PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=517573}
6,6 77 tys. ocen
6,6 10 1 77254
5,8 19 krytyków
Riddick
powrót do forum filmu Riddick

Ktoś może zgłębiał wątek rasy, z której pochodzi Riddick?
W kronikach było bodaj wyjaśnienie, że władca nerkomangersów polował na furian z uwagi na
przepowiednie. Na samym końcu wyszło jednak, że jeden z nekromańskich dowódców jest/był
furionem.
Sam Diesiel zapowiada, że chciałby stworzyć film, w którym Riddick podróżowałby przez rodzimą
planetę Furyę. I co tam zastanie. Macie swoje teorie na temat ilości furionów, albo namiary na
jakieś materiały?

Pawko85

Ja ma tylko taką teorię, ze znajdzie jakas piekną furiankę i rasa nie wyginie ;)

ocenił(a) film na 7
Pawko85

W Chronicles of Riddick informację o tym, że jest Furianem podał Purifier. Furianką jest też Shirah (nie wiem, czy było to w wersji Extended filmu tylko), kobieta, być może jedna z furiańskich bogiń, która kazała Riddickowi przejąć kontrolę nad Nekromongerami.

Moje osobiste przemyślenia są takie, że Shirah po to kazała Riddickowi zostać przywódcą tej organizacji, by użyć ich technologii do znajdywania Furian, aby odnaleźć właśnie Furię i, pewnie, kilku Furian, co będzie pewnie pokazane w dwóch kolejnych (poza tą z tego roku, bo wydaje mi się, że w tej części wątek Furii zostanie tylko muśnięty), jak sam Vin Diesel zapowiadał, że nowy Riddick będzie trylogią.

Z trailerów, opisów na innych stronach poświęconych filmowi nie wynika, ale też nie zostaje zaprzeczone, że nowa pozycja w serii będzie następowała bezpośrednio po wydarzeniach z Chronicles, czy będzie to osobna historia, więc nie będę się domyślał. Jedyne co można pod temat Furian podciągnąć to fakt, że w trailerze pojawia się postać ubrana w zbroję co najmniej PODOBNĄ do zbroi Nekromongera z Chronicles of Riddick, więc może coś jest na rzeczy.

A co do samego filmu - Pitch Black, ale mroczniejszy, przynajmniej tak się zapowiada. Co nie jest złym połączeniem, jeśli chodzi o mnie. Mam wysokie oczekiwania i wydaje mi się, że się nie przeliczę.

ajemik

Shirah? Tego nie było chyba w filme, jestem jeszce bardziej ciekawa :)

ocenił(a) film na 7
sukineczka

Z pewnością ten wątek pojawił się w filmie, bo komiksów,gier czy czegokolwiek poza filmami związanego z Riddickiem nie czytałem/nie oglądałem/nie grałem, więc tak, jak napisałem, musiało to być w wersji rozszerzonej Chronicles of Riddick (gdzieś koło sceny, gdy Riddick walczy z Vaako przy hangarze)

Polecam obejrzeć ponownie nawet dla tego krótkiego wątku, bo całkiem sporo moich przemyśleń odnośnie nowych filmów o Riddicku pochodzi właśnie z wersji rozszerzonych, a co za tym idzie, dla ludzi interesujących się tematem równie może tak zadziałać ;)

ocenił(a) film na 1
ajemik

Była ta scena, w kinowej Riddick leży Vako do niego podchodzi a później wsiadają do statku, i tu jest wycięte, wtedy też nawracacz przypomniał sobie kim jest dlatego został. Ale to wersja reżyserska była, i tylko raz ją chyba znalazłem, bo później zginęła. Dwie sceny tam są w sumie dodane.

ajemik

Dzięki za odp. :)

Też mam nadzieje, że będzie jak w zapowiedziach i że Diesiel czuwał żeby zachować klimat. Jestem ciekawy tej części, ale już chciałbym tą Furyi. Grunt, żeby nie robił takich przerw między poszczególnymi częściami jak wcześniej.

Pawko85

Można wybiec w przyszłość, a może teraz się coś powyjaśnia? Jest jeszcze opcja, że między kolejnym tą. a kolejną częścią powstanie jakaś krótka animacja, jak ta 5 min, która teraz wyjaśnia trochę fabuły.

Pawko85

Nie wiem bo nie grałem, ale wydaję mi się że pewnie coś na ten temat jest powiedziane w grze Chronicles Of Riddick: Escape from Butcher's Bay, który jest prequelem Pitch Black. W tej gierce Riddick ucieka z Butcher's Bay i tam ma tą sławetną operację oczu.

użytkownik usunięty
howlet

Kurde, dlaczego właśnie nie zrobili filmu o wydarzeniach sprzed Pitch Black?

ocenił(a) film na 6

To chyba dobrze, ostatnio modne są same prikłele (wybaczcie za pisownie)