PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=501455}
7,0 82 tys. ocen
7,0 10 1 81608
7,2 53 krytyków
Rewers
powrót do forum filmu Rewers

Komedia

ocenił(a) film na 6

Kto mi powie co w tym filmie było śmiesznego, że jest nazywany komedia?

Kamikadze32

czarna komedia z akcentem na CZARNA, kumasz?

ocenił(a) film na 9
Kamikadze32

Hahahahaha... dawno tak się nie uśmiałem. Zapomniałem już ile radości może
dać czytanie wypowiedzi hm, powiedzmy ludzi mniej hojnie obdarzonych
intelektem. Dzięki ;)

ocenił(a) film na 6
nolan90

za to ja nigdy nie zapominam o jadowitej naturze polaków

użytkownik usunięty
Flav

szczególnie tych głupszych...

ocenił(a) film na 10
nolan90

Tak, dokładnie. Tylko kto w tym układzie jest "mniej hojnie obdarzony intelektem"? Ten co wyraża swoje zdanie, czy ten który za tę opinię bezpodstawnie krytykuje poziom inteligencji nieznanych sobie osób?
pozdrawiam.

ocenił(a) film na 6
Kamikadze32

To nie jest komedia typu ktoś rzuci wiązankę przystrojoną kilkoma bluzgami i sala się śmieje. Lecz komizm kryje się w sytuacjach i postaciach. Dla mnie osobiście najzabawniejszą scenką jest wizyta ekonomisty u Sabiny. Trwa ona kilka minut i niemal wszystko co powie czy jak się zachowa zalotnik jest przekomiczne.

ocenił(a) film na 8
tymonb

na pewno jest to specyficzny rodzaj humoru, co za tym idzie- nie przez wszystkich może być uznany za humor w ogóle. przyznam, że sama na filmie zaśmiałam się tylko parę razy i to pod nosem, a to dla tego, że wv pojęcie "czarny humor" najczęściej powinno kłaść się nacisk na "czarny" a nie na "humor".
Bo tu chodzi o ironię, obrzydliwe okoliczności które doprowadzają do nieco nerwowego śmieszku i stanu, w którym to, co tragiczne haczy o emocje tak mocno, że staje się boleśnie śmieszne.

ocenił(a) film na 8
Elaine_2

Odbiór humoru tego filmu zależy też od wieku i znajomości doby stalinizmu w Polsce. Sama co prawda mam 17 lat, ale fascynuje mnie II WŚ i czasu komunizmu, więc przedstawione w "Rewersie" absurdy życia społecznego naprawdę mnie bawiły.
Młodą osobę, która ma mgliste pojęcie o sytuacji w latach 50-tych film może nie rozbawić.

ocenił(a) film na 8
tymonb

zgodzę się, dodam że nie mogłam się powstrzymać od wybuchnięcia śmiechem kiedy matka wspomniała o truciźnie która szybciej działa, to jest właśnie ta ironia

ocenił(a) film na 8
bunia_8

Tak,to była szydera pełną gębą:)...albo sama postać babci była świetna:)

tymonb

Albo dłuuuga scena śmierci Bronka, te jego miny też mogą być komiczne, no i kwestia babci: Na pewno zastanawiacie się, co zrobić z koścmi

Kamikadze32

***SPOILER ALERT***
"(westchnienie) Na pewno zastanawiacie się, co zrobić z kośćmi."