PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=501455}
7,0 82 tys. ocen
7,0 10 1 81608
7,2 53 krytyków
Rewers
powrót do forum filmu Rewers

Być może nieuważnie oglądałem i coś mi umknęło, ale brakuje mi wyjaśnienia jednego wątku w tym filmie: skąd agent UB tak doskonale wiedział o sposobie ukrycia (codziennym połykaniu po uprzednim wyczyszczeniu szczoteczką do zębów) amerykańskiej monety przez główną bohaterkę? (mój ulubiony cytat: "myślałaś, że przy pomocy kiszki stolcowej uda ci się oszukać społeczeństwo?" - czy jakoś tak).
Poza tym film naprawdę na wysokim poziomie, a jak się wyjaśni mój powyższy niepokój egzystencjalny, to stwierdzę że nie ma słabych punktów.

ocenił(a) film na 9
redbull_fw

To była bardzo częsta metoda, o czym, kto jak kto, ale agent musiał wiedzieć. Mógł strzelać na ślepo i widząc reakcję Sabiny, pociągnąć ten wątek.

ocenił(a) film na 8
Jud

Myślę, że to zupełnie bez znaczenia, skąd on to wiedział, chodziło jedynie o pokazanie wszechobecności i wszechwiedzy władzy i o emocje bohaterki w takiej sytuacji :)

ocenił(a) film na 8
mrozikos667

Otóż to! Nie rozumiem, skąd ta potrzeba skrajnego uszczegółowienia wszystkiego. Przecież dzieło filmowe operuje także pewną symboliką. Zresztą wystarczyłoby sięgnąć do definicji pojęcia "totalitaryzm"...

ocenił(a) film na 10
redbull_fw

Nie wiem skąd, ale czy to ważne? Ja przy tej scenie poczułem diabelskość wyłażącą z Bronka (Sabina mówiła, że tylko diabeł znajdzie tę monetę w żołądku), że jest niejako uosobieniem totalitaryzmu.

redbull_fw

Może braciszek się gdzieś wygadał...Poza tym film znakomity zdjęcia świetne jedynie charakteryzacja na staruszkę trochę dziwna

ocenił(a) film na 8
ida_styczniowa

Wypowiedź reżysera na ten temat:
"- (...) Sabina mówi przecież w pewnym momencie, że znalazła taką skrytkę na złotą monetę, o której tylko siły diabelskie mogłyby wiedzieć. A ten przybysz wie... Zresztą specjalnie nie wyjaśniam, jak to możliwe. Zależało mi, żeby ta historia zanurzyła się trochę w surrealizmie, żeby z grozy tamtych czasów wyciągnąć jak najwięcej akcentów komediowych."

Źródło: http://kino.org.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=570&Itemid=1