Film jest beznadziejny. Zrobiony dla wąskiego grona. Akcji praktycznie nie ma, od samego początku nudzi, tam się nic nie dzieje. Humor minimalny, jednak nie polecam...
Co sprawia, że ktoś uważa go za rewelacyjny?
Hmmm... Według mnie jest wiele czynników które sprawiają, że Rewers to film wybijający się ponad
przeciętność.
Przede wszystkim ciekawa fabuła i fakt, że w końcu zaistniał w naszym kraju gatunek czarnej komedi. Po
drugie, niesamowicie mi się podoba sposób w jaki zostały ukazane realia tamtych czasów - bez rozliczania się
z przeszłością, bez krytyki, bez żalu - po prostu jako pewien okres w historii Polski.
Po trzecie wspaniała gra aktorska Polony i Jandy (którą nieczęsto możemy oglądać jako Matkę Polkę piekącą
ciasta). Piekna praca kamery - wspaniałe ujęcia i muzyka, brawa dla wspaniałego jazzmana, Włodzimierza
Pawlika!
Co mi się nie podobało? Wątek naszych czasów, wydaje mi się, że można było sobie to spokojnie darować, no
ale cóż - kwestia gustu...
A mnie ten film się podoba niebywale 9/10
gafy Bronka,
groteskowość zachowania księgowego,
mimika Sabiny,
dla mnie ten film nie jest nudny tylko przezabawny
jak dla mnie wiele z tych scenek jest w pewien sposób dziwnie znajomych :)
dałem 9/10, jeśli za rok będę dalej o tym filmie pamiętał, to dam 10/10
Ja dam połowę, czyli 5/10.
Dla mnie średni, co wywarło na mnie duże wrażenie to gra aktorska, minusy? Czarna komedia, to nie jest mój ulubiony gatunek. Śmiejemy się z rzeczy, które nie są śmieszne. Beznadziejne. Poza tym fabuła taka... udziwniona. Ten film trzeba obejrzeć na spokojnie, w ciszy, najlepiej samemu, bo na świąteczne popołudnie to on się nie nadaje i to w gronie liczącym 7 osób. Poza tym kilka perypetii tej Sabinki jest dla mnie niezrozumiałe. Dlaczego połknęła tą monetę? Może źle rozumuję, ale film średni. Przeciętny.
Każdy ma prawo do własnego zdania.
Tylko... czytając opinie takie jak ta nasuwa się myśl: widownia krytykująca
za to, że w Polsce nie robi się filmów innych niż komedie romantyczne lub
lektury krytykuje film nieco bardziej ambitny, prezentujący czarny humor,
inny od tego co większość z nas przyzwyczaiła się oglądać na polskim
podwórku filmowym.
Pytanie w takim razie- dla kogo mają powstawać filmy, o których będzie
można powiedzieć 'No tak, dobry polski film.'?
U mnie ma 8/10 ;)