PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=245876}

Robak

Bug
2006
5,4 2,6 tys. ocen
5,4 10 1 2595
7,4 5 krytyków
Robak
powrót do forum filmu Robak

hidden

ocenił(a) film na 5

Niesamowicie powoli i długo rozwijający się horror. Opowiada o Agnes, kobiecie na skraju załamania nerwowego, która nie może poradzić sobie z życiem oraz zapomnieć o stracie jedynego syna. Na dodatek żyje w ciągłym strachu przed byłym mężem, którego właśnie zwolniono z więzienia. Któregoś razu spotyka Petera - weterana wojennego, z którym wdaje się w romans. Szczęśliwe chwile nie trwają jednak długo, bo Peter ma zaburzenia umysłowe - wszędzie widzi robaki...

„Robak” to film opowiadający o sile sugestii, o tym jak słaby, znękany życiem człowiek może uwierzyć praktycznie we wszystko, nawet w najbardziej nieprawdopodobną teorię. O tym jak bardzo może być podatny na słowa drugiej osoby. Mówi o urojeniach i o tym jak ciężko wydostać się z labiryntu własnego umysłu, gdy raz się w nim zabłądzi…

O ile sam pomysł na ten obraz był dość ciekawy, to wykonanie niestety już dobre nie jest. Film jest nudny, nie trzyma w napięciu i nie straszy. Oparty jest jedynie na dwójce aktorów i ich ciągłych nieangażujących niestety rozmowach w małym pokoiku motelowym. Nie powiem, że zadanie jakie postawili sobie twórcy było łatwe, ale było już kilka filmów, które pod tym względem lepiej się spisały (genialne „Hard Candy”). „Bug” wato jednak obejrzeć dla Ashley Judd, która rewelacyjnie zagrała coraz bardziej pogrążającą się w paranoi Agnes.

5/10

milczacy

"Niesamowicie powoli i długo rozwijający się horror."
LOL no tu się uśmiałem, jak to był horror to Godfather był filmem science fiction!!!
Ogólnie zgadzam sie z resztą opinii, film w sumie warto obejrzeć, zwłaszcza w towarzystwie i przy jakimś dobrym trunku ;-) film nieźle pojechany przy czym naprawdę uśmiałem się nie mało. Ostatnio żadna komedia mnie tak nie śmieszyła jak ten film. Godny polecenia, ale prędzej można go określić jako dramat psychologiczny, albo thriller psychologiczny bo obok horroru to ten film nawet nie stał :-P

6/10

ocenił(a) film na 5
rand

Według Filmweb.pl:
Robak (2006)
produkcja: USA
gatunek: Dramat, Horror, Thriller

ocenił(a) film na 7
milczacy

Za dodanie gatunku do filmu, to się chyba punkty dostaje, więc tym lepiej się nie sugerowac. Poza tym film był reklamowany jako horror, tylko dlatego że to obecnie popularny gatunek i może skusic do obejrzenia więcej osób (w tym mnie). Ale prawda jest taka, że to - jak wspomniała Użytkowniczka wyżej - dramat psychologiczny zabarwiony lekką nutką atmosfery grozy.
A co do samego obrazu - film oglądałem nie dla horroru, a właśnie dla napięcia psychologicznego między bohaterami i dlatego wystawiam 7/10. :)
Co innego gdy oglądasz, bo chcesz się bac, a co innego gdy wiesz do czego fabuła zmierza i finału wyglądasz.