PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=289650}
6,3 1,9 tys. ocen
6,3 10 1 1888
Requiem
powrót do forum filmu Requiem

ej ludzie jak juz piszecie to poprawnie bo nienawidze błędów i to na głównej stronie a jakby ktoś nie wiedzila to akurat tutaj pisownia TYTUŁU(sic.) jest bardzo ważna!!!!!!!!!!!! pisze sie requiem i to nie jest takie trudne wiec bardzo prosze o poprawienie!!!!!!!!!!!!!!!

Todzia

Requiem (czasem spotykane w spolszczonej formie rekwiem)

Todzia

"Nie nawidzę" osobno, przed "a" i "bo" przecinek. Co znaczy "sic" w języku polskim? Wykrzyknik kończy zdanie, więc "Ej" powinno być z dużej litery, podobnie jak "Pisze". Przed "więc" przecinek. Proszę przez "ę".

Bardzo dobrze, że zwracasz ludziom uwagę, że należy pisać poprawnie. W końcu to świadczy o naszej kulturze, czyż nie? Ale jeśli już zwracasz uwagę, to popatrz też na siebie, bo trzeba najpierw "wyjąć drzazgę ze swojego oka". Wiesz, o czym mówię? :)

Pozdrawiam.

luthien26

Zwracam honor, rozpędziłam się:) Nienawidzę razem:)

luthien26

Roztargnienie jest cechą ludzi myślących (?).

cudko

Owszem,
Myślących inaczej, dokładnie jak ja ;)

luthien26

"sic!" - podkreślenie danego słowa, zapewnienie, że nie pomyliliśmy się pisząc to ;)
o ile dobrze pamiętam ;)

smerfetka

(sic!) "właśnie tak" z łacińskiego sicut!!!

Todzia

Też mnie irytują błędy na Filmwebie. Szczególnie w opisach filmów, albo biografiach. Ja, jak pisałam o "Gotowych na wszystko" to jakoś mi wszystko wnikliwie sprawdzili, nawet najmniejszy błąd powtórzeniowy, czy logiczny. I tak powinno być. A czasem jak czytam o jakimś filmie, to błąd jest na błędzie. I wtedy stawiam sobie takie pytania: gdzie są ludzie, którzy pilnują tutaj porządku? I czy to aby na pewno porządny portal filmowy? Skoro nawet nikt nie modyfikuje tego, co dodają użytkownicy?

Do luthien26: każdemu zdaża się zrobić błąd, my jesteśmy zwykłymi użytkownikami i wyrażamy tutaj swoje opinie, i możemy właściwie robić milion błędów, bo wkońcu wielu ludzi jest dysortografami... ALE jak już coś dodajemy, z czego inni potem korzystają i biorą informacje, to chyba wypadałoby najpierw to sprawdzić... Takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam ;)

Werxon

Przepraszam, ale skoro już tak czepiamy się błędów ortograficznych, to pozwolę sobie zauważyć, że "każdemu zdarza się zrobić błąd", a nie "zdaża się zrobić błąd", jak napisałaś.

Pisze się: "zdarzyć się" i "zdążyć", co często się myli.

:)

teuflisch

To ja przepraszam. Nie ma to jak dół emocjonalny w chwili czytania komentarzy. Przepraszam jeszcze raz za moją złośliwość :( :(

Wielkimi krokami zbliża się wrześniowa sesja...

luthien26

Ty akurat nie masz za co przepraszać.

Może nie ma sensu czepiać się wszystkich błędów ortograficznych w komentarzach, bo tego niestety ciągle jest zdecydowanie zbyt wiele, ale miło by było, gdyby więcej osób zastanawiało się nad tym, jak się pisze poprawnie to, czy owo... Czasami trzeba zwracać uwagę na takie rzeczy - zwłaszcza, jak pisze się coś na forum.

Powodzenia na sesji! :)

teuflisch

Ech,
a jaki sens jest w ogóle się czepiać?
Chęć zabłyśnięcia?
Zaistnienia wśród młodzieży wszechpolskiej?
Chody u ministra Giertycha?

Wszystkich rządnych zaistnienia w szeregach obrońców polszczyzny zapraszam na sesje wrześniowe, majowe, lutowe (a może i lutnicze nawet).

Spostrzegawczym, sugeruję zgłaszanie błędów bezpośrednio do autorów, którzy z pewnością nie rzadko sami łapią się na podobnych literówkach, co jest absolutnie normalne przy wielogodzinnej pracy przed kompem, a pozostałym zakompleksionym odkrywcom życzę owocnej pracy przy filtrowaniu zasobów internetu.

