Roman Polański. Ścigany i pożądany

Roman Polanski: Wanted and Desired
2008
6,9 3,7 tys. ocen
6,9 10 1 3670
7,1 12 krytyków
Roman Polański. Ścigany i pożądany
powrót do forum filmu Roman Polański. Ścigany i pożądany

8/10

ocenił(a) film na 8

Rzeczowy, dobrze zrobiony. Nie skazuje Polańskiego na banicję, ani też zanadto nie broni-
trzeba jednak po nim przyznać, że Roman (że tak się spoufalę) nie miał łatwego życia. Przy
całej świadomości tego co zrobił, myślę- jeżeli mogę się trochę odwołać do filmu i nie- że
przez te wszystkie lata zapłacił już za swoje grzechy, to raz, a dwa, dziewczyna 'wybaczyła',
chciała zapomnieć, była mowa o wpływie jej matki.. (czego już nie skomentuje..) ale
amerykański wymiar sprawiedliwości nie miał zamiaru odpuścić- i to wszystko klarownie
ukazane jest w filmie, widać w nim uparte stanowisko sędziego, wręcz pochłoniętego tą
sprawą, marzącego, żeby Polański siedział.
Osobiście mam niezmienne myślę stanowisko w tej kwestii- Polański jest fair i bynajmniej
nie dlatego, że uważa się go za wybitnego reżysera, ale dlatego, iż on po prostu już
odpokutował, a po 30 latach przyszło mu rozdrapywać przedawnione historie, bo 'ktoś' miał
takie 'widzimisię' i nie starał się załatwiać tego, kiedy był stosowny ku temu czas- ale, nie
przedłużając, w ostatecznym rozrachunku, film pomógł mi spojrzeć na tę kwestię z- tak
myślę- możliwie jak najbardziej obiektywnej strony. Tak więc, godny polecenia, absolutnie
gody obejrzenia.