tryptyk trzech bryków,
pierwszy z cyklu - if you love me, you will do it - bohater nie potrafi samotnie zdecydować nawet o tym, czego się napije.
(could you recommend me a wine?)
drugi z cyklu - czyń cudzą wolę, niechaj będzie całym prawem - w konwencji inwazji porywaczy - is uncle charlie still uncle charlie? - żadna strona nie spełnia oczekiwań drugiej strony, ale trwają, bo się przyzwyczaili.
(it's better to eat something that's always available when you're hungry than to depend on something that runs out early every morning)
albo też inaczej - kto nie kreuje swojego świata, staje się częścią cudzych wyobrażeń - w końcu dochodzi do tragedii.
(i want you to chop one of your fingers off, cook it with cauliflower and bring it to me to eat. that's what i want. can you do that for me?)
trzeci z cyklu - rozwiążcie go i pozwólcie mu chodzić - hierarchiczny, zakonny, sekciarski - wąż mnie zwiódł i zjadłam - zaburzający poczucie rzeczywistości poprzez wszczepianie poczucia winy.
(come and lick me, i'm not contaminated anymore)
albo też inaczej, na cosby'ego - żeby ktoś był ci całkowicie posłuszny trzeba go zdragować - była hipisiarka od quentina zdragowana przez emmę, emma zdragowana przez byłego męża.
(und so weiter)
razem czyni jeden trybryk pana ekscentryka pod wszystko mówiącym, acz roboczym tytułem:
Zaraz Się Dowiesz, Jak Bardzo Cię Kocham.
(podtytuł: z życia marionetek w parze bądź trójkącie opętanych żądzą dominacji i poczuciem kontroli)
o ile po Biednych Istotach nurtowały mnie zagwozdki o treści - jakimi zabawkami bawił się lantimos w dzieciństwie? - obecnie nurtują mnie inne, o treści: dlaczego obcinał im nóżki, potem rączki?
(specyficzna relacja twórcy i tworzywa to jego obsesja, od pierwszego Kła - dzieci lepione podług rodzicielskiego widzimisia - po Biedne Istoty - gabinet osobliwości doktora godwina)
nigdzie nie widzę odpowiedzi, więc sam sobie odpowiem - bo to doskonały odpowiednik egzystencjalnej pułapki. dla chłopców, dla dziewczynek, dla wszystkich.
(urodziłeś się workiem na wirusy, wypełniaczem cudzych fantazji, nie wiedziałeś?) (poza tym nigdy nie dorośniesz) (do końca życia jesteśmy dziećmi z przerośniętymi genitaliami mówiąc słowami bergmana) (from sarabanda)
moja odpowiedź będzie więc taka: pan lantimos amputował zabawkom kończynki, a teraz to przenosi, bo taką ludzkość pan lantimos widzi. słabą i kaleką. słabi krzywdzą słabszych, słabsi dają się krzywdzić. odrażającą, brudną, złą. okrutną i uzależnioną. bezwzględną i upodloną. bezwzględną, kiedy jest katem. upodloną, kiedy jest ofiarą.
widzi homo, które sapie i staje na rzęsie - podległe swojemu panu i władcy w oderwaniu od którego nie ma prawa istnieć.