytnio, nie zabiera na drugą stronę lustra, nie zostaje w pamięci na długo. Otarł się o taki potencjał, ale jednak nie jest to rzecz ani zbyt głęboka, odkrywcza ani godna wielkiego uznania.

Jednakże to bardzo solidny techno thriller, sf o określonym klimacie, w którym wszystkie elementy są prawidłowo umieszczone. Polecam obejrzeć, film bez większych wad, za to z określonymi zaletami. Ameryki nim nie odkryli, na szczęście też nigdzie się nie pogubili.
Obiektywnie ocena 7, ale podwyższę o jedną, doceniam dobry efekt przy niskim budżecie, oraz sympatyczne dla mnie motywy muzyczne. Fan fantastyki nie powinien pomijać tej produkcji, tak mało dziś porządnego sf.
8/10