PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=501455}
7,0 82 tys. ocen
7,0 10 1 81608
7,2 53 krytyków
Rewers
powrót do forum filmu Rewers

skąd Bronek wiedział, że Sabina połyka monetę??????

ocenił(a) film na 7
kasiooleczka

Teorię przychodzą mi 2 na myśl:
a) "Wielki Brat" widział wszystko;
b) wyczuł całując się z nią ;)

ocenił(a) film na 7
kasiooleczka

Teorię przychodzą mi 2 na myśl:
a) "Wielki Brat" widział wszystko;
b) wyczuł całując się z nią ;)

ocenił(a) film na 7
SPIDER_W_CH

Ja mam inną:
1) To dowód na to, że ją śledził, podsłuchiwał etc
2) Mógł usłyszeć 'brzdęk' jak Sabina robiła kupę

kasiooleczka

moze miala lekko zwichrowany odbyt? i to było widać hhehe
inna opcja to taka, ze rownie dobrze mogł strzelać w ciemno, a ona to łyknela

ocenił(a) film na 7
kasiooleczka

Właśnie obejrzałem ten film i zauważyłem, że cała scena kiedy Bronek opowiada jak to wszystko wie o Sabinie jest nakręcona inaczej. Jakby w konwencji snu, ma zamazane krawędzie i jest taka "płynna". Teraz już nie wiem czy to się w filmie wydarzyło naprawdę czy też Sabinie tak się tylko wydawało. W końcu chwilę wcześniej odbyła ( chyba pierwszy )stosunek seksualny. Dodajmy, raczej mało romantyczny. Dziewicy po 30-ce mogło przez to lekko paść na mózg. Mogła sobie wymyśleć że on wie o tej monecie. Taka mała schiza która doprowadziła do morderstwa. W filmie jest mnóstwo niedomowień stąd też ciężko coś stwierdzić na pewno. Generalnie film mi się dość podobał za oryginalność. Chociaż w Rewersie nic specjalnego nie porywa ani nie zachwyca to przyłapałem się na tym że na drugi dzień kilka razy zastanowiłem się nad nim, więc coś w tym musi być. Pewnie jakiś ukryty przekaz podprogowy, hehe.

Statler

Może ten który robił jej lewy kwit był kapusiem ?

Jordan66

To byl jej brat...

kwasnezelki

Tym gorzej.

ocenił(a) film na 8
Statler

Zgadzam się. Uważam co prawda, że raczej nie wymyśliła sobie tego, że on wie (lecz pewna nie jestm i taka spiskowa teoria przypada mi do gustu) ale film skłania do myślenia i również bardzo podobał mi się za tę oryginalność. Nie znoszę pospolitości, a tej z pewnością temu filmowi nie mozna zarzucić. Dałam 8/10 choć i nad tym chwilę się musiałam zastanowić, ale chociażby gra aktorska wymaga by nie dać temu dziełu mniej :) Pozdrawiam wszystkich lubiących się rozmyślać długo po filmach..

ocenił(a) film na 8
Statler

Tak, tak. Ja też zwróciłem uwagę na sposób nakręcenia tej sceny. I tu pojawiają się dwie możliwe teorie:
a) wszystko działo się naprawdę, a zawirowania przedstawiały nerwy Sabiny,
b) wychowana w atmosferze ciągłego strachu przed prześladowaniem Sabina wpadła w histerię i tak naprawdę wszystko tylko jej się wydawało.

Myślę, że reżyser pozostawił to interpretacji widza, bo obie wersje są równie prawdopodobne.

ocenił(a) film na 8
LESZ3u

(Bo nie można edytować)
Mimo wszystko wydaje mi się, że to jednak zły człowiek był. Podsłuchiwanie, przeszukiwanie domu. Swoją postawę okazywał również zupełną obojętnością względem Sabiny i znużeniem (vide scena w kinie).

ocenił(a) film na 10
kasiooleczka

A moze tak bardziej realistycznie:
Kiedy bronek odwiedzil sabine po raz pierwszy zainstalowal w kiblu kamere wykradziona amerykanom ktorzy juz wtedy mieli zaawansowana technologie :)

ocenił(a) film na 3
Maddarena

No tak :) Tylko dlaczego ubecja, która go potem szukała nic już nie wiedziała o monecie ? Niekonsekwencja?

kasiooleczka

może chodziło o pokazanie tego że agenci mogli dowiedzieć się wszystkiego,nawet tego co Sabinka połyka.Taka metafora.
Ale coś jest w tych,'rozmazanych' scenach..

kasiooleczka

Bo był kurna z SB! xD
A to działało praktycznie tak jak satyra dzisiejszej FBI... w sensie,że wiedza wszystko.

ocenił(a) film na 6
kasiooleczka

posuwał ją w pupe i po prostu wyczuł monetę prąciem =)

ocenił(a) film na 8
kasiooleczka

był złem wcielonym, a szatan wie wszystko

ocenił(a) film na 8
maryanka

A to by się nawet zgadzało! Przecież Sabina mówi, że nikt nie odnajdzie miejsca, gdzie chowa monetę, chyba że sam szatan! :)
Zwróćcie też uwagę na fakt, że Bronisław w kawiarni daje Sabinie książkę, o której ona zawsze marzyła. Wniosek - wiedział naprawdę wszystko o niej, więc i jakimś cudem dowiedział się o monecie...

ocenił(a) film na 7
anyzowy_zakiet

Przecia to zwykły chłopski syn był.