PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=501455}
7,0 82 tys. ocen
7,0 10 1 81608
7,2 53 krytyków
Rewers
powrót do forum filmu Rewers

Całkowicie nie rozumiem dlaczego ten film został uznany za najlepszy polski film 2009. Przecież w tym roku powstało u nas kilka dużo lepszych produkcji. Dom zły, Wszystko co kocham, Mniejsze zło, Enen i każdy z tych filmów miałby dużo większe szanse w walce o Oscara. W filmie Lankosza było kilka bardzo dobrych scen, ciekawy klimat, widać było że reżyser ma talent, ale pomimo tych wielu atutów jako całość film mu się nie udał. Rewers na pewno należy uznać za film ciekawy ze względu na oryginalną konwencję, jednak mam wrażenie że wszystkie te laury spadły tylko ze względu na ten nowatorski styl, który według mnie jeszcze przez Lankosza nie jest wystarczająco dopracowany. Może w przyszłości... jeszcze z tej mąki będzie dobry chleb. A tak poza tym jak na debiut fabularny wystarczyło Pana Lankosza pochwalić, a nie zaraz na wejściu bić mu pokłony, chłop spocznie na laurach i talent się rozmyje.

użytkownik usunięty
tymonb

Zgadzam się z Tobą film miewa przebłyski ale jako całość jest troszkę niekompletny. Charakteryzuje go swoisty klimat ale brakuje tego czegoś co mogłoby nie co bardziej wciągnąć widza podczas seansu. Niewątpliwie pojawiła się namiastka dobrego kina ale trzeba by coś doszlifować aby z diamentu powstał brylant. Moim zdaniem pani Agata zagrała na całkiem przyzwoitym poziomie. Osobiście oceniłem "Rewers" na 6/10 ale dałbym 6.5 lecz nie można.

ocenił(a) film na 6

Film ma ciekawy pomysł połączenia wizualizacji lat 50 z obrazem filmu typu "Casablanca". Scenariusz pochwalę za pomysł aczkolwiek niedopracowany. Tak jak i praca reżysera, który to nie potrafi zgrać wszystkiego w jedną całość. Wstawki z czasu teraźniejszego są zbyteczne i nie wnoszą nic nowego ani twórczego do filmu. Po filmie wychodzi się bez jakichkolwiek emocji. Wszystko w miarę poprawnie, ale tylko w miarę. Powinno się może ten film zobaczyć, gdyż jest on odmienny i że gusta są różne, to może ktoś odkryje tu dla siebie coś ciekawego. Określenie tego filmu za najlepszy polski film 2009 jest mocnym nadużyciem. Reżyser pokazał swój talent i potencjał, ale to jeszcze daleki krok, by móc się nim w takich tonach zachwycać jak robi ro FilmWeb. Poczekajmy z wieńcami i pucharami...nar razie 6 punktów.