HEJ! W końcu wszyscy są potrzebni! Śmieci też ktoś zbierać musi...

Pozdrawiam oczekujonc fshoda słońca.

hud

Według mnie sens jest. I nie jest to ani chęć zabłyśnięcia, ani złośliwość, ale raczej sugestia, żeby jakiś poziom sobą reprezentować, jak już chce się pisać na forum.

Ja na ten przykład bardzo cenię takie uwagi, kiedy sama popełnię błąd, bo dzięki takim uwagom nie mam teraz jakichś ogromnych problemów z ortografią.

P.S. Prawie bezbłędnie to napisałeś! Jestem pod wrażeniem! Ale skoro już "śmieci też ktoś zbierać musi", to pozwolę sobie zauważyć, że pisze się "rządzić", ale "żądać", a więc "żądnych", a nie "rządnych", jak napisałeś.

:)

teuflisch

ożesz w morde pani, toś mnie przyłapała, wszakże wszem i wobec miało być "żondnych" by cynizm jeszcze bardziej spotengować...

Rozwieję zatem pani wątpliwości w sposób oczywisty:

Forum - jak to forum - narzędzie użyteczne, dla ludzi, co opinie i zdania chcą wymienić. Jednakże na tę chwilę zupełnie niepotrzebnie w pole zaciekłej walki zdołało się zamienić. Gdzie temat, gdzie idea, gdzie wątek tudzież hasła, ta cała głębia sensu zupełnie gdzieś wygasła. Tu nikt już nic nie powie na temat co w temacie, bo każdy będzie bzdurzyć bez sensu i po czasie. Zastanów zatem dobrze się czy miejsce odpowiednie wybrałaś na kłocenie się o takie właśnie brednie! Bo nawet człowiek prosty, dzieciak czy Jaśkko Miodek poprawnie lub z błęłdami ;) na temat tu odpowie! Czy nawet ja, dysgrafik, dysorto i dyslekty, mam swoje własne zdanie, błendami go nie zranie...

PS - przy swoich dolegliwościach użytecznie kożystam z różnorakich programów poprawiających pisownie we wszelkich możliwych edytorach tekstu (także i w tym), a więc swój podziw prosze zachować dla programistów. I osobiście uważam iż o poziomie danej osoby bardziej decyduje tematyka jego zainteresowań i to co ma do powiedzenia na dany temat. Jeśli ktoś jednak zajmuje się sprzątaniem literówek z pewnością musi mieć wiele konkretów do powiedzenia w danej kwesti. Mam nadzieję że jako ceniąca uwagi osoba przemyślisz sobie sens zbierania literówek na forach na których ludzie wyrażają swoje zdanie czy opinie by nie mieć więcej problemów z wyrażaniem swojego zdania na konkretny temat zamiast leczenia kompleksów prawiąc durne uwagi na mało istotne szczegóły. A osądzać ludzi po ich ortografi ?? Prosze Cię... To jak nazwać satanizmem muzykę POD (Kapelka grająca ostrą muzę często z tekstami o treści chrześcijańskiej.) POzdrawiam i życzę miłej retrospekcji!

Todzia

Dobra, "zdaRZa się', ze słownikiem siedzisz przed kompem?? Zrobiłam raptem dwa błędy i nie było to coś w stylu 'chumoru' czy 'obówia'. Poza tym, napisałam że warto byłoby sprawdzać to, co się dodaje na stronę, jako info, z którego ludzie korzystają. Dla mnie na forum możecie robić sobie błąd na błędzie. I tak w większości tego nie czytam :P

Werxon

Ech, robienie błędów jest najbardziej ludzkim elementem w tym wirtualnym świecie. Ja już nawet nie sprawdzam tego co piszę, bo im więcej sprawdzam tym bardziej błędy się potęgują. Taka cecha dysortów. A z forów różnego typu warto kożystać gdyż często można na nich znależć bardzo cenne informacje, i absurdem wówczas jest ocenianie ludzi po ich błędach. Odnoszę wrażenie że tekst po sto kroć sprawdzony, przemyślany i poprawiony zawierać w sobie może mniej szczerości niż taki emocjonalny wylew pełen literówek, za to pisany jednym tchem, prosto od siebie. No ale to już tylko moje małe osobistyczne dygresyjne spostrzeżenie osobnika nie do końca poukładanego wobec schematow dogłębnie wżartych w mózgi ludzi ograniczonych od wszelkich norm i klas.

To nie my
toniemy
w tej toni
to oni