Roman Polański: moje życie

Roman Polanski: A Film Memoir
2011
7,3 4,4 tys. ocen
7,3 10 1 4423
6,6 8 krytyków
Roman Polański: moje życie
powrót do forum filmu Roman Polański: moje życie

... czyli obrońcy i stróże wszelich zasad. przypominam, że jesteśmy na portalu Filmweb.pl, a nie KatolickaMoralność.pl. Jak widzę jednak, wielu na tym portalu dobrych przyjaciół pana Polańskiego, jak również Samanthy, ich sędziów, prawników, psychologów. Po prostu cała poradnia rodzinna nam sie tu zebrała i jako naoczni świadkowie wypowiadają się z całą pewnością na temat Polańskiego i jego zboczenia czy tam "zboczenia".

A tak na serio: codziennie po ulicy chodzi tysiące pedofilów i poświęca się im wzmianke w lokalnej gazecie. Ale że pan Polański przespał się z trzynastolatką, o, zaraz okazuje się, że wszyscy są stróżami moralności i jak jeden mąż wysyłają go na Sołowki. Nie znam Polańskiego, jeśli kiedyś go poznam i dane będzie mi z nim szczerze porozmawiać, to obiecuję Wam, że wszystko tu dokładnie opiszę. Ale jak na razie nie wydaję na niego wyroku ani nie przyklejam mu etykietki "pedofil", "gwałciciel" etc., bo nie mam do tego podstaw.

Ale jeszcze jedno: jeśli chodzi o trzynastolatki i ich "mentalność ofiary", to się mylicie. Naturalnie, normalna 13-latka to jeszcze dziecko, które za nic w świecie nie poszłoby na taką imprezę, ale nie każda trzynastolatka taka jest. Do mojej szkoły chodzą "dziewczynki" które o seksie, ćpaniu i piciu wiedzą więcej niż niejeden 40-latek. Nawet w mojej, dość purytańskiej klasie (mam 16 lat) na porządku dziennym są rozmowy o tym, czy wódka z sokiem pomarańczowym jest lepsza od wódki z tonikiem. Do równoległej klasy chodzi dziewczyna, która na całą szkołę krzyczy, że jest uzależniona od seksu ze swoim chłopakiem. A że po stronie takich dziewczyn stoi prawo... Dura lex, sed lex.

ocenił(a) film na 8
littlelotte52996

W końcu jakaś naprawdę rozsądna i sensowna opinia! Powiedziałbym polać, bo dobrze mówisz ale z racji wieku odpuszczę;D

yeti89

Niejednej znajomej trzynastce polałbyś bez zastanowienia;) I dziękuję za miłe słowa:)

ocenił(a) film na 8
littlelotte52996

Moze i cos w tym jest:-) chociaz na pewno nie trzynastce:-)

yeti89

O ikle wiedziałbyś, że to trzynastka, prawda?

ocenił(a) film na 8
littlelotte52996

Oczywiscie:-) teraz coraz trudniej poznac:-P

yeti89

Inna rzecz, że nie zawsze podoba mi się, że po stronie takich dziewczyn stoi prawo. Wiadomo, dura lex sed lex, ale czasem to przesada.
Jeżeli na dyskotekę przychodzi dziewczyna o obcisłej miniówie, dekolcie do pasa i ślini się do przechodzącego chłopaka, to nie zawsze ten chłopak powinien być jednoznacznie winny. Jasne, on powinien podejść do tego rozsądnie i najpierw zapytać o dowód, ale spójrzmy prawdzie w oczy - kto na dyskotece, pośród hałasu i tłumu, prosi ładną dziewczynę o dowód? Oczywiście - szacunek dla tych, którzy to robią.
I zauważ, że dziewczyna ma prawo być głupia "bo to tylko dziecko", ale 3 lata starszy od niej chlopak - już nie. To dość naiwne mniemać, że 16-letni chlopak jest dojrzalszy od trzynastolatki (bo najczęściej jest dokładnie na odwrót).
Trzynastolatka nie jest niemowlęciem, a trzynastolatka, która idzie do łóżka z poznanym na dyskotece chłopakiem, z pewnością nie jest naiwnym dziewczątkiem.