PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1460}
6,9 61 tys. ocen
6,9 10 1 60845
8,0 34 krytyków
RoboCop
powrót do forum filmu RoboCop

Mózg Murphego

ocenił(a) film na 8

Bardzo lubię ten film o czym świadczy ocena moja ocena 8/10 ale nie rozumiem jednego.
Jak mogli wsadzić mózg Murphego do jego nowego wcielenia, skoro dostał kulkę w głowę? Mózg musiał zostać bardzo poważnie uszkodzony. Chyba że medycyna w filmowej rzeczywistości była już na tyle rozwinięta, że jakoś poskładali to do kupy.

ocenił(a) film na 10
Gooner250

Właśnie była wysoce rozwinięta, aczkolwiek to uszkodzenie jeśli chodzi o mózg wydaje mi się przejawia się w filmie później tym że RoboCop ma czasem wizje z przeszłości z życia Alexa Murphyego. OCP była firmą czy jak kto woli korporacją wysoce rozwinięta technologiczne, o czym świadczy też budowa takiej maszyny jak RoboCop 2

ocenił(a) film na 10
Rinzler

zdarza się, że człowiek zyje wiele lat nie wiedząc o gwoździu czy też innym obcym obiekcie w głowie. I nie wpływało to wcale na pracę mózgu :) być może tu jest podobnie

Gooner250

Istnieją przypadki ludzi żyjących z połową mózgu, a zachowujących pełną sprawność umysłową i manualną...

ocenił(a) film na 8
Gooner250

włąściwie kula oderwałą tylko znaczną część skóry na głowie odsłąniając sam mózg, więc. . .

Gooner250

Wydaję mi się, że głównym zadaniem tego zabiegu było wzmocnienie dramaturgii. Kula wyraźnie przebiła czaszkę z obu stron, nie jestem specjalistą, ale wydaje mi się, że nawet Gandalf nie mógłby mu pomóc.

Natomiast fabularnie akt ten podkreśla antypatyczny (tudzież psychopatyczny) charakter Clarence'a, w prosty sposób wyjaśnia dlaczego osobista wendetta Murphy'ego skupia się właśnie na nim i daje nam (widzom) przygnębiający obraz hierarchii obowiązujący u złych typków - wodzem jest najbezwzględniejszy. W filmie akcji dużą rolę spełniają takie wizualne metafory, bo przegadany film akcji, to zły film akcji ;).

Nie jest to film dokumentalny o uszkodzeniach mózgu, ani próba przewidzenia postępu medycyny. Nie wydaje mi się, aby próba wyjaśniania tego miała jakiś konkretny cel.

ocenił(a) film na 10
mosheh

Kula wyraźnie przebiła czaszkę z obu stron ? a nie utkwiła w niej ?

ocenił(a) film na 10
mosheh

widać że wyszła z drugiej strony a przynajmniej tak to wyglądało bo wczoraj w necie urywki oglądałem ;p

ocenił(a) film na 8
Gooner250

Da się. dlatego właśnie między innymi miał amnezję, dopiero potem wiele sobie przypomniał i zrekonstruował.
Poczytaj o badaniach na wyizolowanych mózgach...

ocenił(a) film na 10
unimatryca2009

Mylisz się, naukowcy OCP wyczyścili mu pamięć, obejrzyj uważnie, jeśli mnie pamięć nie myli, to jest w scenie pierwszego uruchomienia Robocopa.

ocenił(a) film na 8
myszczur

Retrospekcje powracania pamięci też są.

ocenił(a) film na 10
unimatryca2009

Jak to mówią ludzki mózg jest najbardziej skomplikowaną rzeczą, z jaką zetknęliśmy się we wszechświecie